Naaktscènes in ‘Girls’ opnieuw onder vuur

© Facebook

Op het panel van de Television Critics Association kwam het tot een clash tussen regisseuse Lena Dunham en een mannelijke journalist over het naakt in de HBO-serie ‘Girls’. Dat controversiële debat is niets nieuws onder de zon.

Het ‘Girls’-panel van de Television Critics Association kwam naar aanleiding van het nieuwe seizoen. Een van de aanwezige journalisten stelde de vraag die op de lippen van menig kijker brandt: moet Hannah – het hoofdpersonage, gespeeld door Lena Dunham zelf – zo nodig elke aflevering uit de kleren? Kunnen we hier nog wel spreken van functioneel naakt?

Lena Dunham, die de serie schrijft en regisseert, reageerde gepikeerd. Ze noemde het veelvuldige naakt een ‘realistische expressie van het echte leven’. Daarnaast verwees ze naar het feit dat het probleem van het vele bloot niet bij het bloot an sich ligt, maar bij haar lichaam, dat niet beantwoordt aan de klassieke schoonheidsstandaarden. Ze sneerde dat ze zijn opmerking begreep en dat zijn issues met haar lichaam niet aan haar, maar aan hem liggen.

Twee producers van de show, Jennifer Konner en Judd Apatow, traden haar bij. Konner gaf aan dat ze misselijk werd van het idee dat de mannelijke journalist Dunhams lichaam niet te dikwijls op zijn scherm verdraagt. Apatow vond de opmerking ‘sekstistisch’ en ‘vrouwonvriendelijk’ en hamerde erop dat het naakt de authenticiteit van ‘Girls’ ten goede komt.

‘Pathologische exhibitionist’

Dat Dunham en haar collega’s zo intolerant waren voor de opmerking van de journalist, hoeft niet te verwonderen. Het is verre van de eerste keer dat de – vaak weinig flatterend in beeld gebrachte – naaktheid van Hannah ter discussie staat. Het lijkt erop dat Amerika niet goed weet hoe het met tenenkrommende seksscènes en Hannah’s lichaam moet omgaan.

Zo beschreef radiopresentator en grappenmaker Howard Stern zijn kijkervaring van ‘Girls’ als volgt: “Ik kijk naar een klein, dik meisje dat eruitziet als Jonah Hill en haar kleren de hele tijd uitdoet. Het voelt een beetje als verkrachting… Dit wil ik helemaal niet zien.” Hij vond zichzelf bijzonder ‘dapper’ omdat hij toch bleef kijken.

Ook een journaliste van New York Post was niet bepaald lovend: “Het gebeurt niet elke dag dat een vrouw met gigantische dijbenen, een slap achterwerk en kleine borsten de nood voelt om alles prijs te geven.” Ze was wel positief over de serie in het algemeen, maar noemde Dunham een ‘pathologische exhibitionist’. Of ze hetzelfde zou schrijven over de acteurs van Game of Thrones, een andere HBO-serie, is een goede vraag. Daar verschijnen de dijbenen, achterwerken en borsten immers in ideale maten.

Naakt als politiek statement

Dunham – die voor haar serie twee Golden Globes, een Director’s Guild of America Award en acht Emmynominaties kreeg – houdt voet bij stuk dat het vele bloot een functie dient. Het is realistisch; een element noodzakelijk in seksuele relaties en een element waar iedereen bekend mee is. Dunham vertelde aan de Britse krant The Independent dat ze seks beduidend minder glamoureus vindt dan op tv wordt getoond, en dat ze bij het schrijven van seksscènes dan ook niet vertrekt vanuit een idealistische fantasie.

Tegen New York Magazine voegde ze daar nog aan toe dat ze lichamen als het hare ‘niet wil verzwijgen’. “Ik ben geen politiek persoon, maar op die manier is mijn naakte lichaam wel een politiek statement. Ik weet dat ik er mensen mee degouteer. Mensen die zo’n lichamen niet willen zien.”

Hoe het ook zij, de controverse heeft haar en de serie geen windeieren gelegd. Voor wie zelf graag wil oordelen over het al dan niet nuttige naakt in ‘Girls’, kan dat vanaf 19 januari op Prime, waar het derde seizoen van start gaat. (LR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content