Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe is theaterrecensent.
Opinie

25/03/14 om 12:47 - Bijgewerkt om 12:47

'Eigenlijk haten wij het theater'

Marton Agh ontwerpt het decor voor Kornel Mundruczo's operadebuut 'Blauwbaards Burcht / Winterreise' bij de Vlaamse Opera.

'Eigenlijk haten wij het theater'

© Marton Agh

'Ken je Béla Lugosi? Hij was een van de bekendste Dracula-acteurs én een rokkenjager. Hij inspireerde ons tijdens het creëren van Blauwbaards Burcht / Winterreise', vertelt scenograaf Marton Agh die al jaren samenwerkt met filmregisseur Kornél Mundruczó.

'Eigenlijk haten wij het theater', bekent hij. 'Het is zo gekunsteld. Wij houden van filmisch (sur)realisme.' Surreëel, zo oogt ook dit ontwerp van Blauwbaards kamer met de zeven deuren naar de folterkamers. 'Ik koos voor sepiakleuren om het decor iets spookachtig te geven. De kamer zal langzaam vervallen. Na dat verval start Winterreise - dat we nog filmischer vormgeven - als de laatste reis van Blauwbaard. Zie er gerust een verbeelding van het verval der mensheid in. We geven het verhaal ook een hedendaagse look. Hoe? Ik verklap je het begin: een bejaarde man - Blauwbaard - kijkt naar een oude film waarin hij glorieerde als Dracula...'

(E.V.S.)

Blauwbaards Burcht / Winterreise

Vlaamse Opera

Van 11 april tot 10 mei te zien in de Vlaamse Opera te Gent en Antwerpen

www.vlaamseopera.be, www.agh.hu

Smaakmaker

Jef Neve kijkt uit naar... De burcht van hertog Blauwbaard/Winterreise from Vlaamse Opera on Vimeo.

EN

Onze partners