Naomi Velissariou ratelt zich weg van de angst in 'Q&A' van Dood Paard en Frascati

Naomi Velissariou ratelt zich weg van de angst in 'Q&A' van Dood Paard en Frascati

De wereld is in de greep van angst voor elkaar, voor het milieu, voor de dood. Samen met Gillis Biesheuvel geeft Naomi Velissariou gestalte aan twee mensen die elk op hun geschifte manier omgaan met die angst. Rik van den Bos zorgde ervoor dat het duo over een werkelijk magistrale theatertekst beschikte die de rode draad door de voorstelling vormt.


KVS palmt Brussel in

KVS palmt Brussel in

Vorige week stelde Michael De Cock, die vanaf september 2016 het Brusselse stadstheater KVS zal leiden, zijn ploeg en programma voor. En of hij indruk maakte.

kunstZ wint Award Vluchtelingenwerk Vlaanderen

kunstZ wint Award Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Vluchtelingenwerk Vlaanderen ging samen met haar partners op zoek naar gastvrije initiatieven voor asielzoekers en vluchtelingen in Vlaanderen en Brussel. Uit 353 initiatieven van bedrijven, gemeenten, verenigingen, scholen, individuen, cultuurorganisaties en bibliotheken werd het kunstZ-project Culturele trajecten voor nieuwkomers geselecteerd als 'Gastvrij cultureel artistiek initiatief voor vluchtelingen'.


Ramsey Nasr breekt, blaft en betovert in 'De andere stem'

Ramsey Nasr breekt, blaft en betovert in 'De andere stem'

'Maar wie ís die man, die ex-geliefde met wie de vrouw uit Jean Cocteau's La voix humaine telefoneert?', die vraag stelde Ramsey Nasr zich. En op die vraag schreef en speelt hij, in een deskundige regie van Ivo van Hove, het antwoord De andere stem bij Toneelgroep Amsterdam.

Popcorn popt (als het haar van de drummer goed ligt)

Popcorn popt (als het haar van de drummer goed ligt)

Hoe zou een 'gepopt' maïskorreltje zich gedragen als het een mensje was? Een vreemde vraag die alleen maar tot vreemd poppy en aanstekelijk danstheater kan leiden. Zeker als Randi De Vlieghe achter de regieknoppen zit. En Ephraïm Cielen de ijdele drummer / gitarist van dienst is....Bunga Bunga-orgieën zonder climax in 'Het gelukzalige'

Bunga Bunga-orgieën zonder climax in 'Het gelukzalige'

Dat het schrijven moeizaam verliep, vertelde regisseur Alex van Warmerdam in een interview met de Volkskrant. En stroef. Die moeizaamheid en stroefheid is merkbaar in Het gelukzalige.Binnenkijken in het laboratorium van Jan Fabre

Binnenkijken in het laboratorium van Jan Fabre

Waar worden Jan Fabres kunstwerken geboren? Te midden de kunstwerken van, onder meer, Matthias Schoenaerts, Michael Borremans, Berlinde De Bruyckere, Hugo Claus en Stef Kamil Carlens. Zo blijkt uit een opmerkelijke publicatie die onlangs verscheen bij Mercatorfonds.

Alexia Leysen wint Dioraphte Cement Prijs 2016

Alexia Leysen wint Dioraphte Cement Prijs 2016

Alexia Leysen beleeft momenteel drukke, mooie tijden. Terwijl haar campagne Dagen zonder vlees nog succesvoller blijkt dan vorig jaar, sleept ze intussen een belangrijke prijs voor aanstormend theatertalent in de wacht: de Dioraphte Cement Prijs 2016, gisteren uitgereikt tijdens het Festival Cement in 's Hertogenbosch.


Radicaal genieten van Salva Sanchis' Radical Light

Radicaal genieten van Salva Sanchis' Radical Light

Vijf dansers die een uur lang op muziek van 120 beats per seconde dansen. Meer biedt Radical Light niet. En dat is net voldoende, dankzij de virtuoze jonge dansers én het charisma van de vijfde danser en tevens choreograaf Salva Sanchis.Benny Claessens is ontwapenend zichzelf in 'Hello Useless - For W and Friends'

Benny Claessens is ontwapenend zichzelf in 'Hello Useless - For W and Friends'

Benny Claessens bivakkeerde maandenlang in de repetitiezaal van CAMPO. Hij tekende, zong en danste er met zichzelf, met de muur en met het brandblusapparaat. De repetitietijd die het Gentse kunstencentrum hem gaf, zorgde ervoor dat Hello Useless - For W and Friends op een zinvolle wijze zinloos is. En wonderschoon. En grappig!NONA start met bouw van nieuwe podiumzaal in Mechelen

NONA start met bouw van nieuwe podiumzaal in Mechelen

In Mechelen is de eerste steen gelegd van een nieuwe theaterzaal voor kunstencentrum NONA, dat dertig jaar bestaat. Als alles volgens plan verloopt, zal de nieuwe zaal in het najaar van 2017 in gebruik worden genomen.


'België, een sprookje' bijt en verblijdt door gruwel en angst

'België, een sprookje' bijt en verblijdt door gruwel en angst

Theatermaker Frank Adam vertelt met België, een sprookje niet het vrolijke bedtijdverhaal waaraan u zich op het eerste gezicht zou verwachten. Het is een eerbetoon aan de grote vertellers van vroeger, waarbij angst de plak zwaait en elke stilte verontrust.
Wie is hier beperkt?

Wie is hier beperkt?

Afgelopen week kondigde Vlaams Minister van Cultuur, Jeugd, Media en Brussel Sven Gatz (Open VLD) aan dat hij 'het vrijetijdsaanbod voor kinderen en jongeren met beperking toegankelijker wil maken'.Circusfestival UP! zet tenten op in Brussel

Circusfestival UP! zet tenten op in Brussel

U houdt van waaghalzen en een sterk staaltje acrobatie? Dan wijkt u de komende twaalf dagen beter uit naar Brussel, waar het circusfestival UP! van 8 tot en met 20 maart verschillende circusartiesten ontvangt.1 reactiesDe Munt opnieuw genomineerd voor International Opera Awards

De Munt opnieuw genomineerd voor International Opera Awards

De Munt maakt voor het tweede jaar op rij kans op de award voor Best World Premiere op de International Opera Awards met "Penthesilea", van Pascal Dusapin. Deze zevende opera van Dusapin ging in maart 2015 in première in de Brusselse operazaal in een regie van Pierre Audi.'Kom hier dat ik u draag', beveelt Kommil Foo minzaam in 'Schoft'

'Kom hier dat ik u draag', beveelt Kommil Foo minzaam in 'Schoft'

Na dertig jaar eigen lief en leed gedeeld te hebben met hun publiek, focussen de broers Walschaerts zich in Schoft op het lief en leed van de mensheid. Dat is voor hen en voor ons even wennen, maar het resultaat is er niet minder ontroerend én plezant om.'De Meester en Margarita' van Stormvogels is zelfs geen recensie waard

'De Meester en Margarita' van Stormvogels is zelfs geen recensie waard

Wegens de verkrachting van de jongste dochter van Michail Boelgakov, De meester en Margarita, door alle, ik herhaal, alle, leden van het theatergezelschap Stormvogels, heb ik besloten geen recensie te schrijven over de toneelbewerking en -opvoering, gisteren in Arca Theater Gent, als gastvoorstelling van het NTGent.2 reacties


Gatz wil kunst kopen aantrekkelijker maken en pleit voor tax shelter voor de podiumkunsten

Gatz wil kunst kopen aantrekkelijker maken en pleit voor tax shelter voor de podiumkunsten

Vandaag stelt Vlaams Minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) voor de cultuursector een 'Witboek aanvullende financiering voor cultuur' voor tijdens een 'sectormoment' in de Koninklijke Bibliotheek te Brussel. Enkele van die maatregelen zijn de invoering van een kunstkoopregeling en een tax shelter voor de podiumkunsten.Een ode aan Brussel die blijft plakken

Een ode aan Brussel die blijft plakken

Eind november 2015. Elke Brusselaar krijgt de raad binnen te blijven. Bijna elke Brusselaar volgt die raad op. Behalve de Brusselaars van Compagnie Forsiti'A. Net door die raad willen ze absoluut in première gaan met C'est pas parce que tu t'arrêtes de pédaler que ton vélo va s'arrêter.
Holland Festival focust op Europa

Holland Festival focust op Europa

De 69e editie van het Holland Festival opent op 4 juni 2016 in Stadsschouwburg Amsterdam.


Ballet Vlaanderen haalt Maurice Béjart's Boléro naar België

Ballet Vlaanderen haalt Maurice Béjart's Boléro naar België

Ballet Vlaanderen zal Maurice Béjart's legendarische choreografie op Maurice Ravel's Boléro dansen tijdens de mixed bill Ravel die op 28 mei 2016 in première gaat. Een eer, stelt artistiek leider Sidi Larbi Cherkaoui, want de rechten op Béjart's oeuvre worden niet vaak vrijgegeven.
Broadway Again, voor Ivo van Hove

Broadway Again, voor Ivo van Hove

De eerste Broadwayproductie, A View from the Bridge loopt nog of Ivo van Hove is zijn tweede al aan het voorbereiden. Opnieuw een stuk van Arthur Miller, The Crucible. Met een uitgelezen cast. De première staat gepland voor 31 maart en vindt plaats in het memorabele Walter Kerr Theatre.U dbddbb't toch ook?

U dbddbb't toch ook?

Daniel Linehan daagt zichzelf en zijn dansers uit om niet alleen lijf en leden maar ook de tong net niet in een knoop te dansen. Dbddbb klinkt absurd, oogt louter danstechnisch maar wordt gaandeweg tóch een hartverwarmend en zelfs wereld verbeterend statement.


Tijd voor vrij aardige 'Liefdesbrieven' in Theater Tinnenpot

Tijd voor vrij aardige 'Liefdesbrieven' in Theater Tinnenpot

Liefdesbrieven is geen grootste maar best aardige voorstelling, als de toeschouwer zich concentreert op Jessie De Caluwe. Zij tilt dit Amerikaans vehikel boven het niveau van unsafe at any speed.


Johan Simons (NTGent) wordt theaterintendant in Bochum

Johan Simons (NTGent) wordt theaterintendant in Bochum

De Nederlander Johan Simons (69) wordt de nieuwe intendant van het theater van Bochum, in het westen van Duitsland. Simons, die zich in België zal Anselm Weber (52) opvolgen, die Bochum in 2017 inruilt voor Schauspiel Frankfurt. Hij blijft wel actief bij NTGent.
Haider Al Timimi ziet sterretjes als Layla's Fool bij Bronks

Haider Al Timimi ziet sterretjes als Layla's Fool bij Bronks

Kunnen de sterren de wereld redden? Volgens Haider Al Timimi wél. Hij speelt een ode aan zijn vader en daardoor ook aan de wereldvrede. Hij doet dat in het gezelschap van vijf maten/muzikanten en een 'Haidergrote', fascinerend kale zodiak van hout.


NTGent maakt van Wieringa's 'Dit zijn de namen' glad toneel

NTGent maakt van Wieringa's 'Dit zijn de namen' glad toneel

Johan Simons gaf de Duitse regisseur Philipp Becker een enorme kans om brandend actueel theater te maken. Theater dat maatschappelijk het verschil kan maken. Becker grijpt die kans helaas niet.


Theater over en met vluchtelingen dat je met verstomming slaat

Theater over en met vluchtelingen dat je met verstomming slaat

Het jonge, Waalse gezelschap Nimis Groupe trok naar Lampedusa. Wat en wie ze daar aantroffen, verwerken ze in het bijna vrolijk ogende maar tegelijkertijd ontluisterende 'Ceux que j'ai rencontrés ne m'ont peut-être pas vu'.
'Ik moet het leven dat ik heb omhelzen', benadrukt Koen de Sutter als Michel de Montaigne

'Ik moet het leven dat ik heb omhelzen', benadrukt Koen de Sutter als Michel de Montaigne

Koen de Sutter viel voor het idee van UGent-professor en literatuurwetenschappen Alexander Roose om een monoloog over en als de Franse schrijver en filosoof Michel de Montaigne (1533 - 1592) te spelen. In onderbroek, met een bok op de scène, een perpetuum mobile boven de scène en een immens canvas over die scène maakt hij van haast elk woord een levensles.Hans Teeuwen na vijf jaar terug naar het theater

Hans Teeuwen na vijf jaar terug naar het theater

Na vijf jaar afwezigheid in het comedy-circuit keert de Nederlandse cabaretier Hans Teeuwen terug naar de bühne. Dat doet hij met zijn nieuwe voorstelling Echte Rancune.


Tania Van der Sanden en Lucas Van den Eynde breken in 'Onze Koen' (Theater Malpertuis)

Tania Van der Sanden en Lucas Van den Eynde breken in 'Onze Koen' (Theater Malpertuis)

Peter De Graef schreef en regisseert een stuk dat zich als een dominospelletje gedraagt. Het ene na het andere blokje valt, almaar sneller tot er nauwelijks nog iets overblijft van het fragiele leventje dat Veerle (Van der Sanden) en Etienne (Van den Eynde) opbouwden. En dan breken ze. Eindelijk.'Aneckxander', een viersterrenproductie die we liever één ster zouden geven

'Aneckxander', een viersterrenproductie die we liever één ster zouden geven

Danser/circuskunstenaar Alexander Vantournhout en dramaturg Bauke Lievens puzzelden een even ingenieuze als verfijnde circus/dansvoorstelling in mekaar waarvan je tegelijkertijd hoopt dat ze gauw zal eindigen én nog lang zal voortduren. Verwarrend maar zo verslavend.


In 'De Weg' regeert Ekaterina Levental zaal en publiek

In 'De Weg' regeert Ekaterina Levental zaal en publiek

'De Weg' staat voor Een goed verhaal, een prachtige enscenering, een vurige vertolking, heerlijke muziek; dit alles ten bate van de sleutelzin van het verhaal en dat voor elke vluchteling geldt: 'Ik denk dat ik mijn schaamte verloren heb'.


SKaGeNs 'Closer': steengoed teksttheater met een virtueel extraatje

SKaGeNs 'Closer': steengoed teksttheater met een virtueel extraatje

Mathijs F. Scheepers stelde een topcast samen - onder wie Tom Vermeir en Barbara Sarafian - die ogenschijnlijk moeiteloos het hoofd biedt aan het imposante, deels virtuele decor van de voorstelling. Meer zelfs: ze doen de toeschouwers haast vergeten om op hun smartphone te loeren die bij iedereen opgeladen en blinkend op de schoot ligt...


Uitbundige Pascale Platel komt thuis in de stilte van Frank Brichau

Uitbundige Pascale Platel komt thuis in de stilte van Frank Brichau

Pascale Platel vindt in Frank Brichau een tegenspeler die ze niet kan overtroeven, integendeel. Het resultaat is een broos, integer duet tussen twee schone, door het leven gepokt en gemazelde mensen. Een duet dat overigens nog behoorlijk wat groeipotentieel heeft.Post uit Hessdalen maakt in 'Poolnacht' de verveling verrukkelijk

Post uit Hessdalen maakt in 'Poolnacht' de verveling verrukkelijk

Vijf bevriende kunstenaars ontvluchtten vorig jaar de ratrace waarin Westerlingen collectief gevangen lijken te zitten en brachten enkele weken door in een niemandsland vlakbij Groenland. Tijdens hun verblijf hielden ze een dagboek bij. Uit die dagboekfragmenten puurden ze vervolgens de intrigerende performance Poolnacht.


Te jolig 'Meisje van de touwslagerij' bij Kopergietery

Te jolig 'Meisje van de touwslagerij' bij Kopergietery

Ruth Beeckmans en Frank Dierens spelen de pannen van het dak in Het meisje van de touwslagerij (Kopergietery) maar genereren weinig meer dan spelplezier en raken te veel aan om écht te raken.


Comp. Marius' 'Voor niks' is maar niks

Comp. Marius heeft een patent op wervelend spelerstoneel met tragikomische allure. Dat dit Antwerpse collectief de tanden zet in de sotternieën van de Oostenrijkse auteur Johann Nestroy (1801 - 1862) mag dan ook niet verbazen. Maar zelfs zij slagen er niet in nieuw leven te blazen in de wat gedateerde teksten.


Sidi Larbi Cherkaoui ontvangt eredoctoraat UAntwerpen

Sidi Larbi Cherkaoui ontvangt eredoctoraat UAntwerpen

Sidi Larbi Cherkaoui, artistiek directeur van Ballet Vlaanderen, krijgt het eredoctoraat algemene verdiensten 2016 van de Universiteit Antwerpen. Het is de meest prestigieuze academische titel die de instelling toekent aan mensen uit het culturele veld.


De recensent is dood. Leve de recensent

De recensent is dood. Leve de recensent

Vrije Tribune - Frank Adam, librettist van de opera voor kinderen en volwassenen BABEL (Opera Vlaanderen, HETPALEIS & I Solisti del Vento), reageert op de recensie Knack Focus over het stuk.De cast van Harry Potter and the Cursed Child is bekend

De cast van Harry Potter and the Cursed Child is bekend

Het theaterstuk 'Harry Potter and the Cursed Child' is voor vele fans de kers op de taart van de Harry Potter-reeks. Voor het eerst zal Hermelien Griffel gespeeld worden door een zwarte vrouw.Geert Hoste @ Capitole: scheetkussentjes à volonté

Geert Hoste @ Capitole: scheetkussentjes à volonté

'Door de aanslagen in Parijs is mijn nieuwe show qua sfeer toch anders', verklaarde Geert Hoste vooraf over Jump, de zoveelste eindejaarsconference waarmee hij enkele grote Vlaamse theaterzalen aandoet. Genoeg om alvast onze nieuwsgierigheid te wekken.


'Je bent nu een symbool, Zouzou'

'Je bent nu een symbool, Zouzou'

Balen was het, de controle van het Gentse STROP-team die Zouzou Ben Chikha het afgelopen weekend moest ondergaan. Geluk bij een ongeluk: het incident paste perfect in Join the Revolution, de nieuwe worp van Action Zoo Humain, het theatergezelschap van de broers Ben Chikha. Het stuk ging woensdagavond 16 december 2015 in première in de Gentse opera.


Youp van 't Hek weer onwel, onderbreekt tournee

Youp van 't Hek weer onwel, onderbreekt tournee

Youp van 't Hek heeft dinsdagavond zijn try-out van de voorstelling 'Licht' in Middelburg na de pauze niet kunnen hervatten omdat hij zich niet goed voelde. De cabaretier zal tot nader order zijn tournee onderbreken.


UGent-eredoctoraat voor Alain Platel

UGent-eredoctoraat voor Alain Platel

Het Bestuurscollege van de UGent heeft beslist wie volgend jaar een eredoctoraat krijgt. De UGent reikt de eredoctoraten traditioneel uit op de Dies Natalis, die in 2016 op 18 maart valt. Regisseur, choreograaf en orthopedagoog Alain Platel is een van de laureaten.Alex Agnew keert terug als comedian

Alex Agnew keert terug als comedian

Na een pauze gaat Alex Agnew eventjes weer optreden als komiek. Hij wil in een korte periode veel spelen. Een tiende optreden in het Sportpaleis staat niet op het programma."Unfinished business" heet de nieuwe voorstelling. Wat het publiek mag verwachten, legt Alex Agnew uit in "Van Gils & gasten".


Belgisch muziektheater behoort tot de wereldtop

Belgisch muziektheater behoort tot de wereldtop

De internationale jury van Music Theatre Now selecteerde uit 450 creaties (afkomstig uit 54 landen) de veertien beste creaties ter wereld. Daar horen maar liefst vier Belgische creaties bij.1 reacties


Het nieuwstedelijk doet Hoop leven

Het nieuwstedelijk doet Hoop leven

Stijn Devillé doet het weer, een stuk maken waarvan je stiekem maar o zo hartgrondig hoopt dat het Vlaamse en Federale halfrond het op de agenda plaatsen als verplichte avondactiviteit voor alle parlementsleden. Het derde luik van de crisistrilogie geeft niet alleen hoop op een betere samenleving maar ook op een mooie, boeiende toekomst voor het kersverse stadstheater Het nieuwstedelijk.Hof Van Eede laat ons horen hoe melancholisch het paradijs klinkt in 'Paradis'

Hof Van Eede laat ons horen hoe melancholisch het paradijs klinkt in 'Paradis'

Thomas Smetryns componeert een teer treurlied voor viool, harp, gitaar en piano. Ans Van den Eede en Jeroen Van der Ven zijn onze gastvrouw en gastheer die gaandeweg ook door die treurnis bevangen raken en dan wordt 'Paradis' paradijselijk muziektheater.


Anne Teresa De Keersmaeker vertelt Rilke. Goed kijken, is de boodschap

Anne Teresa De Keersmaeker vertelt Rilke. Goed kijken, is de boodschap

Op de stoffige scène van Rosas' Die Weise von Liebe und Tod des Cornets Christoph Rilke ontstaat een messcherpe tekening van het rijden en reiken naar hoop en liefde in oorlogstijden. De danspassen evolueren naar zuchten en woorden die als stof op het publiek neerdwarrelen.In 'Unisono' bidt Abke Haring het gebed dat we allemaal bidden

In 'Unisono' bidt Abke Haring het gebed dat we allemaal bidden

In het gezelschap van vier typische grijswitte formicakeukenstoelen en een formicatafel keert Abke Haring naar binnen. Het vreemde is dat deze ingekeerde solo zó gespeeld wordt dat het publiek kan binnentreden in die cocon vol stilte, vertwijfeling en trillende rust.


Heel Rusland is onze kersentuin

Heel Rusland is onze kersentuin

Johan Simons levert met 'De Kersentuin' (NTGent) een doortimmerd stuk, met evenveel lagen als dat er panelen op het toneel tegen elkaar leunen. 1 reacties


Jan Decorte ontroert als Prometheus

Jan Decorte ontroert als Prometheus

Ook met 'Geboeid / Prometheus' toont Jan Decorte dat hij niet uitgepraat is. Dat hij met elke nieuwe productie dezelfde spijker op dezelfde kop slaat. Maar telkens met een andere hamer.Straf theater over trieste terreur

Straf theater over trieste terreur

De jonge (theater)auteur Michael Bijnens levert een dijk van een theatertekst af over 'de grootste gerechterlijke etterbuil uit de Belgische geschiedenis' (De Bende van Nijvel) die met zwier vertolkt wordt door Willy Thomas in een strakke regie van Thomas Bellinck en een imposant 'wowdecor'. En onbedoeld was de première - op vrijdagavond 13 november 2015... - een statement.
Vitalski en Gert Jochems verenigen hun publiek met absurde humor: raar warm toneel

Vitalski en Gert Jochems verenigen hun publiek met absurde humor: raar warm toneel

'Als we nu eens het absurd komische oeuvre van Beierse Karl Valentin zouden ensceneren?', dachten cabaretier/nachtburgemeester Vitalski (Vital Baeken overdag) en zijn vriend-voor-het-leven Gert Jochems. Zo geschiedde en met Johan Petit als coach werd dat idee verrassend plezant toneel met een wereld verbeterende missie.


Bam, De Warme Winkel slaat de bal mis met 'BAM, Kunst is geen Kast'

Bam, De Warme Winkel slaat de bal mis met 'BAM, Kunst is geen Kast'

De Warme Winkel - een van de prettigst gestoorde gezelschappen uit de Lage Landen zet de tanden in het leven en oeuvre van Daniil Charms, een van de prettigst gestoorde auteurs uit de literatuurgeschiedenis. Dat had vuurwerk kunnen opleveren...Dora van der Groen (1927 - 2015): 'Ik ben niet bang voor de dood'

Dora van der Groen (1927 - 2015): 'Ik ben niet bang voor de dood'

Dora van der Groen is overleden. Ze werd 88. Van der Groen was niet alleen een uitzonderlijk getalenteerde actrice die met grote film-, televisie- en theaterregisseurs werkte. Ze leidde ook verschillende generaties theatermakers op, met behulp van 'de vijf P's'.3 reacties