Schauvliege zet Daarkom op droog zaad

© Belga

Het Vlaams-Marokkaans Culturenhuis Daarkom moet in 2011 rondkomen met de helft van zijn middelen.

Een waar hindernissenparcours: anders kun je de totstandkoming van Daarkom niet omschrijven. Toen voormalig minister van Cultuur Bert Anciaux (toen Spirit, nu SP.A) en het koninkrijk Marokko in mei 2006 een akkoord sloten voor de oprichting van een Vlaams-Marokkans Culturenhuis in Brussel, werd de opening al meteen voor het jaar daarop in het vooruitzicht gesteld.

Met een brede waaier aan (inter)culturele activiteiten moest het huis dan een nieuw Marokkaans en Vlaams publiek aanspreken. Anciauxs ambitieuze plannen botsten evenwel al gauw op de realiteit. De bouwvergunning voor het oude variététheater La Gaité aan het Muntplein bleef twee jaar hangen bij het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Veel zou te maken hebben met een communautaire interpretatie van het project: wilde Anciaux met Daarkom niet vooral de Vlaamse aanwezigheid in Brussel versterken, vlakbij deBuren en de Hoofdstedelijke Bibliotheek?

Ook de financiële input van Marokko voor de verbouwing – één miljoen euro, tegenover 2,25 miljoen euro van de Vlaamse Gemeenschap – liet op zich wachten tot 2009. Voor Marokko is Daarkom dan ook een ongeziene investering. Het is de eerste keer dat het land een buitenlandse private rechtspersoon subsidies geeft.

Intussen is Daarkom wel van start gegaan. In april 2009 trok het openingsfestival Daarkom de Lente een breed Marokkaans publiek naar Bozar en de Beursschouwburg. Sindsdien organiseert Daarkom een maandelijkse activiteit buitenshuis, in afwachting van de oplevering van het vernieuwde Gaité. Die verbouwing ging deze zomer van start en zou afgerond moeten zijn tegen 1 mei 2011. Ontwerper Karim Osmani confronteert in zijn totaalconcept ambachtelijke Marokkaanse tradities met Europese architectuur.

Zuurstoftekort

Net nu meldt minister van Cultuur Joke Schauvliege in het tijdschrift rekto:verso dat ze voor 2011 voorlopig maar 300.000 euro vrijmaakt van de jaarlijkse werkingsmiddelen van 750.000 euro. Bovendien heeft ze vragen bij het project zelf. “Er ontbreekt een fundamentele visie op het geheel. Wat doe je met gemeenschappen uit andere landen die ook zo’n initiatief willen opzetten? Zo maak je hokjes, terwijl we meer geloven in actieve samenwerking tussen mensen van diverse herkomst.” Het kabinet besluit dat het in zijn overleg met Daarkom “snel tot heldere keuzes wil komen”.

Voor Daarkom is dit onheilspellend nieuws, nadat het bij vorige besparingen ook al zijn opgespaarde reserves had moeten inleveren. In rekto:verso stelt ex-projectmedewerker Paul Corthouts dat zelfs 750.000 euro te weinig is om de beoogde doelstellingen te realiseren en in een vaste programmering te voorzien. “Het gevaar is reëel dat Daarkom geboren wordt met zuurstoftekort. Dan zal alle input van beide overheden voor niets geweest zijn.” Die 300.000 euro volstaat enkel om de hoge huurlasten te betalen.

Wouter Hillaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content