5 nieuwe series die hun mosterd bij de bioscoop halen

© NBC

Cinefielen zullen ervan walgen, maar de ‘hoge’ bioscoopkunst is ten prooi gevallen aan het summum van alledaagsheid: de televisie. Meer en meer zenders vinden namelijk grote kaskrakers heruit en zetten ze om naar het kleine scherm. Hieronder een selectie.

1. ‘Hannibal’, gebaseerd op ‘The Silence of the Lambs’ en diens voorgeschiedenis Wat? Een verfilming van het boek van Thomas Harris. De kannibalistische Hannibal Lecter is psycholoog. Hij komt in contact met een FBI-agent, die zijn hulp nodig heeft bij het klissen van seriemoordenaars. Een intens psychologisch steekspel volgt.

Verschil met de films? Clarice Starling, gespeeld door Jodie Foster, is vervangen door de mannelijke Will Graham. Die was al aanwezig in ‘Manhunt’ uit 1986 en wordt in de televisiereeks gespeeld door Hugh Dancy. Ook staat de rol van Hannibal centraal. In de film ‘Silence of the Lambs’ was diens vertolker Anthony Hopkins maar 16 minuten in beeld. Verder is de Lecter van de reeks een vrij man die een FBI-agent tot zijn patiënt maakt. De hoogbegaafde, maar labiele Will Graham heeft de gave van compleet visionair inlevingsvermogen. Dat eist echter een zware mentale tol en de scheiding tussen droom en realiteit vervaagt. Dat is natuurlijk spek voor de bek van Hannibal.

De moeite waard? Absoluut. Niet alleen is Mads Mikkelsen de aantrekkelijkste Hannibal die je zal zien, maar de serie is gewoon visueel verbluffend. Ook kunnen horrorfans hun hartje ophalen wanneer Hannibal als een ware gourmetchef lichaamsdelen bereidt voor allerhande FBI-agenten. Onder begeleiding van klassieke muziek, dat spreekt voor zich.

2. ‘About a Boy’

Wat? Will, een egocentrische en mensenhatende playboy, wordt volwassen door de relatie met Marcus Brewer, een gepeste 12-jarige zonderling met chronisch depressieve moeder. Gebaseerd op de gelijknamige bestseller van schrijver Nick Hornby.

Verschil met de film? Waar de film nog een duisterrealistische toon hanteerde, gaat de serie voluit voor sitcom-stijl. De film liet ons een onbegrepen Marcus. Die loopt weg voor de donkerheid die Fiona, zijn hippiemoeder met zelfmoordneigingen, uitstraalt. De serie doet meer denken aan ‘The Big Bang Theory’ dan aan de filmversie. Fiona, gespeeld door Minnie Driver, is hier een militante veganiste uit Engeland die met haar zoontje het huis naast Will betrekt. Een clash tussen beide werelden volgt. Oh ja, Hugh Grant speelt hier niet mee.

De moeite waard? Alleen het begin. Naarmate de serie vordert, neemt de vaart af en verlaat de reeks Nick Hornby-gebied. Na een tijdje verwordt het tot de zoveelste playboy-versus-veel-te-vroeg-volwassen-kind-met-single-moeder-sitcom.

3. ‘Bates Motel’, gebaseerd op Alfred Hitchcocks ‘Psycho’ Wat? Norman Bates, een jonge man met moedercomplexen, wordt ijskoude killer.

Verschil met de film? De serie zoomt in op Bates’ jeugd en de relatie met zijn moeder. Ook voert de tv-adaptatie de acteur Freddie Highmore op. Hij is de perfecte combinatie tussen schattig en geflipt. Vera Farmiga, die al een moeder in ‘The Boy With The Striped Pyjamas’ speelde, vervangt Vera Miles. De mix tussen neurotische nervositeit en de beschermende vechtlust van een weduwe is erg geslaagd. En natuurlijk is de serie een travestie in vergelijking met het werk van meester Hitchcock.

De moeite waard? ‘Bates Motel’ slaagt erin om White Pine Bay, de geheimen van haar bewoners en het centrale drama interessant te houden. Als je dacht dat het hier om een simpel oedipuscomplex gaat, ben je eraan voor de moeite.

4. ‘Fargo’

Wat? Dat de film van de hand van de gebroeders Coen is, zegt eigenlijk genoeg. ‘Fargo’ gaat over losers die gebukt gaan onder de last van het leven, over het werk van een naïeve en zwangere politieagente en over moord en doodslag in Brainerd, een slaperig dorp in Minnesota.

Verschil met de film? In de film ging het om de plannen van autoverkoper Jerry Lundegaard om zijn schulden af te betalen. Door onverwachte omstandigheden draaiden die uit op een driedubbele moord. De serie vertelt daarentegen het verhaal van zwerver Lorne Malvo. Die komt aan in Bemidji, Minnesota en beïnvloedt de bevolking met zijn gewelddadige ongein. Ook keuren de Coen-broertjes de serie niet goed. Ze hebben de reeks zelfs proberen tegen te houden. Tevergeefs.

De moeite waard? Auteur Noah Hawley voert met veel zwarte humor bizarre, maar dagdagelijkse mensen op. Martin Freeman bewijst een goede loser te kunnen spelen. Het is alleen al de moeite om Lorne Malvo, gespeeld door Billy Bob Thornton, smalend te zien lachen bij het toekijken op het zoveelste door hem aangestuurde bloedbad. Maar aan het origineel van de Coens kan het natuurlijk niet tippen.

5. ‘From Dusk Till Dawn’ Wat? Twee criminele broertjes, waarvan een niet goed bij het hoofd, hebben een priester en diens familie gekidnapt als gijzelaars. Op hun vlucht verschuilen ze zich in een bar aan de Mexicaanse grens. Laat nu net die bar toevallig krioelen van de vampiers. Een screenplay dat duidelijk ontsproten is aan het brein van Quentin Tarantino.

Verschil met de film? De acteurs vormen het grootste verschil. Geen George Clooney en Quentin Tarantino als killerbroertjes. Ook geen Cheech – ja, die stoner van ‘Cheech en Chong’ – Marin. In de plaats krijg je een magistrale Don Johnson a.k.a Sonny Crockett uit de jaren ’80-reeks Miami Vice. Hij legt wel al het loodje in de derde aflevering, oeps.

De moeite waard? Moord! Bloed! Vampiers! Titty Twister! Ja dus. Toch als je de film kon smaken.

Eervolle vermelding van een adaptatie van het futuristische ’12 Monkeys’, dat volgend jaar zou verschijnen. Ook kunnen we uitkijken naar de adaptaties van ‘Constantine’ en ‘Sin City’, die op dit moment door The Weinstein Company in de maak zijn. (SR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content