Recensie ‘De Televisieroute’

Archiefprogramma De Televisieroute sloeg in de eerste aflevering wel heel snel heel voor de hand liggende richtingen in.

De Televisieroute **

Elke zondag, één

Het is niet dat ik de makers van De Televisieroute hun taak benijd. Nu een programma moeten maken over 60 jaar televisie in Vlaanderen, nadat in het afgelopen decennium in archiefreeksen als Het ABC van de VRT, Het Verloren Voorwerp of De Jaren Stillekes, zowat de volledige VRT-kelder op het scherm is geweest, het kan niet makkelijk zijn. Maar terwijl er vooraf beloofd was dat er onverwachte en verrassende verhalen uit tv-geschiedenis aan bod zouden komen, had ik de indruk dat de eerste aflevering wel heel snel heel voor de hand liggende richtingen insloeg.

Na een redelijk interessant begin waarin presentator Ben Roelants in een Kapitein Zeppos-auto over de Gentse binnenwateren voer en een expert uitlegde waarom die legendarische jeugdserie zo belangrijk is geweest, ging het snel bergaf. Met eerst een terugblik op het WK voetbal van 1986, en nog maar eens een optreden van Leo Van der Elst die mocht komen uitleggen wat er door hem heen ging toen hij de beslissende strafschop moest trappen in de kwartfinale tegen Spanje – niet bijzonder veel, eigenlijk.

Daarna trok de ploeg naar de bloemenwinkel die enkele jaren geleden stand-in was voor Slagerij Vangenechten in Van Vlees en Bloed, een reportage waar ik vooral uit bijleerde dat de Woestijnvisserie er een paar jaar geleden blijkbaar voor gezorgd heeft dat het beroep van slager weer ‘sexy is geworden’ – nooit iets van gemerkt, eerlijk gezegd. En tot slot kwam ook het bezoek van paus Johannes Paulus II aan België in 1985 aan bod, waarbij Ben Roelants langs ging in een klooster om te horen hoe enkele nonnen alles toen beleefd hadden.

Dat laatste item was eigenlijk nog grappig, zeker toen een kloosterzuster haar knipselboek bovenhaalde en trots de foto’s liet zien die ze genomen had van het tv-toestel waarop de paus te zien was, want ‘dat is toch mooi archiefmateriaal’. Maar dat was eigenlijk het enige moment waarop De Televisieroute zelf ook iets moois deed met het archiefmateriaal.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content