Recensie ‘Het Perfecte Koppel’: Ultieme relatietest

De nieuwe zondagavondshow Het Perfecte Koppel op Eén is geslaagd als ultieme relatietest, maar veel minder als tv-programma.

Het Perfecte Koppel *

Elke zondag, één

Twee geliefden worden 48 uur van elkaar gescheiden en moeten daarna in de studio aan weerszijden van een wand gaan zitten om vragen over elkaar te beantwoorden waarmee ze geld kunnen verdienen. Ziedaar het concept van Het Perfecte Koppel, een nieuwe zondagavondshow die zowel door omroepster Eva Daeleman als presentator Marcel Vanthilt omschreven werd als ‘de ultieme relatietest’.

Nu weet ik niet hoe het met u zit, maar bij de woorden ‘ultieme relatietest’ denk ik alvast meteen terug aan Tine van den Brande die met een omslagrok aan over een hagelwit strand loopt om een nieuw seizoen van Temptation Island in te leiden. Een programma waarin de term ‘perfect koppel’ ook soms te horen was, zij het in een heel andere context.

Maar goed, Het Perfecte Koppel dus. De eerste twee geliefden van dienst waren Els en Bart, een duo uit Hasselt met drie kinderen. Zij werden door Cath Luyten meegenomen naar een aparte plaats om te overnachten, en twee dagen later zaten ze terug in de studio, om te bewijzen hoe goed ze elkaar wel kenden. Dat gebeurde aan de hand van een reeks vraagjes, over de lievelingspizza van de een, de meest irriterende gewoonte van de ander, de volleybalclub waar zij ooit nog bij gespeeld had of het merk van gitaar dat hij bezat – enfin, u kent dat wel: informatie waar niemand in geïnteresseerd is en/of zaken mee heeft.

Tijdens de twee dagen weg hadden de makers Els en Bart ook gevraagd naar de zwakke plekken van de ander, en toen werd het interessant. Of misschien zeggen we beter: gênant. Bart bleek bijvoorbeeld volgens zijn partner veel te weinig romantiek in zijn bloed te hebben. Nochtans had de man tijdens de tijdelijke scheiding een aardige liefdesbrief voor Els geschreven, die zij na een weinig aandringen van Vanthilt ‘en plein public’ voorlas, maar goed: om aan zijn tekortkomingen op romantisch gebied te werken moest Bart samen met Bart Peeters het volledige scenario van Notting Hill uit het hoofd leren, en dan in de studio samen met Joke Devynck vier scènes naspelen. Maar dat volstaat natuurlijk niet, en dus hadden de twee Barten in die 48 uur ook een serenade aan Els geschreven, op rijm dan nog, die ze live kwamen brengen.

Ah, maar wat was het zwakke punt van Els dan, hoor ik u vragen? Wel, zij heeft een fobie voor spinnen. Of althans: had een fobie voor spinnen, want zoals ze in de studio bewees toen ze een vijftal vogelspinnen uit een bad plukte, is ze daar tijdens haar twee dagen weg van afgeraakt. En dat allemaal dankzij Bartel Van Riet, tuinman, tv-presentator en de man die vrouwelijk Vlaanderen in vervoering brengt. Ergens had ik toch het gevoel dat Bart er in de deal toch bekaaid van af was gekomen, zeker toen hij in de finale nog eens aan de bak moest als zanger tijdens een opvoering van The Time of My Life, het lievelingsliedje van het koppel, maar toch vooral van Els.

Enfin: ik kan niet zeggen dat Het Perfecte Koppel nog maar in de buurt komt van wat een goed programma op zondagavond op één zou moeten zijn, maar de ultieme relatietest? Dat misschien wel, ja.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content