Restauratiepremie 'Het Lijsternest' van Stijn Streuvels goedgekeurd

08/06/10 om 12:04 - Bijgewerkt om 12:04

Bron: Knack Focus

Voor de restauratie van 'Het Lijsternest' in het West-Vlaamse Anzegem is 686.544 euro vrijgemaakt.

Restauratiepremie 'Het Lijsternest' van Stijn Streuvels goedgekeurd

© museum Stijn streuvels

Voor de restauratie van 'Het Lijsternest' in het West-Vlaamse Anzegem is 686.544 euro vrijgemaakt.

De bekende schrijver Stijn Streuvels heeft meer dan zestig jaar in zijn 'Lijsternest' gewoond. Hij liet de woning in 1904 bouwen. Qua vormgeving en materiaalgebruik synthetiseert het huis de (West-)Vlaamse landelijke architectuur.

Na Streuvels' overlijden in 1969 blijft zowel de woning als zijn inboedel onaangeroerd. Acht jaar later koopt de provincie West-Vlaanderen het geheel. Ze vormen het om tot museum.

Zoals bij Streuvels

Zowel het huis als het museum krijgen een facelift. "De ligging van het Lijsternest op een kleikop en de niet-gelijkmatige fundering van de woning en de verschillende aanbouwen deden in de loop van de jaren grote scheuren ontstaan," stelt minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois.

De restauratie wil de inrichting van Streuvels zo sterk mogelijk benaderen. Daarom worden de keuken en de badkamer, die rond 1980 verdwenen, opnieuw gereconstrueerd. Ook de wandafwerking, het kleurgebruik en de opstelling van het meubilair wordt opnieuw bekeken.

Elien Haentjens

Onze partners