Recensie: Smaak

14/02/12 om 16:22 - Bijgewerkt om 16:22

Bron: Knack Focus

De eerste aflevering van de nieuwe één-reeks Smaak (met hing aaneen met tafereeltjes die weinig met koken te maken hadden.

Recensie: Smaak *

Elke maandag, één

Recensie: Smaak

Rond een kookprogramma op tv hangt vandaag een beetje hetzelfde verdachte geurtje als rond een realityreeks Er worden er zoveel gemaakt en vooral zoveel middelmatige tot slechte, dat de echt goede reeksen verloren dreigen te lopen. We kunnen ons voorstellen dat mensen die hun buik vol hebben van Chef in Nood of Mijn Restaurant niet meer de drang voelen om geregeld een kijkje te nemen in de keuken van de digitale zender Njam, terwijl voor de culinair geïnteresseerden daar vaak wel mooie dingen te rapen zijn. De series van Rick Stein bijvoorbeeld, een Engelse sterrenchef die door Groot-Brittannië of Frankrijk reist om op zoek te gaan naar de allerbeste producten en te praten met de mensen die dat vlees of die groenten met veel liefde en geduld kweken en telen.

De nieuwe één-reeks Smaak lijkt een beetje de Vlaamse versie van de programma's van Stein, want de zoektocht naar 'het beste product' staat ook hier centraal. Elke week geeft een BV aan Bruno Wyndaele, Michiel Hendryckx en Axel Daeseleire de opdracht om het perfecte basisingrediënt te vinden voor zijn of haar lievelingsgerecht.

In de eerste aflevering outte Thuis-actrice Marleen Merckx zich al een groot liefhebber van kip, en moest het trio dus nagaan welk ras nu precies het lekkerste resultaat oplevert. Na een reis langs de braadkramen van een markt in Brussel, enkele Franse kwekers en - om onduidelijke redenen - de kippenkunstenaar Koen Van Mechelen keerden Wyndaele en co terug met een Mechelse koekoek en een Bresse-kip, die door de sterrenchef van dienst werden klaargemaakt en werden geproefd.

Het grootste probleem van Smaak zit hem in de namen die we daarnet opgesomd hebben. Als Rick Stein - of dichter bij ons Jeroen Meus - bij een kweker langsgaan, dan voel je als kijker op elk moment hun eigen kennis van en passie voor eten en producten doorschemeren: Wyndaele, Hendryckx of Daeseleire zullen vast wel goed kunnen koken maar echt benieuwd naar hun culinaire visie ben je als kijker toch niet. Dat lijken ze zelf alvast ook te denken, want de eerste aflevering van Smaak hing aaneen van de tafereeltjes die weinig met koken te maken hadden, met als dieptepunt de scène waarin Daeseleire bewees dat je een kip kunt hypnotiseren.

De keuze om een BV het startschot te laten geven en drie bekende koppen in te schakelen lijkt vooral ingegeven door een drang om Smaak beter verteerbaar te maken voor het grote publiek. Het resultaat is een programma dat op zijn best middelmatig is, en dus vandaag op tv geheel en al overbodig. Als we één ding geleerd hebben, dan toch dat je niet alleen een kip maar ook een kijker in slaap kunt wiegen.

Stefaan Werbrouck

Onze partners