Anne Teresa De Keersmaeker is doctor honoris causa UCL 2013

© Anne Van Aerschot

Vandaag ontving Anne Teresa De Keersmaeker de titel doctor honoris causa aan de UCL.

Samen met Anne Teresa De Keersmaeker ontvingen ook muzikant en producer Brian Eno en architect Jean Nouvel de titel. UCL focust expliciet op kunstenaars omdat de universiteit de noodzakelijke link tussen wetenschap n kunst wil onderstrepen. ‘Wetenschap laat ons toe de wereld beter te begrijpen, kunst geeft haar betekenis.’

Anne Teresa De Keersmaeker ontvangt de titel omdat ze aan de basis ligt ‘van een nieuwe dansstroming die steunt op minimalisme, de relatie dans/muziek en discipline. De choreografe haalde haar inspiratie meermaals uit ons cultureel erfgoed dat doordrongen is van wetenschap en herinneringen.’

In haar toespraak toonde De Keersmaeker zich dankbaar is dat ook deze kunstvorm op zulk een manier geërd wordt. Ze definieert de dans als: ‘Un art suffisamment fort pour dialoguer avec d’autres disciplines, pour nous aider à penser le monde et pas seulement à l’agrémenter; et même, pourquoi pas, pour aider à cerner et transmettre un noyau d’expérience qu’il n’est pas très facile de nommer, mais qui nous concerne tous et que chacun aujourd’hui devinerait fragile, en péril, voué à l’obscurité et au dessèchement.’ De Keersmaeker bestempelde de architectuur (‘L’architecture, art de la plus grande rigueur, m’a aussi enseigné la joie des justes proportions’) en de muziek (‘Une infinité de stratégies pour combiner l’intelligence, l’intuition et l’instinct’) als twee kunstvormen die haar denken en creëren inspireren en vormgeven. Zo betrok ze ook de twee andere gelauwerde kunstenaars in haar betoog.

Muzikant en producer Brian Eno (Bowie, U2, Genesis, Coldplay, Trainspotting, het startgeluid van Windows 95, …) ontvangt de titel omdat hij ‘net zoals wetenschappers het doen, onophoudelijk nieuwe pistes verkent die nieuwe experimenten mogelijk maken’.

Architect Jean Nouvel, tot slot, ontvangt de titel omdat hij ‘de zwaartekracht steeds uitdaagt met steeds hogere torens, nieuwe vormen en nieuwe volumes die de aandacht van de voorbijganger trekken en de aandachtige toeschouwer zelfs van zijn stuk brengen.’ Enkele van zijn laatste realisaties zijn het Musée du quai Branly in Parijs (2006), het Louvre van Abu Dhabi (waarvan de opening eind 2013 voorzien is), de Filharmonie van Paris (opening voorzien in 2014) en de Hines-toren in Manhattan.

(EVS)

Meer info: http://www.uclouvain.be/docteurshonoriscausa2013.html

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content