Els Van Steenberghe

Het rommelkot van grootvader als inspiratiebron

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Jan De Brabander vertelt over het decor dat hij ontwierp voor ‘Matador’ (Het Gevolg).

Jan De Brabander (1971) is scenograaf en grafisch vormgever. Hij ontwerpt het decor van Matador, een voorstelling van Het Gevolg waarin Greg Timmermans een jongen vertolkt wiens ouders – supermarkteigenaars – zijn hele leven al hebben uitgestippeld. Tot zijn grote frustratie. Hij wil hun supermarkt niet overnemen. Hij wil matador worden…

De Brabander luisterde naar het verhaal en de tekst van regisseur Stijn van de Wiel en dacht aan het rommelkot in de tuin van zijn grootvader. ‘Mijn bompa hield alles bij en het kwam ook altijd ergens van pas. Zo herinner ik me dat toch. Dat idee om allerlei dingen bij te houden, sluit aan bij het verhaal.’ In dat rommelkot van De Brabanders grootvader prijkte een soort rudimentaire, zelf in elkaar gestoken werkbank. ‘Misschien heeft de bank uit de voorstelling ook iets van die werkbank. De zuiver praktische aard van zo een bank zonder franjes of fantasie, dat interesseert me.’ In de voorstelling wordt de bank ook een catwalk voor de acteurs waar ze op en rond kunnen lopen.

‘Aan het einde van de voorstelling valt de bank om en transformeert ze in iets anders. Wat precies, dat verklap ik niet. Daarvoor moet je komen kijken.” (EVS)

Matador (Het Gevolg) is vanaf 21 februari 2013 te zien in Turnhout en reist tot 16 mei 2013 door Vlaanderen.

Meer info: www.hetgevolg.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content