Video: Metallica speelt ijzig concert op de Zuidpool

09/12/13 om 19:03 - Bijgewerkt om 19:03

Bron: Knack Focus

De Amerikaanse metalband Metallica heeft zondagavond op de Zuidpool voor een honderdtal toeschouwers een optreden verzorgd. Om het milieu te beschermen en de pinguïns voor koppijn te behoeden, waren de toeschouwers voorzien van hoofdtelefoons.

Video: Metallica speelt ijzig concert op de Zuidpool

Het concert werd bij het begin van de Zuidpoolzomer en bij daglicht om half elf 's avonds aangesneden in de Argentijnse wetenschappelijke basis Carlini, nabij een gletsjer. Geen openluchtconcert: een koepel beschermde zowel de groepsleden als het publiek tegen de ijzige wind die over het continent waait. De bandleden droegen allen mutsen en zonnebrillen, in dit geval niet om op te vallen maar uit fysieke heirkracht.

Het geluid werd verzorgd door zonnepanelen en een stroomgenerator. Versterkers en luidsprekers bleven echter achterwege, zodat enkel de drums en de zangstemmen hoorbaar waren. Bij het begin van het concert vroeg bandleider James Hetfield zijn gehoor of het "klaar is om geschiedenis te schrijven". Antarctica was het enige continent dat de geestelijke vaders van 'Seek and Destroy' nog niet had ontvangen.

Metallica was niet de eerste band die zijn klanken door de boxen mocht laten knallen, in 2007 trad Nunatak er op. Dit concert vond plaats in het kader van een globale, simultane concertenreeks om de mensheid te sensibiliseren voor het broeikaseffect. (BELGA/AB)

Onze partners