Gatz onderzoekt of regionale tv onder VRT-paraplu kan

© BELGA

Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld) heeft enkele maanden geleden een studie besteld over de toekomstperspectieven van de regionale media, die het financieel moeilijk hebben. Eén van de pistes is dat de regionale tv-zenders bij de VRT ondergebracht worden. Gatz laat dat ballonnetje op in zijn nieuw boek over de media.

Gatz schrijft graag boeken, het huidige is zijn zeventiende al. Na publicaties over onder meer Brussel, liberalisme, cultuur en bier gaat het nu over de media. Ondanks de titel “Over de media heb ik niets te zeggen” kreeg Gatz toch ruim 200 bladzijden gevuld, al kreeg hij hulp. Zo zitten er tussen de tekst van de minister ook columnachtige bijdragen verweven van zijn tekstschrijver Peter Dejaegher, alias “de Grijze Man”, en achteraan het boek staan gastbijdragen van proffen en mediabonzen. In het boek staat Gatz onder meer stil bij de regionale media.

Oorspronkelijk leken die zenders te kunnen draaien op reclame-inkomsten, maar sinds 2012 hangen ze aan een subsidie-infuus en twee jaar later moesten ook de distributeurs financieel bijspringen. Gatz stelt in zijn boek vast dat de regionale tv-zenders “een zorgenkindje” blijven, maar laat meteen ook ballonnetjes op over de oplossing: moeten we ze op grotere schaal brengen, provinciaal bijvoorbeeld, of moeten we ze onderbrengen bij de VRT? In de marge van de boekvoorstelling ging Gatz er dieper op in.

Met vraagtekens

“Mijn voorgangster (Ingrid Lieten, red.) heeft onder tijdsdruk een reddingsboei toegeworpen, maar die is op termijn niet houdbaar”, zegt de minister. “Ik wil verschillende pistes onderzoeken. De regionale omroepen zijn nu vzw’s, soms in juridische samenhang met een nv of bvba. Dus heb ik niet met een druk op de knop iets te zeggen aan hen. Maar ik wil wil de kracht van de regionale media, regionaal nieuws, veilig stellen. Ik open een piste, met een vraagteken erbij. Als we de bevindingen van het onderzoek krijgen, kan de discussie beginnen binnen de regering, in het parlement en met de zenders.”

Eén ding is zonneklaar voor Gatz: bijkomende subsidies voor de regionale tv-zenders zijn geen optie. “Daar kan het niet naartoe gaan. Ik opper dus vanuit een vraagstelling, maar niet geheel toevallig, dat het samenspel met de openbare omroep een rol kan spelen. Maar misschien zijn er nog andere pistes.” De minister kijkt naar Radio 2 als voorbeeld. Die openbare radiozender heeft een regionale ontkoppeling.

Maar ook in het buitenland zijn er voorbeelden: in Groot-Brittannië bestaat die ontkoppeling bijvoorbeeld al lang. “Ik wil niet de indruk wekken dat ik het al exact weet, maar het is het onderzoeken waard. Als de zenders zelf kijken hoe regionale televisie vandaag in de landen rondom ons georganiseerd wordt, dan weten ze ook wel dat de dingen niet bij het oude zullen blijven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content