Voormalig Yes-gitarist Peter Banks overleden

13/03/13 om 14:15 - Bijgewerkt om 14:15

Bron: Knack Focus

Peter Banks (65) was een van de stichters van de progressieve rockband Yes, die in de loop der jaren maar liefst achttien leden zag komen en gaan. Hij overleed aan hartfalen en werd gevonden in zijn huis in Londen nadat hij niet opdaagde voor een opnamesessie.

Banks werkte als gitarist mee aan 'Yes' en 'Time And A Word', de eerste twee albums van de Londense band. Yes stond bekend omwille van hun mystieke teksten en complexe melodieën. Door onenigheid met de andere bandleden stapte Banks op. Hij richtte eerst de rockband Flash op, waarmee hij drie albums uitbracht, en stampte midden jaren zeventig Empire uit de grond.

Daarnaast bracht hij gedurende zijn carrière vijf soloalbums uit. 'Two Sides Of Peter Banks', zijn eerste soloproject, werd beschouwd als een van de grote albums binnen het progressieve rockgenre. Banks werd door muziekcritici geprezen voor zijn liefde voor improvisatie. Begin 2000 schreef hij zijn autobiografie 'Beyond & Before', waarin hij het vooral heeft over zijn beginjaren bij Yes.

De huidige leden van de band, die nog steeds optreden, reageerden aangeslagen op het nieuws van Banks' dood. "We zijn diep bedroefd omwille van de dood van bandlid en mede-oprichter Peter Banks", zei Yes in een officiële mededeling. "Hij was een groot deel van wat Yes maakte tot wat het is en onze gedachten, oprechte deelneming en gebeden zijn bij hem en zijn familie. Peter, we zullen je erg missen." (CS)

Lees meer over:

Onze partners