‘Perfecte Belg’ moet Flagey redden

© Image Globe

Met de aanstelling van de perfect tweetalige Brusselaar ziet de toekomst er voor Flagey rooskleurig uit.

De perfect tweetalige Brusselaar Gilles Ledure wordt de nieuwe algemeen directeur van Flagey. “Het bewijs dat Franstaligen en Vlamingen wel degelijk eensgezind kunnen zijn”, zo luidt het. Flagey, het cultuurhuis dat gevestigd is in het voormalige NIR-gebouw in Elsene, heeft weer een toekomst. Vorig jaar leek de bicommunautair beheerde instelling ten dode opgeschreven, toen bleek dat het boekjaar 2009 was afgesloten met een tekort van bijna 240.000 euro. De toenmalige algemeen directeur, Hugo De Greef, werd ontslagen en de raad van bestuur begon aan een moeilijke saneringsoperatie.

De problemen bij Flagey vielen op een erg slecht moment. Bij de subsidiërende overheden (Vlaanderen, Brussel, Franse Gemeenschap en Elsene) stonden de budgetten voor cultuur onder druk door de financiële crisis. Bovendien geloofde niemand dat een raad van bestuur, die enkel kan functioneren in een sfeer van vertrouwen, tot resultaten zou kunnen komen in het vertroebelde communautaire klimaat dat ons land nu al een hele tijd kenmerkt.

Toch lijken voorzitter Jean-François Cats en ondervoorzitter Stefaan De Ruyck erin geslaagd te zijn om Flagey uit het moeras te trekken. Er kwam een audit, een herstructurering met besparingen op personeel en producties. Een jaar na de crisis is er weer een positief resultaat en zijn de schulden grotendeels ingelost. Het productiebudget kan volgend seizoen dus opnieuw stijgen. De ervaringen van revisor Cats (een vertrouweling van Elio Di Rupo) kwamen bij deze operatie goed van pas.

Nog één probleem

De opvolger van Hugo De Greef wordt vanaf 1 juli Gilles Ledure. “De nieuwe directeur is veelbelovend”, zegt Stefaan De Ruyck (directeur van Vooruit in Gent). “Hij is een Vlaamse Brusselaar, kind van een Franstalige vader en een Vlaamse moeder. Ledure is een perfect tweetalige, jonge veertiger, met ervaring in achtereenvolgens het Nationaal Orkest van België, de Munt, Orchestre Philharmonique du Luxembourg en Orchestre National de Lille.”

De Ruyck wordt zelf lichtjes euforisch als hij naar de toekomst kijkt: “Ik zie het weer helemaal zitten, Flagey is het ultieme bewijs dat Franstaligen en Vlamingen wel degelijk in staat zijn samen een sterk en eensgezind bestuur te vormen.”

Toch blijft nog een probleem onopgelost: de toekomst van het Vlaams Radio Orkest, dat residentie houdt in Flagey. Minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) speelt al een tijdje met het idee om het VRO naar Gent te verhuizen. Als dat gebeurt, dan verliest Flagey de 500.000 euro extra Vlaamse subsidie die daarmee gemoeid is. “Over die plannen hebben we niets meer vernomen”, zegt De Ruyck.

Karl van den Broeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content