‘VEEL VLAAMSE TV-KIJKERS HEBBEN GEEN MOSLIM ALS BUUR, MAAR EEN KIP, EEN KOE OF EEN SCHAAP’

Na zijn sterke hoofdrol in Image, het langspeelfilmdebuut van Adil El Arbi en Bilall Fallah, werd hij even de nieuwe Matthias Schoenaerts genoemd, maar daarna bleef het lang stil rond Nabil Mallat. Nu is hij terug, als weifelende ex-militair in het tweede seizoen van de VTM-thriller Cordon. ‘Het werd hoog tijd dat personages met vreemde roots als normale mensen in beeld werden gebracht.’

De zon brandt, die middag op een terras aan de Gentse Korenmarkt, maar dat deert Nabil Mallat niet. ‘Ik hou van de zon op mijn gezicht, dat maakt me blij.’ Hij glundert. Met zijn uitbundige krullenbol, baard en zonnebril lijkt hij meer op Lenny Kravitz dan op Lahbib, de harde bolster met blanke pit die hij in 2014 vertolkte in Image.

Daarna verdween hij van de radar, zij het niet vrijwillig: aanbiedingen bleven gewoon uit. Hij richtte daarop mee het castingbureau Hakuna op. Onder meer voor Black, D’Ardennen en Belgica zocht hij naar nieuwe Belgen met talent, maar ook aan dat verhaal is een einde gekomen. Ondertussen woont de geboren Antwerpenaar in de Arteveldestad, en werkt hij in de bouw, want van acteren alleen kan hij niet leven. ‘Ik heb nog in een kortfilm gespeeld, Sonar; ik heb kleine rolletjes gehad in De bunker en Vermist, en ik heb in Nederland wat geacteerd, maar Cordon is de eerste grote productie die op mijn weg kwam.’ Hij lacht breeduit. ‘Laten we zeggen dat ik al die tijd vragende partij was, maar dat de andere kant het wat liet afweten.’

En dat terwijl twee jaar geleden pers en collega’s de nieuwe Matthias Schoenaerts in jou zagen.

NABIL MALLAT:(pijnlijke grijns) Geloof me, om die vergelijking met Matthias heb ik zelf niet gevraagd. Ik vond het zelfs een heel enge uitspraak, die van bij het begin nogal veel druk op mijn schouders legde. En Matthias en ik zijn wel in dezelfde buurt in Antwerpen opgegroeid, maar we zijn totaal andere personen. Ik zou graag hebben dat mensen me gewoon Nabil noemen.

Idriss, je personage in Cordon, is helemaal anders dan Lahbib, de hardvochtige bendeleider die je in Image vertolkte: het is een goede, principiële man, een grappige kerel.

MALLAT: Lahbib was een rauwe vent, iemand die een moeilijke jeugd achter de rug had en tegen het systeem was. Idriss is een serene man die er gewoon voor wil zorgen dat zijn familie veilig is. Het was leuk om voor de verandering eens een sympathiek personage te spelen. (lacht)

Idriss is een ex-VN-blauwhelm, een paracommando met Marokkaanse roots. Ik had er zelfs nog nooit bij stilgestaan dat die bestonden.

MALLAT: Die bestaan heel zeker, maar ze worden gewoon nooit in beeld gebracht. Daarom vond ik het ook leuk om net dat personage te vertolken. Al rekenen al die para’s nu op mij om hun beroep zo positief mogelijk in beeld te brengen. Wéér die druk! (lacht)

Welke van die twee personages ligt het dichtst bij jezelf?

MALLAT: Ik heb iets van beiden, denk ik. Ik heb nooit een acteursopleiding gevolgd, dus moet ik mijn personages wel ergens uit mezelf halen. Ik probeer vooral empathisch te zijn: mocht ik in de situatie van dit of dat personage zitten, hoe zou ik dan reageren? Soms is die reactie fucked up, soms blijf ik kalm. Vaak gebeurt het ook andersom, en neem ik iets van een personage mee in mijn eigen leven.

Idriss is een echte familieman. Te zien aan je Facebookpagina ben jij dat ook.

MALLAT: Ik hou van mijn familie. Het is mijn kracht. Mijn familieleden staan altijd achter mij, wat niet altijd even gemakkelijk is. Ik ben heel impulsief en heb al van alles gedaan, van poetsen over horeca tot verkoop. Tegenwoordig zit ik in de bouw. Toen ik aan mijn moeder zei dat ik acteur zou worden, moest ze enorm lachen. Ze dacht dat het weer zo’n folietje van me was, dat het wel weer zou overgaan. Maar toen ze zag dat het me ernst was, was ze enorm trots op me. Ze geeft me ook veel feedback.

Je bent ontdekt door een talentscout toen je floor manager was in een kledingwinkel op de Meir. Word je dan niet scheef bekeken door je collega-acteurs in Cordon, die meer moeite hebben moeten doen om te staan waar jij nu staat?

MALLAT: Neen, want ook dat is een beetje een familie. De andere acteurs hebben me opgenomen in de groep. Ze waren heel sympathiek en hielpen me telkens als het eens wat minder ging.

Ik heb na Image wel even overwogen toch aan een acteeropleiding te beginnen, om zo meer kans te maken op rollen. Zowat iedereen raadde me dat af. Ze zeiden dat mijn naturel mijn sterkste punt is en dat zo’n opleiding dat zou kunnen ondermijnen. Bovendien heb ik een heel moeilijke relatie met scholen. Ik studeer wel graag, maar ik raak heel snel verveeld. Dat is met mijn jobs hetzelfde. De eerste week amuseer ik me nog omdat het iets nieuws is, maar vanaf de tweede week begin ik het allemaal een beetje onder de knie te krijgen en gewoon te raken, en heb ik het wel gezien. Met acteren heb ik dat niet. Dat is telkens weer een nieuwe ervaring, een nieuw personage ook. Ik hang graag de kameleon uit, en nu verdien ik daar mijn geld mee.

Heb je er ooit van gedroomd om acteur te worden?

MALLAT: Neen, echt niet. Sterker nog: had je me vijf jaar geleden gezegd dat ik acteur zou worden, dan had ik je vierkant uitgelachen. Maar als kind was ik wel gefascineerd door film. Als er een film van Bruce Lee of Jackie Chan op tv was, deed ik die scènes na met mijn broer. In de zetel. (lacht)

Idriss in Cordon is voor één keer eens een moslim die geen boef is, maar eerder een held, een bescheiden held dan nog. Dat is wel verfrissend.

MALLAT: Ja, zeker nu we het als gemeenschap zwaar te verduren hebben, is het geweldig dat in de serie een personage zit dat alle clichés over moslims overstijgt. Ik heb ook mijn zegje kunnen doen over het scenario. Als ik vond dat de makers te gemakkelijk op culturele clichés inspeelden, kon ik dat gewoon zeggen en werd daar ook rekening mee gehouden. Dan werd er al eens iets geschrapt.

Heb je na Image nooit gevreesd dat je altijd als het moeilijke karakter, als de kwade moslim getypecast zou worden?

MALLAT: Vrees is een groot woord, maar ik was er wel voor beducht. En ja, ik heb veel aanbiedingen gekregen voor dat soort rollen. Maar het is altijd wat: als je als Marokkaanse Belg telkens die clichérollen weigert, dan ben je zogezegd niet gemotiveerd. Omdat je een Marokkaanse Belg bent, natuurlijk. (lacht) Ik heb er echt geen probleem mee om een crimineel te spelen, maar laat me dan opgepakt worden door een zwarte agent, of door een Chinees. Voorlopig is de blanke Europeaan in film en tv altijd weer de norm, en de anderen zijn íéts. Daar mag weleens verandering in komen.Maar kom, de perceptie verandert.

Is dat zo? Je had het net over de moslimgemeenschap die het zwaar te verduren krijgt. Voel je dat er sinds de recente aanslagen iets veranderd is voor Vlaamse moslims?

MALLAT: Niet alleen voor Vlaamse moslims.Alle Vlamingen voelen dat. Ik vind het niet fijn om op een terras te zitten wanneer er een paar meter verderop een soldaat met een machinegeweer staat. Ik denk trouwens niet dat die patrouilles meer veiligheid creëren. Wat kunnen gewapende para’s doen tegen een bom? En als terroristen aan de rechterkant twee soldaten zien lopen, dan gaan die toch gewoon aan de linkerkant iets uitsteken?

Zie je het ooit nog goed komen, met die multiculturele samenleving? Vlaanderen lijkt er alleszins nog niet klaar voor, als ik de reacties op de sociale media lees.

MALLAT: Ik spreek me daarover niet uit omdat het mijn petje te boven gaat. Ik doe mijn best om met iedereen in mijn omgeving goed op te schieten, en om een goed leven te leiden, maar de wereld zal ik niet veranderen. Ik denk dat mensen in jouw functie een veel grotere rol kunnen spelen.

Je bedoelt de media.

MALLAT:Ja, en de mensen uit de entertainmentsector. Jullie draaien aan de knopjes, en als jullie niet op een andere manier naar mensen van een andere herkomst kijken, dan zal Vlaanderen er nooit klaar voor zijn. Terwijl het net nu móét gebeuren. Het wordt bijvoorbeeld tijd dat mensen met vreemde roots in fictie niet worden herleid tot hun afkomst, maar dat ze als normale mensen in beeld worden gebracht. In Cordon zit een scène waarin Idriss bidt, maar dat gebeurt en passant. Het wordt niet uitvergroot, het is wat het is. C’est normal. Het is nu eenmaal zo dat een moslim bidt.

Veel mensen in de Vlaamse media hangen nog vast aan kijkcijfers of zijn vastgeroest in het idee dat Vlamingen dat allemaal niet willen zien of als normaal willen beschouwen. Op zich is dat niet vreemd want veel Vlaamse tv-kijkers hebben geen hindoe, moslim of zwarte als buurman, maar een koe, een kip of een schaap. Al zijn er natuurlijk mensen van diverse etnische afkomst die wél in dezelfde buurt samenleven en die bewijzen dat diversiteit wel degelijk kan. Daarom denk ik dat de toekomst van Vlaanderen bontgekleurd zal zijn. Als we nu werken aan diversiteit, kunnen we die stapsgewijs samen vormgeven.

Ook jij kunt voor verandering zorgen, door rollen te kiezen die een verschil maken.

MALLAT:Men heeft me al vaak gevraagd: ‘Hoe voelt het om in de film je gemeenschap te vertegenwoordigen?’ Dat vind ik echt een rotte vraag, want welke gemeenschap moet ik dan vertegenwoordigen? Om te beginnen ben ik ook half-Libanees. En ik wil helemaal niet het gezicht van een gemeenschap zijn. Want als ik wat mispeuter, dan straalt dat ook op die gemeenschap af.

Je bent opgegroeid in Antwerpen toen het Vlaams Blok daar aan zijn opmars bezig was. Wat doet dat met een mens?

MALLAT: Je woont niet in Antwerpen om in Antwerpen te wonen, hè. Je blijft daar voor de mensen die je daar kent. Die zijn van tel, met hen doe je leuke dingen. En dan zijn er inderdaad weleens kakkers die je stomme opmerkingen geven, en die het voor jou even verpesten. Maar hoeveel waarde moet je hechten aan iemand die je niet kent en die bijvoorbeeld opmerkt dat je voor een Marokkaan wel heel goed Nederlands spreekt? Dan is mijn eerste reactie: ‘Amai, gij ook!’ Dan neemt de conversatie plots een andere wending.

Wat na Cordon? Heb je al eens lief gekeken naar je maten El Arbi en Fallah? Misschien zit er wel een rol in Beverly Hills Cop 4 in.

MALLAT: Ik zou het alleszins doodgraag doen, want ik heb veel aan hen te danken. Ze hebben een risico genomen door me letterlijk van de straat te plukken, me te casten voor hun kortfilm Broeders en me de hoofdrol in Image te geven. Dat is goed uitgedraaid. Ik zit op de juiste weg en wil die blijven bewandelen. Stap voor stap, zonder haast.

Je zou wel meteen je koffers pakken en hen naar Hollywood volgen?

MALLAT: Naar India zelfs, mocht dat nodig zijn.(schatert)

CORDON – SEIZOEN 2 Vanaf 5/9, 21.40 uur, VTM.

door Joost Devriesere

‘Geloof me, ik heb zelf echt niet gevraagd om die vergelijking met Matthias Schoenaerts. Ik vond het zelfs een heel enge uitspraak, die van bij het begin nogal veel druk op mijn schouders legde.’ Nabil Mallat

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content