‘Castle’, een betrouwbare burcht

De misdaadreeks ‘Castle’ varieert op een vertrouwde formule maar doet dat met verve.

Castle – Seizoen 1

Reeks: ** Extra’s: ** (Buena Vista Home Entertainment)

De misdaadreeks ‘Castle’ varieert op een vertrouwde formule maar doet dat met verve.

Reeks. Er zijn tv-series die iets nieuws proberen te brengen, en er zijn er die al tevreden zijn als ze kunnen variëren op een formule die haar deugdelijkheid overvloedig bewezen heeft. We kunnen gerust stellen dat de Amerikaanse misdaadreeks Castle voor de volle honderd procent bij de tweede categorie hoort. Rick Castle is de auteur van een succesvolle serie misdaadthrillers. Als er een moordenaar opduikt die zich op zijn boeken blijkt te baseren, gaat de man de politie van New York helpen bij het onderzoek. Dat valt zo goed mee dat Castle besluit om wat vaker met de rechercheurs op te trekken, zodat hij inspiratie kan opdoen voor een nieuwe reeks thrillers. Dankzij zijn goede connecties met de politiebonzen krijgt hij de toestemming om Kate Beckett te volgen, een ernstige, plichtsgetrouwe rechercheur die helemaal niet opgezet is met haar nieuwe schaduw. Zeker niet als blijkt dat die schrijver niet alleen veel praatjes heeft maar ook af en toe een verhelderend licht werpt op het onderzoek.

Het concept van de tegenpolen die kibbelend misdaden oplossen, gaat al terug tot Moonlighting en vormt vandaag ook de basis van series als Bones, The Mentalist en Life. De grappige discussies tussen Castle en Beckett, de seksuele spanning tussen de twee personages en de bizarre moorden die ze voor de voeten krijgen (met onder meer een vrouw die verdronken werd in een bad vol motorolie), voelen dus allemaal heel vertrouwd aan. Al is Castle daarom zeker niet slecht: de hoofdrolspelers zijn uitstekend op elkaar ingespeeld en over de whodunits en de randpersonages is goed nagedacht. Met een speciale vermelding voor misdaadauteurs James Patterson en Stephen J. Cannell – tevens legendarisch tv-producer en bedenker van onder meer The A-Team – die zichzelf spelen als ‘poker buddies’ van Castle. Een ‘A’ zouden we de reeks weliswaar niet geven, maar wie van voornoemde series houdt, kan deze box zonder twijfel in huis halen.

Extra’s. Bloopers, deleted scenes, audiocommentaar en docu over onder meer het ontstaan van de serie en de invloed van het werk van Cannell (die naast The A-Team ook nog een verre voorloper van Castle, The Rockford Files, maakte) op de reeks.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content