Op de set van Chaussée d’ Amour, vanavond op Vier: ‘Er komt nogal wa bij kijken, hé?’

© gf

De Nieuwstraat in Kortenaken. Weinig meer dan velden, café Edele handboog en een voetbalveld. De cast van Chaussée d’ Amour, waarvan Vier vanavond de eerste aflevering uitzendt, bracht daar voor één keer verandering in. Verslag van een dag vol ambitieuze hoererij in het Algemeen Beschaafd Kempisch.

Naomi Velissariou en Ruth Becquart spelen in Chaussée d' Amour prostituees.
Naomi Velissariou en Ruth Becquart spelen in Chaussée d’ Amour prostituees.© gf

Kortenaken, zo weet een bekende internetencyclopedie, heeft één fabriek, zeven kerkdorpen en een festival met de poëtische naam Boerenrock. Voorlopig vinden we ‘een stukje tv-geschiedenis’ nog niet in dat lijstje terug, maar daar kan de ploeg van Chaussée d’ Amour misschien voor zorgen. Vanaf donderdagavond zendt Vier de reeks uit, maar abonnees van Play More van Telenet konden de serie al eerder bekijken. Knack Focus bezocht de set op draaidag 28.

De hoofdrol in de serie wordt vertolkt door Tiny Bertels. Ze speelt Sylvia, een brave burgervrouw die na een mislukt huwelijk het huis van haar vader erft. Haar erfenis blijkt een bordeel te zijn en dus schoolt Sylvia zich om tot een rasechte madame. “Ik ben een nachtje gaan meedraaien in Bar Jaguar in Zellik”, vertelt ze. “De eigenares was heel vriendelijk en de ervaring op z’n minst bijzonder.”

Dat bordeel is een oud huis in Zwevezele. De hele reeks wordt overigens op locatie gedraaid. “De sfeer die in sommige van die huizen hangt, is gewoon niet na te maken”, zegt line producer Saskia Verboven. “We hebben wel even moeten onderhandelen met de eigenaars, een koppel zeventigers. In het begin waren ze er niet zo mee opgezet dat hun huis als bordeel zou worden opgevoerd. Nu komen ze regelmatig enthousiast een kijkje nemen.

De straathoer in mezelf

In de scènes die vandaag worden opgenomen, mengt Sylvia zich tussen de locals langs het voetbalveld om te flyeren voor haar nieuwe etablissement. De kantine loopt dan ook al snel vol met figuranten, zowel supporters als voetballers, onder wie enkele spelers van VSK Kortenaken zelf. Hier en daar zie je iemand vertwijfeld staan kijken naar de folder in zijn hand. Fluoroze? Check. Schreeuwerig lettertype? Check. Een foto van een pront stel borsten? Triple check.

Een minder bekend gezicht op de set is Naomi Velissariou. Na veel theaterwerk speelt ze voor het eerst in een tv-reeks. Haar rol is die van Bijou, een Grieks meisje dat in Sylvia’s bordeel terechtkomt. “Mijn personage heeft een heel eigen stijl. Een beetje ordinair, maar ik vind het nog wel mooi. Ik ben een beetje een punkstraathoerfeetje.”

Ook Velissariou heeft vooraf met enkele prostituees gesproken. “Ik probeer het toch vooral uit mezelf te spelen. Op zoek naar de straathoer in mij, dus. (lacht) Mijn collega’s geven me veel raad. Het is een sociale, hechte ploeg. Vooral Tiny Bertels is geweldig om mee samen te spelen.”

Op de set van Chaussée d' Amour, vanavond op Vier: 'Er komt nogal wa bij kijken, hé?'
© gf

Lastig om mee te zitten

Dat blijkt ook tijdens het vele wachten tussendoor. Bertels, Evelien Bosmans en Geert Van Rampelbergh (foto) beginnen tussen twee scènes door aan een rondje acteursclichés gooien in sappig Kempisch. “Kunde daarvan leven?” “Er komt nogal wa bij kijken, hé!” “Zijt ge daarvoor naar ’t school geweest?” Bertels haalt de ultieme dooddoener boven. “‘Die rol is op je lijf geschreven?’ Dat is zever“, lacht ze. “Wij zijn bezig met die rollen. Ik speel nu een bordeelhoudster. Laat ons hopen dat dat niet op mijn lijf geschreven is.”

De Kempische tongval ligt ook als een warm deken over de reeks heen. Vooral voor Bosmans, die net als Bertels in Groenten uit Balen speelde, voelt het heel vertrouwd aan. “Kempisch spreken is thuiskomen voor mij.” De nepzwangere buik die ze moet dragen, is dat iets minder. “Het valt wel mee hoor, alleen om te zitten is het niet evident.”

Ondertussen komt Frank Focketyn binnengewaaid, gekleed in een overall en een marcelleke. “Ik speel Jos, een carrossier met een bloeiende zaak op de chaussée d’ amour. Chauffeurs vertragen al eens om naar de hoertjes te kijken en veroorzaken zo een botsing. Het vrouwke mag dat natuurlijk niet weten. Daar kom ik in het verhaal”, lacht hij.

Topreeks met een hoek af

Op de set van Chaussée d' Amour, vanavond op Vier: 'Er komt nogal wa bij kijken, hé?'
© gf

Focketeyn moest niet lang nadenken om mee te werken aan de reeks. Hij kent Pieter Van Hees, die de reeks samen met Frank Devos regisseert, nog vanuit Dirty Mind. “Ik heb zelfs nog meegewerkt aan zijn afstudeerproject. Pieter is een meester in het vertellen met beelden. Ook de spanning in de reeks is voor een groot deel zijn verdienste.”

Ook de cast, die ook Josse De Pauw, Dirk Roofthooft, Viv Van Dingenen en Ruth Becquart (foto) in de rangen heeft, trok Focketeyn over de streep. “Met zo’n ploeg hoef je niet lang te twijfelen.” Dat Chaussée d’ Amour in eerste instantie niet voor een tv-zender is bedoeld, maakt hem dan weer niet uit. “Een cast is een cast en een crew is een crew. Financiën zijn niet aan mij besteed. Op dat gebied ben ik een Griek”, grijnst hij.

Telenet, dat de reeks financiert, en productiehuis deMENSEN zijn duidelijk ambitieus. Voor de reeks van tien afleveringen zijn 100 draaidagen voorzien, twintig meer dan voor Spitsbroers, de vorige reeks van deMENSEN. In combinatie met de cast valt dan al snel het woord ‘prestigieus’. In de eerste aankondigingen van de reeks leek Telenet zelfs Netflix achterna te willen gaan. Woordvoerster Isabelle Geeraerts is alvast formeel: “We willen een topreeks maken zoals Telenet is: net dat tikje anders dan de rest.”

Op de set van Chaussée d' Amour, vanavond op Vier: 'Er komt nogal wa bij kijken, hé?'
© gf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content