Actuele Thema's »

Vernieuwd Canvas brengt elk uur nieuwsupdate

donderdag 26 april 2012 om 14u12

Canvas start vanaf maandag 14 mei met uitzenden om 14 uur en wordt zo een volwaardige zender. De grootste verandering daarbij: de VRT-zender brengt in de nieuwe middagprogrammering elk uur een nieuwsupdate.

Reyers Laat op Canvas © Belga

"Als Canvas een zender is die de actualiteit claimt, kan je het niet langer maken om pas om 20 uur uit te zenden", zegt netmanager Mark Coenen. Canvas staat voor de grootste vernieuwing sinds zijn start. "Het wordt een historisch moment. Als volwaardige tv-zender kunnen we vanaf 14 mei onze openbare opdracht nog beter vervullen", stak Coenen tijdens de persconferentie van wal.

Twee volwaardige zenders

Leo Hellemans, directeur Media van de VRT, wuifde de commotie over de derde zender weg en onderstreepte dat het in wezen gaat om "de ontkoppeling van Ketnet en Canvas". "We krijgen nu twee volwaardige zenders. Dat is wat telt." Coenen ziet tal van voordelen nu Canvas vanaf 14 uur kan uitzenden.

"De media zijn een soort raket die elke dag door de dampkring vliegt die Vlaanderen is. Canvas is het hitteschild dat nodig is om de wereld te vatten en in een begrijpbare context te plaatsen." Canvas is en blijft een actuagedreven zender en nieuws en duiding blijven dus de speerpunten in de programmering, aldus Coenen. "Canvas wordt geen nieuwszender. We willen wel een vaste afspraak met de kijker en brengen daarom elk uur een nieuwsoverzicht via een voice-over", aldus Coenen.

Vier speerpunten

Naast een flinke portie nieuws en duiding, zijn de vier andere speerpunten cultuur, documentaires, sport en ontspanning. "Onder het motto 'Meer Canvas' proberen we op een originele manier televisie te maken, met een betrouwbaar, hoogstaand en vernieuwend aanbod", aldus netmanager Marc Coenen. De kijker heeft volgens Coenen nood aan vaste afspreken en ankerpunten.

Canvas werkt in de nieuwe middag daarom met een horizontale programmering. Coenen geeft toe dat cultuur op televisie niet evident is, maar toch wil Canvas cultuur een warm hart blijven toedragen. "En ook in primetime komen er vaste cultuurafspraken", zegt Coenen. Het VRT-net besteedt onder meer aandacht aan de Koningin Elisabethwedstrijd, Rock Werchter en Pukkelpop. Nog een opvallende nieuwigheid: sommige nieuwe uitzendingen van bepaalde programma's, zoals "Belga Sport" of "Top Gear", worden al om 15 uur uitgezonden en diezelfde aflevering komt 's avonds in primetime nog eens op de buis.

Ook sport blijft een wezenlijk onderdeel van Canvas. De komende zomer belooft een "grote" sportzomer te worden, met naast de jaarlijkse evenementen ook de Olympische Spelen en het EK Voetbal. Details over de sportzomer worden later bekendgemaakt. Tijdens het weekend wijkt Canvas in de namiddag af van de strakke, horizontale programmering op weekdagen. De zender grasduint dan uit het gevarieerde aanbod van cultuur, films, documentaires, humor van eigen makelij en sport. Zo ziet het programmaschema van Canvas eruit vanaf 14 mei:

14 uur: actualiteit ("Villa Politica", "Reyers Laat", "Vranckx").
15 uur: een preview van een programma dat ook 's avonds in primetime te zien is ("Belga Sport", "Louis Theroux").
16 uur: een fictiereeks ("Lou Grant", "Desperate Housewives").
17 uur: een documentaire uit het Canvasarchief. (Een "interessante" mens van Canvas kiest gedurende één week zijn favoriete documentaires.)
18 en 19.30 uur: nieuwe documentaires over onder meer natuur, reizen, milieu, klimaat en wetenschap.
19 uur: een "verrassende" komische reeks, zoals de Zweedse sitcom "Solsidan".
20 uur: "TerZake", dat ook in de zomer gewoon doorloopt.

(Belga/RDM)

Knack Focus-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Meer over:

 

Reacties

Jos VR | 1 mei 2012

Sep Tis 80 % of meer centrum-rechtse kijkers? Alle centrum-linksen kijken dus naar Een, VTM of de andere zenders, of gaan heel vroeg slapen?! Uw stelling is ongeloofwaardig, want preken voor de eigen parochie betekent dat de andersgelovigen niet in de kerk zitten. Iemand die rechts is en de indruk heeft dat de teneur doorgaans links is, kijkt gewoon niet uit ergernis, zou ik zo zeggen. Tenzij ergernissen opzoeken een hobby is van die mensen, want die indruk geven ze vaak. Wil ik de zelfgenoegzaamheid, voorspelbaarheid en gemiddeld taalkundige armoede van de sporters niet horen, wel ik kijk of luister dan ook niet wanneer nog maar eens verschijnen.

Ongepast?

Romeo | 27 april 2012

Dat zal hopelijk toch niets kosten? zouden er nu betere programma's komen na "ter zake" of blijven de "goede" films nog altijd vanaf om omtrent 23 uur?

Ongepast?

dkc- | 27 april 2012

Ik hoop dat er nu echt eens wat ruimte komt voor "reporters ter plaatse" in al die nieuwsuitzendingen. "Ik sta hier voor de deur van het gerechtsgebouw en het is hier opvallend stil."

Ongepast?

Roger Vanthillo | 27 april 2012

't Is te hopen dat ze dan hun eigen spelregels : onafhankelijkheid, wederwoord ook aanpassen. Nog altijd niets vernomen op VRT over de beslissing van de Europese commissie betreffende hun afwijzen van de staatssteun voor de ARCO-aandeelhouders. Is dit zelfcensuur omdat de voorzitter van de RVB een ACW-er is ? Misschien horen we er dan 20 jaar wel iets over.

Ongepast?

geen idee | 27 april 2012

Voilà mensen, het is ze gelukt, nu kunt u bijna de klok rond bang gemaakt worden over al het onheil dat u te wachten staat, de VRT gaat daar extra zorg aan besteden, vanaf 14 mei is het zover. Begin alvast te beven en te bibberen....

Ongepast?

 

Reageer

Meeste reacties