Bellicher: Paranoiathriller voor liefhebbers van ‘Baantjer’

De Nederlandse miniserie ‘Bellicher’ begint erg sterk, maar verzandt tegen het einde in ongeloofwaardigheid.

Bellicher – De Macht van Meneer Miller Reeks: ** ~ Extra’s: 0 (Warner Home Video)

Reeks. Michael Bellicher is een gladde jongen die voor een van de grootste communicatiebureaus van de wereld werkt. De man bezit geen grote morele principes – hij geeft toe dat hij met veel plezier zijn diensten zou aanbieden aan ‘zowel de SS als het verzet’ – maar heeft net daardoor een blitzcarrière gemaakt binnen zijn bedrijf. Op de avond dat er een feestje wordt gehouden om zijn promotie te vieren gaat het echter goed mis. In de toiletten loopt hij een oude vlam tegen het lijf die hem waarschuwt voor een mysterieuze meneer Miller. Die vrouw springt even later in dubieuze omstandigheden uit het raam en als Bellicher de laatste blijkt te zijn die haar nog levend heeft gezien, wordt het hem bijzonder heet onder de voeten.

Het vierdelige Bellicher gaat uitstekend van start als een soort hitchcockiaanse thriller over een gewone man die per ongeluk in een groot complot betrokken raakt en plots door allerlei sinistere personen opgejaagd wordt. Zijn collega’s en de politie geloven in het beste geval dat hij zich alles inbeeldt en in het slechtste geval dat hij bij de onfrisse zaak betrokken is, en dus moet hij zelf op zoek gaan naar de waarheid om zijn naam te zuiveren.

In de eerste twee afleveringen slagen de makers erin om de angst van Bellicher en de paranoïde sfeer erg goed over te brengen. Daarna gaat de serie echter uit de bocht: het verhaal wordt steeds ongeloofwaardiger en Bellicher, die eerst nog letterlijk naar adem moet happen telkens als hij een van de ‘bad guys’ achter zich aan krijgt, begint zich meer en meer als Jack Bauer te gedragen.

Er zitten in de reeks ook enkele ellenlange achtervolgingsscènes die wellicht spannend bedoeld zijn, maar eigenlijk gewoon het tempo breken: als je noch het talent van Hitchcock noch het budget van de Amerikaanse tv-producenten hebt, waag je je daar toch beter niet aan. Maar goed, al bij al is Bellicher een zeer verdienstelijke poging om een hedendaagse paranoiathriller te maken, en we zouden ze vooral aanraden aan mensen die bij de woorden ‘Nederlandse misdaadserie’ nog altijd aan Baantjer denken. Geen extra’s.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content