Recensie: God & Klein Pierke – Rudi Vranckx

‘God & Klein Pierke’ was sterk en meeslepend, maar dat was eerder te danken aan Rudi Vranckx dan aan Martin Heylen.

God & Klein Pierke – Rudi Vranckx

Elke maandag, één ***

‘Die ene hebben ze niet vermoord, de andere vijf wel.’ De eerste aflevering van het tweede seizoen van God & Klein Pierke werd plotseling een schrijnend stukje Het Leven Zoals Het Is: Afghanistan, toen Rudi Vranckx vertelde over een aanval van de Taliban op een VN-post. Omdat een van de medewerkers toevallig de eerste regel van de islamitische geloofsbelijdenis uit het hoofd kende, werd hij gespaard door de invallers, maar de anderen werden genadeloos afgemaakt.

Vranckx vertelde het verhaal zonder duidelijke emotie, als een man die al zo vaak gezien heeft tot welk kwaad de mens in staat is dat hij van niets nog echt opkijkt. Fatalisme was eigenlijk een beetje de rode draad in dit portret, met de reporter die kalmpjes aan Martin Heylen uitlegde hoe je eventuele ontvoerders in een menigte kunt herkennen of die te midden van enkele rellen in de Palestijnse gebieden doodleuk opmerkte dat hij dezelfde dingen tien en twintig jaar eerder ook had meegemaakt. Die ‘cool’ weet Vranckx zelf aan zijn verblijf in Bagdad, waar hij naar eigen zeggen een ‘overdosis angst’ heeft toegediend gekregen, waardoor hij van niets nog echt bang kan worden.

Heylen zelf is allerminst immuun voor angst, zoveel bleek wel uit zijn blik toen in de Palestijnse gebieden de kogels rond zijn hoofd floten. De confrontatie van het groentje en de geharde reporter leverde natuurlijk wel leuke televisie op, maar net als in het eerste seizoen van God & Klein Pierke kon Heylen ook nooit echt doordringen tot de kern van de persoon die hij volgde. Zelfs niet op het einde, toen beiden samen in de tuin van het Italiaanse vakantiehuis van Vranckx zaten en in alle rust konden praten, leerde je weinig bij over de mens achter de journalist. God & Klein Pierke was dus wel sterk en meeslepend, maar dat was eerder te danken aan de inkijk die je kreeg in wat oorlogsreporter moet doen en doorstaan en hoe het eraan toegaat in de frontlinie, dan aan de aanpak van de makers.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content