Vanavond in de Vooruit: Kunst in de bres voor Nepal

Vanavond in de Vooruit: Kunst in de bres voor Nepal

Vzw De Vrienden van Troje organiseren vanavond, 21 mei, in de Vooruit in Gent een benefiet om de slachtoffers van de aardbeving in Nepal een hart onder de riem te steken. De opbrengst van 'Kunst voor Nepal' gaat rechtstreeks naar organisaties die zich inzetten voor Nepalese jongeren.


Theatershow War Horse: Illusie op z'n best

Theatershow War Horse: Illusie op z'n best

Zondag gaat in de Antwerpse Stadsschouwburg de indrukwekkende theatershow 'War Horse' in première, met paarden tot leven gewekt via inventieve poppen van Zuid-Afrikaanse makelij.


The Blind Poet - Jan Lauwers & Needcompany: De puinhoop van de geschiedenis

The Blind Poet - Jan Lauwers & Needcompany: De puinhoop van de geschiedenis

Zowel beeldend als literair is de nieuwe productie van Jan Lauwers & Needcompany een streling voor oog en oor, na afloop blijft de toeschouwer met een gevoel zitten dat er inhoudelijk meer uit te halen viel. The Blind Poet is nog niet droog. Pen as pencil vallen meer op dan wat al geschilderd en geschreven is.

Theater: Blote tragikomedie van Mr. & Mrs. Fox

Theater: Blote tragikomedie van Mr. & Mrs. Fox

Quicksand Valley van het gloednieuwe theatercollectief Mr. & Mrs. Fox geeft aan Tania Van der Sanden, Tom Van Bauwel, Mark Verstraete en Marieke Dilles de kans om zich vol lef en zonder kleren te smijten in een tragikomisch gezinsdrama.


De Munts 'Au Monde' is beste wereldcreatie

De Munts 'Au Monde' is beste wereldcreatie

Vier jaar nadat De Munt door Opernwelt tot Opernhaus des Jahres uitgeroepen werd, mocht het huis tijdens de International Opera Awards gala in het Londonse Savoy Hotel zondagavond de award voor beste wereldcreatie in ontvangst nemen, voor Au monde van Philippe Boesmans.
Guy Cassiers ontleedt de anatomie van België

Guy Cassiers ontleedt de anatomie van België

Op 21 april 2015 gaat in Mons 'Passions Humaines' van Toneelhuis en Mons2015 in première. Een voorstelling van Guy Cassiers waarvoor Erwin Mortier de tekst levert, Tim Van Steenbergen het decor en een tweetalige topcast voor spelplezier zorgt.

Opera: Gevoelloze 'La Juive' van Opera Vlaanderen

Opera: Gevoelloze 'La Juive' van Opera Vlaanderen

Opera Vlaanderens La Juive is aardig, aangenaam, zonder nazindering. Daarvoor is de opera te weinig aangepast aan de huidige trend. Teert de enscenering op routine en getuigt de samenwerking van de artistieke staf van te weinig lef, verbeelding en uitdaging. 2 reacties


Michael De Cock wordt nieuwe directeur KVS

Michael De Cock wordt nieuwe directeur KVS

Michael De Cock - de huidige directeur van 't,Arsenaal Mechelen - leidt vanaf september 2016 het Brusselse stadstheater KVS. Dat werd dinsdagavond 24 maart 2015 beslist.Theater Stap zet ons op 'De bank' om te kijken naar het pakkende leven

Theater Stap zet ons op 'De bank' om te kijken naar het pakkende leven

Luc Nuyens en Frank Dierens wilden al jaren 'iets' met de spelers van Theater Stap doen. Ze vroegen Paul Verrept een tekst te schrijven over de essentie van het leven als een mentaal gehandicapt persoon. Het resultaat is een voorstelling voor iedereen vanaf acht jaar over de beperking waar we allemaal last van hebben: zielenpijn.Theater: Te afstandelijke Medea

Theater: Te afstandelijke Medea

Ze valt net iets te gretig flauw en volgt vervolgens geniepig met open ogen hoe haar minnaar haar weer overeind tracht te krijgen terwijl ze zelf zo slap mogelijk tegen hem (én tegen haar echtgenoot) hangt. Het geslepen roofdier dat sluimert in elke vrouw staat centraal in Fernwehs Medea-bewerking Foklat, alles in orde.
Theater: Familiedrama in de Arme-Rijkenbuurt

Theater: Familiedrama in de Arme-Rijkenbuurt

In Ivo van Hoves 'Antigone' is Juliette Binoche de ideale Antigone. Frêle, een kindvrouwtje haast, en toch zet zij een vrouw neer met een superbe logica. Goedaardig koppig, een feministe avant la lettre.1 reactiesTheater in de Sneeuw van Silbersee en LOD

Theater in de Sneeuw van Silbersee en LOD

Inne Goris dompelt ons in Sneeuw onder in een landschap dat betoverend is door de geluiden die het voortbrengt én door de wezens die het verbergt. Dit levert theater op dat bijna beter in een museum zou spelen. En dat is een compliment.
Theater: Als An Pierlé zingt, zweef je tussen droom en werkelijkheid

Theater: Als An Pierlé zingt, zweef je tussen droom en werkelijkheid

Voor wie het nog niet weet, Zonzo Compagnie is een van de spannendste muziektheatergezelschappen van de Lage Landen en bekrachtigt dit statuut met een wondermooie trip door 'Slumberland', An Pierlé en Fulco Ottervanger zingen, Nathalie Teirlinck vangt hen (en het publiek) in wonderlijk wazige filmbeelden.Dans: Golden Hands

Dans: Golden Hands

Anne Teresa De Keersmaeker neemt nog eens een horde. Ze herkent Shakespeare's 'As You Like It' in Brian Eno's popsong 'Golden Hours' een drijft haar dansers (én haar publiek) tot het uiterste van hun kunnen in 'Golden Hours (As You Like it)'.


Theater: Oog in oog

Theater: Oog in oog

Anderhalf uur lang zit je oog in oog met personages die kwebbelen over hoe ze hun leven willen beteren maar nauwelijks verder raken dan erover praten. Ivanov is pure Tsjechov op een pure manier geënsceneerd door Piet Arfeuille bij Theater Malpertuis.


Theater: Burlesk maar braaf

Theater: Burlesk maar braaf

De Bende van de Prins serveert in 'Tocht' een luchtige versie van de Theseusmythe. Dat levert een leuke voorstelling op die geen moment verveelt maar wél kansen laat liggen om meer dan leuk te zijn.

Theater: Van donderhoofd tot trekvogel

Theater: Van donderhoofd tot trekvogel

Knies' hoofd zit zo vol dat het elk moment kan ontploffen. Gelukkig valt er net een trekvogel uit de lucht, met raad en een luisterend oor. Bronks' 'Grote hoofden, kleine hartjes' is jeugdtheater van het zuiverste en schoonste soort, voor iedereen vanaf zeven jaar.Theater Zuidpool centrale gast TAZ 2015

Theater Zuidpool centrale gast TAZ 2015

Dit jaar is Theater Zuidpool - met Jorgen Cassier, Sofie Decleir en Koen van Kaam - centrale gast van TAZ (Theater Aan Zee). Tien jaar geleden gaven zij, als artistiek leiders, Zuidpool een nieuw gezicht.


Theater: Walsen met de miserie

Theater: Walsen met de miserie

De Roovers vieren hun twintigjarig bestaan met een voorstelling 'grand cru'. Naast het volledige gezelschap, staan ook enkele jonge honden op de scène en last but not least maestro Mauro Pawlowski die het hart van Alsemkomt hartverscheurend schoon laat kloppen.


Theater: Een sensuele klaagzang

Theater: Een sensuele klaagzang

Bart Meuleman laat Fien Maris als een bijna-volleerde prostituee over de scène kronkelen en bezorgt je een poëtische, literair exquise en visueel betoverende bordeeluitstap met 'Sirene' in het Toneelhuis.Geef Humorologie een nieuwe naam

Geef Humorologie een nieuwe naam

In 2015 viert het festival dat namen als Kommil Foo, Wim Helsen en Wouter Deprez mee groot maakte zijn dertigste editie. Dat wordt een verjaardagsfeestje waarop terug- én vooruitgeblikt wordt.Theater: Iedereen cowboy

Theater: Iedereen cowboy

Laika en Bonte Hond voeren twee cowboys, twee stokpaarden en een 'lonely musician' op om de liefde tussen twee broers en de boterzachte ziel achter een steenhard imago te tonen en te vieren in 'Cowboys huilen niet'.


Theater: Guy Cassiers en Tim Van Steenbergen like to move it move it

Theater: Guy Cassiers en Tim Van Steenbergen like to move it move it

Als levende houtskoolprenten die de dwarse kronkels en pijnlijke dalen van het leven guitig, helder en zwierig verbeelden. Zo oogt, voelt en klinkt Guy Cassiers' enscenering van Toon Tellegens Het vertrek van de mier, meesterlijk vormgegeven door Tim Van Steenbergen.


Theater over het moment waarop het niet meer gaat

Theater over het moment waarop het niet meer gaat

'Zo gaat het', denkt Freek Vielen berustend wanneer hij bloedende lijken op het journaal ziet of zijn eigen bloedend hart voelt nadat zijn vriendin het uitmaakte. Kurt Vonneguts cultroman Slaughterhouse-Five inspireerde deze reactie en Vielen legt in het weerbarstige, jazzy So it goes uit waarom.

Theater: 't Is maar om te lachen

Theater: 't Is maar om te lachen

Abattoir Fermé trakteert met 'Colossus' op vier uur bonte, grappige beelden die holderdebolderend toewerken naar een einde dat je een krop in de keel ramt.


Maria Stuart: Vorstelijke feministes avant la lettre

Maria Stuart: Vorstelijke feministes avant la lettre

Een stuk over killer queens met ijzersterke acteerprestaties van Halina Reijn en Chris Nietvelt als Maria Stuart en Elizabeth I. Ook een pluim voor Matteo Simoni, die de gluiperige verleider Mortimer met verve vertolkt.Opera: Uitmuntend maar zonder franje

Opera: Uitmuntend maar zonder franje

Een meer dan geslaagde productie, deze Don Giovanni. De Munt bewijst alweer dat het zijn geld meer dan waard is. Dat het zelfs met een beschamend budget producties van wereldniveau kan bouwen.


Johan Simons verbindt zich aan 'Theater Rotterdam'

Johan Simons verbindt zich aan 'Theater Rotterdam'

Maandag 1 december 2014 ontving Johan Simons de Prins Bernhard Cultuurprijs in Amsterdam. Hij krijgt de prijs voor zijn grote verdiensten voor de theaterkunst in binnen- en buitenland. Meteen kondigde hij aan zich te zullen inzetten voor 'Theater Rotterdam'.