Alex van Warmerdam krijgt Taalunie Toneelschrijfprijs

© Koen Broos

De Nederlandse theatermaker Van Warmerdam ontving de jaarlijkse prijs voor zijn stuk ‘Bij het kanaal naar links’.

Alex van Warmerdam ontving maandagavond 21 november 2011 de Taalunie Toneelschrijfprijs 2011 voor zijn stuk Bij het kanaal naar links. ‘Van Warmerdams gevoel voor beeld, taal, dosering, inhoud, ernst en humor komen in dit stuk perfect samen’ aldus de jury. De prijs van 10.000 € werd uitgereikt in Brussel.

Absurd familiedrama bekroond

De Taalunie Toneelschrijfprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de schrijver(s) van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd. Met deze onderscheiding wil de Nederlandse Taalunie de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering van Nederlandstalig toneel stimuleren. De Taalunie organiseerde de uitreiking samen met Schrijverspodium, het Vlaams Fonds voor de Letteren, Theater Instituut Nederland en het Beschrijf.

De winnende tekst van de 2011-editie, Bij het kanaal naar links, is een absurd familiedrama, geproduceerd door Van Warmddams eigen gezelschap De Mexicaanse Hond, samen met Olympique Dramatique en Toneelhuis. Het stuk – dat Van Warmerdam zelf regisseerde – speelt zich af in een toekomst waarin er nog maar twee blanke gezinnen zijn. ‘Het is een parabel over jaloezie en wantrouwen, over angst voor het vreemde en haat binnen de eigen cultuur. Alex van Warmerdam legt op pijnlijke wijze de huidige volksaard bloot.’ stelt de Nederlands-Vlaamse jury, die bestond uit acteur Michel Sluysmans van onder andere Annette Speelt en Het Nationale Toneel, schrijfster Lot Vekemans en regisseur Simon De Vos van sermoen en HETPALEIS

Van Warmerdam won ook al in 1990 de prijs met de tekst Het Noorderkwartier.

We need heroes now!

De twee andere genomineerden voor de prijs waren Paul Pourveur met Plot your city (Ro Theater), een theatrale portret van vier ‘ideale’ steden die elk geconstrueerd zijn vanuit een holle slogan en Peer Wittenbols met Waakhondje (Toneelmakerij), over twee zusjes die zichzelf opvoeden, omdat hun moeder niet meer uit bed komt sinds de dood van hun vader.

Beeldend kunstenaar Jan Fabre sprak dezelfde avond de jaarlijkse Taalunie Toneelschrijflezing. Uit. Onder de noemer We need heroes now – waarmee hij een spandoek citeert dat op 12 september 2001 door enkele mensen omhoog werd gehouden aan Ground Zero in New York – hield hij een vurig pleidooi voor het bijzondere ras van theaterauteurs die hij als heuse helden ziet. En die – net als zijn performers – zich als krijgers van de schoonheid kunnen (en dienen) te profileren in tijden waarin steeds meer mensen zich afvragen of we radeloos moeten zijn. De pittige, poëtische tekst kan u hier nalezen.

Els Van Steenberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content