Fan van zoetigheid op zijn West-Vlaams? Dan moet je naar ‘Slachtinge’ gaan kijken

© Els Coppens
Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Theatermakery Het Eenzame Westen maakt van Yasmina Reza’s relatiekomedie Le Dieu du Carnage een komedie in ’t Westvlams met onder meer Maaike Cafmeyer als hilarische ‘clafoutis-bakster’.

Topspelers Maaike Cafmeyer, Lien De Graeve, Mathias Sercu en Tom Ternest weten hoe ze de mens, dat tweebenige kluwen van frustraties, emoties en twijfels, moeten neerzetten opdat je als toeschouwer niets anders kunt doen dan bevestigend knikken en je lachspieren overuren laten draaien. Regisseur Yahya terryn weet dan weer hoe hij die klasbakken moet dirigeren.

Alles samen geeft dat vonken in Slachtinge, een bewerking van Yasmina Reza‘sLe Dieu du Carnage. Het stuk is zo zorgvuldig vertaald van het Frans naar het West-Vlaams, het handelsmerk van Theatermakery Het Eenzame Westen, dat je je amper kan inbeelden dat het oorspronkelijk in de taal van Molière is geschreven.

De verhaallijn is eenvoudig. Reza voert twee ouderparen op. Het eerste stel is het hippe koppel Alain (een grandioos geestige Tom Ternest) en Annette (een droogkomische Lien De Graeve). In het tweede koppel ligt kleine zelfstandige Michel (een subtiele en daardoor erg grappige Mathias Sercu) onder de sloef van clafoutis-bakster en schrijfster Veronique (Maaike Cafmeyer op haar best).

De woonkamer verandert in een alcohol- en braakselmoeras

Het kwartet bespreekt in de woonkamer van Michel en Veronique hoe ze de geëscaleerde ruzie tussen hun elfjarige zonen als ‘volwassen mensen’ kunnen oplossen. Intussen wordt er een stukje clafoutis genuttigd. Onder het zoete laagje beleefdheid woekeren woede, verdriet, miskenning, verloren ambities, afgunst, nijd, ontgoocheling, twijfel én, uiteindelijk, berusting.

Om die berusting te bereiken, dienen er kilometers afgelegd te worden in het hamsterrad dat het decor domineert. Intussen verandert de woonkamer in een alcohol- en braakselmoeras en raken de personages verwikkeld in een web van venijnige beschuldigingen en hilarische clafoutisdiscussies.

Tijdens de première waren de acteurs niet steeds even goed verstaanbaar en werd er geworsteld met het spelritme. Van zodra die houterigheid verdween, ontstond een toneelfeestje. Slachtinge doet je gieren om ieders kleine kantjes.

Theatermakery Het Eenzame Westen reist vanaf maart 2018 met Slachtinge door Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content