’t ARSENAAL pleit voor veelkleurige podiumkunsten

© Koen Broos

Met ‘De Andere Canon’ biedt ’t ARSENAAL een tiendaags programma aan vol theater en debatten rond interculturaliteit.

’t ARSENAAL wil een venster op de wereld zijn. Die wereld is vandaag onmiskenbaar geglobaliseerd, waardoor ook in de eigen samenleving de hele wereld samenkomt. Vooral steden zijn smeltkroezen van verschillende culturen, elk met hun eigen traditie en innovatieve tendensen. Maar wat weten we eigenlijk van elkaar? Wordt het interculturele potentieel voldoende ontgonnen? En kunnen de (podium)kunsten daarin een voortrekkersrol spelen?

De Andere Canon

Zo verwoordt Michael De Cock, de artistieke leider van het Mechelse theaterhuis ’t ARSENAAL, de missie van zijn huis en van deze tiendaagse die morgen – maandag 7 november 2011 – start. Zowel in zijn regies als in de receptieve werking van zijn huis besteedt De Cock veel aandacht aan multiculturaliteit. Dat resulteert niet zelden in bevlogen, toegankelijke en geëngageerde creaties en, nu, in een heus tiendaags evenement.

Deze tiendaagse marathon organiseert ’t ARSENAAL in samenwerking met CIMIC (het expertise- en opleidingscentrum voor Intercultureel Management en Internationale Communicatie van de Lessius Hogeschool) en boekhandel De Zondvloed. De Cock verwoordt de doelstelling van de tiendaagse als ‘een uitnodiging om elkaars repertoire en referentiekader te verkennen, gegidst door fascinerende sprekers en theatermakers uit binnen- en buitenland.’

De andere opleiding

Vanaf 2012 start ’t ARSENAAL bovendien met een alternatieve opleiding: het platform en professionaliseringstraject voor allochtoon theatertalent GEN20202. De Andere Canon geldt als een ‘officieus’ startschot van dit initiatief.

‘De toekomst van de podiumkunsten is veelkleurig. Daarom starten verschillende organisaties (’t ARSENAAL, NTGent, Theater Aan Zee, Zomer van Antwerpen, VTi e.a.) GEN2020.’ Het project wil meer kleur op de Vlaamse podia brengen door de doorstroming van gedreven en getalenteerde mensen naar de sector te stimuleren.

De opleiding bestaat uit een tweejarig traject en wordt gedragen door verschillende huizen en artiesten. Begin 2012 start een eerste groep van een tiental deelnemers. Zij volgen vier workshops of masterclasses per jaar, georganiseerd door vier verschillende theatergezelschappen en festivals. Daarnaast stippelt elke deelnemer een individueel parcours uit, gecoacht door een professionele mentor. Op het einde van elk jaar presenteren de GEN2020-deelnemers hun werk aan het publiek.

Op 9 november 2011 geven verschillende betrokkenen meer uitleg over het project en krijgt u alvast een artistiek voorsmaakje. Dan wordt GEN2020 feestelijk gelanceerd door onder meer een lezing van auteur Rachida Lamrabet (die het porject een warm hart toedraagt en als mentor aan de opleiding zal meewerken). Verder zijn er acts van de eerste deelnemers van de opleiding: u wordt vergast op slam poetry en Arabische verhalen.

Els Van Steenberghe

Meer info: www.tarsenaal.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content