Patrick Macnee gestorven, ster van cultserie The Avengers

26/06/15 om 02:33 - Bijgewerkt om 20:22

Hij was 93, had een lange, gevarieerde carrière maar wordt toch vooral herinnerd voor één rol: die van John Steed in de Britse cultserie The Avengers (De Wrekers). Patrick Macnee is in Californië overleden.

Patrick Macnee gestorven, ster van cultserie The Avengers

Patrick Macnee, met enkele medespelers uit The Avengers en The New Avengers. Links Diana Rigg. © Reuters

De oorspronkelijke serie liep tussen 1961 en 1969 en had behalve Steed, te herkennen aan bolhoed en regenscherm (allebei behalve stijlelementen tevens wapens), ook Emma Peel (Diana Rigg) in een spraakmakende rol. Met hun tweetjes gingen ze alles wat geboefte was te lijf. Vroege SM, strakke pakken, Peel als een vrouw die kracht uitstraalde en bedreven was in meer dan één gevechtssport - het was revolutionair in de tijd en werd vaak (en vaak slecht) gekopieerd.

In een interview uit 2014 zei Patrick Macnee dat The Avengers een successerie werd omdat de serie "iets anders deed en het beter deed. Het was mooi geschreven, de ideeën waren goed, ver voor op hun tijd en ze bevatten fantasieën voor mensen die van opwindende dingen droomden".

Abfab

In de jaren 70 kwam er nog een vervolg, The New Avengers, met Macnee, maar zonder Rigg, die op toneel wou staan. Het was nog leuk maar niet hetzelfde. Joanna Lumley, later bekend van Absolutely Fabulous, was een van de vervangers van Rigg.

Patrick Macnee gestorven, ster van cultserie The Avengers

© BELGA

Macnee stond op Broadway, elders op toneel, en speelde in een heleboel films, onder meer in een James Bond, A View to a Kill.

Hoewel John Steed de archetypische Brit was en Macnee geboren was in Londen, werd hij in 1959 Amerikaans staatsburger.

(RR)

Lees meer over:

Onze partners