Els Van Steenberghe

Theater: Tous ensemble!

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Sincollectief beklemtoont tijdens een wervelend Rumble in the jungle dat de Rode Duivels de perfecte belichaming zijn van onze samenleving: blank en zwart – uit wat voor sociaal milieu dan ook – spannen meesterlijk samen.

The Play = Rumble in the jungle

Gezelschap = Sincollectief & B.UR.K.A.

In een zin = Rumble in the jungle staat stijf van het swingende en schurende engagement maar zou nog meer imponeren met een strakkere regie.

Hoogtepunt = De slotact waarin boksers, muzikanten, ‘slammers‘ en toeschouwers tous ensemble het leven bezingen.

Score = * * *

Quote = ‘Ik zijn wie ik bin’

‘We kunnen echt iets moois maken van onze samenleving als we het doen zoals de Rode Duivels: tous ensemble!’, met die niet mis te verstane boodschap zwaaien de muzikanten en slammers het publiek uit op de meest ongebruikelijke speelplek ooit: de Antwerp Box Academy. Waarom? Omdat de legendarische bokswedstrijd in het Kinshasa van 1974 tussen Muhammad Ali en George Foreman de inspiratie voor de titel én het thema levert, een thema dat eigen is aan Sincollectief: het pleidooi voor een open samenleving waarin iedereen, elk geloof en elke cultuur evenwaardig is. Deze keer in slam poetry-stijl.

De voorstelling – in de arena van de Antwerp Box Academy – is al bezig als je de zaal betreedt. Ze begint met enkele stevige rechtse en linkse uithalen van twee boksers die van jetje geven in de ring en elaar soms pijnlijk raak treffen op de neus of het oog. Dat bokscoach Renald De Vulder (die onder meer Sugar Jackson naar het succes loodste) mee in de ring staat en met de concentratie van een jagend roofdier zijn twee poulains in de gaten houdt, maakt het duel nog imposanter. Hier wordt écht gebokst, niet gespeeld. En het doet verdomd pijn aan de ogen. Net op die onthutste reactie van het publiek rekent Sincollectief. Want is naar boksen kijken pijnlijker dan naar discriminatie kijken? Dat is de hamvraag.

Van zodra de bel een eerste keer luidt, zoeken de boksers elk hun hoek op en wordt de ring een plek waar verbaal gebokst wordt, onder begeleiding van jazzy muziek met Afrikaanse toets, afkomstig van de 14-koppige band B.U.R.K.A die net achter de ring op een podium opgesteld staat. Het swingt én het schuurt. De voorstelling heeft de structuur van een boksmatch, belsignalen scheiden verbale en muzikale statements. Elke song wisselt af met een vlijmscherp stukje slam poetry waar het engagement soms iets te expliciet van af druipt. Intussen worden op twee plankenwanden die zijdelings langs het podium/de ring zijn opgehangen, beelden getoond van Muhammad Ali. Terwijl een van de performers aankaart hoe ‘erg het toch is om naar boksen te kijken’, worden op de planken beelden getoond van zwarten die mishandeld worden… En intussen blijven de aanstekelijke roffels door de zaal rollen. Daardoor ontstaat het hallucinante beeld van een publiek dat swingt op de maat van de racistische gruwel die tot diep in de nerven van deze maatschappij doordringt… Pijnlijk treffend. Pijnlijker dan naar een reguliere boksmatch kijken.

Rumble in the jungle staat stijf van het engagement maar kan nog meer imponeren met een strakkere regie. Regisseur Junior Mthombeni (die ook mee op het podium staat als een van de meest enthousiaste performers) weet de tomeloze energie niet perfect kanaliseren. Gevolg: de energie stroomt niet maar schokt. Intussen verdrinken een deel van de performances in onverstaanbaarheid en slordige dictie én verschillende performers stappen wat knullig en houterig in en uit de ring. Het kippenvelmoment van de avond wordt dan ook niet geleverd door een van de ‘slammers‘ maar door de even melancholische als hoopvolle solo van trompettist Calvo Pérez.

Desalniettemin is het de verdienste van Sincollectief om met zulke van engagement zinderende creaties de ’tous ensemble’-mentaliteit in de kunstenwereld én in de samenleving aan te moedigen. Dat de Rode Duivels hen dezer dagen daar een meesterlijk handje bij helpen, is mooi meegenomen.

Els Van Steenberghe

Meer info: www.sincollectief.be en www.zomervanantwerpen.be+Smaakmaker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content