Wim Decraenes ‘Rozane’ komt thuis in NTGent

Chris Thijs komt thuis in NTGent en debuteert er in Hugo Claus’ “Een bruid in de morgen”, dat de dansceatie ‘Close’ vervangt.

Midden jaren zeventig was zij niet alleen de geheime liefde van de zanger Wim Decraene. Zij begon toen ook haar carrière bij het NTGent (toen: NTG). Als de jongste van het gezelschap kreeg ze altijd de frivole meisjesrollen toebedeeld. Ze was wat blij toen wijlen regisseur Jean-Pierre De Decker haar in De Reisgids van Botho Strauss (1986) een wat complexere rol toeschoof.

Ontdekkingsreizigster

De Decker hielpt Thijs groeien als actrice. Na 16 jaar verliet ze het Gentse ensemble en vestigde zich in de KVS waar ze onder andere in De Misantroop (1995) speelde, in een regie van Franz Marijnen. Na jongste van de bende werd ze daar een van de ‘anciennes’. Daar genoot (en geniet) ze van. Thijs zoekt telkens boeiende confrontaties op met (bij voorkeur) jongere collega’s.

In 2005 verliet ze de KVS en werkte als freelance actrice en theatermaker bij verschillende Vlaamse en Nederlands gezelschappen zoals De Queeste en Zeeland Nazomerfestival. Recentelijk schitterde ze nog in De Rafaëls (2009), een tekst van Filip Vanluchene die door de huisregisseur en artistieke leider van De Queeste, Christophe Aussems, geënsceneerd werd.

Sinds 1 januari 2011 maakt Thijs deel uit van Wim Opbroucks spelersensemble alias NTGent. Ze komt niet alleen terug thuis maar vindt er opnieuw een poel van jong (en ouder) acteertalent waarmee ze zich kan meten en nieuwe theateravonturen mee zal aangaan.

Op avontuur met Claus

Dat eerste avontuur dient zich eerder aan dan verwacht. De makersploeg die tot voor kort aan de danscreatie Close repeteerde, in een choreografie van Koen Augustijnen, heeft besloten om hun onderzoek te staken.

Familiebanden, de gevoelswereld binnen een disfunctioneel gezin. Dat was het uitgangspunt voor Close, een dansvoorstelling met acteurs in een regie van Koen Augustijnen (les ballets C de la B). Het repetitieproces van Close was een onderzoekstraject over de raakvlakken tussen twee podiumdisciplines, theater en dans. Deze bleken evenwel moeilijker verzoenbaar dan gedacht. In samenspraak met Koen Augustijnen werd besloten om het dansonderzoek te staken en het accent te verleggen van dans naar tekst. De fascinatie voor het basismateriaal – familie – bleef. Ze voerde ons naar een van de hoogtepunten van de Nederlandstalige theaterliteratuur, Een bruid in de morgen van Hugo Claus.

Dit seizoen is NTGent sowieso in de ban van Hugo Claus: het huis organiseert enkele malen een zogeheten ‘Clauscamp’. Daarin gaan al dan niet beginnende makers een week lang aan de slag met het repertoire van Claus. Die onderzoeksweek wordt afgesloten met een informeel toonmoment waar ook gastmuzikanten en andere gasten aan participeren. Daar komt nu, onverwacht, een meer structureel vervolg op met Een bruid in de morgen.

Dit stuk werd voor het eerst gepubliceerd in het Nieuw Wereld Tijdschrift 1953-1954. De vijfentwintigjarige Claus kaapte met dit stuk de Driejaarlijkse Staatsprijs voor Toneelliteratuur weg. Een bruid in de morgen ging in première op 1 oktober 1955 bij het Rotterdams Toneel.

Het stuk vertelt het verhaal van de familie Pattijn. Vader Rik Pattijn gaat door het leven als de (weinig succesvolle) componist Henri Pattini. Zijn vrouw, Madeleine is daar allesbehalve trots op. Het gezin komt amper rond maar tracht dit te verbergen voor de buitenwereld. Aartsmoeilijk als je een ook een zorgbehoevende zoon Thomas en een rebelse dochter Andrea moet opvoeden. Het tweetal voelt ook verdacht veel sympathie voor elkaar…

Het hek is helemaal van de dam als moeder Madeleine tracht om haar zoon aan een oude vrijster uit de familie, nicht Hilda, te koppelen. Die ‘zet’ heeft dramatische gevolgen…

Onversneden spelplezier?

Wim Opbrouck zal, samen met spelcoach Jan Bijvoet, het concept en de scenografie verzorgen. Ron Reuman (Maandacht) tekent voor de muziek, Mark Vandenesse voor het licht en Ilse Vandenbussche voor de kostuums. Deze ploeg zal een uitgelezen spelerscast naar de première op 23 maart 2011 loodsen: Els Dottermans (moeder), Servé Hermans (vader), An Miller (Andrea), gastacteur Matteo Simoni van FC Bergman en Chris Thys (als Hilda). NTGent belooft met deze Een bruid in de morgen een avond van onversneden spelplezier.

Els Van Steenberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content