Vernieuwde Music For Life: geen glazen huis en geen geldinzameling

Studio Brussel lanceert in december een nieuwe solidariteitsactie. De naam, Music For Life, blijft dezelfde, maar deze keer komt er geen glazen huis en geen geldinzameling. De jongerenzender wil een andere insteek en zet het doorbreken van het taboe van dementie centraal.

Het was Siska Schoeters die de vernieuwde Music For Life mocht voorstellen tijdens haar ochtendshow. De solidariteitsactie zal er immers helemaal anders uitzien, het enige dat hetzelfde is gebleven is de periode waarin de radiozender zich voor het goede doel zal inzetten, namelijk in de week voor kerst. Voor de rest zal het concept volledig door elkaar geschud worden: er is dit jaar géén glazen huis en géén geldinzameling, benadrukte Schoeters.

Wel rekenen ze op de steun van luisteraars die zich actief willen inzetten om de taboe rond dementie te doorbreken. “We hebben deze keer niet je geld nodig, maar wel meer dan ooit je engagement”, luidt het. Studio Brussel vraagt de luisteraars echter nog geen concrete acties op touw te zetten. Op maandag 3 december maakt de jongerenzender duidelijk hoe iedereen zich kan inzetten voor Music For Life 2012.

Dementie wordt een van de grote uitdagingen voor onze samenleving de komende decennia. Een op de vijf mensen zal later de aandoening krijgen, maar toch blijft dementie nog vaak onder de radar. Om een en ander te verhelpen, zal Studio Brussel samenwerken met het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen.

Jurn Verschraegen is coördinator van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. Hij is bijzonder enthousiast over het engagement van Studio Brussel. “Het is ontzettend belangrijk dat de mentaliteit in Vlaanderen verandert, want het stigmatiseert mensen met dementie. Er hangt vandaag de dag, in tegenstelling tot sommige andere landen, zonder meer een taboesfeer rond dementie en de ziekte wordt maar moeilijk sociaal aanvaard,” aldus Verschraegen.

Ook Vlaams ministers Jo Vandeurzen en Ingrid Lieten zijn “meer dan tevreden” met de keuze van het thema voor Music For Life 2012. Door aandacht te geven aan de kwaliteit van het leven van personen met dementie en hun familie onderkennen Studio Brussel en de VRT de maatschappelijke impact van dementie, luidt het.

Ingrid Lieten is bevoegd voor media en stimuleert onderzoek naar dementie, Jo Vandeurzen is minister van Welzijn en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor het eerste Vlaamse dementieplan. In een medeling wensen ze de VRT en Studio Brussel alle succes en ondersteuning toe met Music For Life. “Door het taboe over dementie te doorbreken, zorgt ook de openbare omroep ervoor dat een dementievriendelijk Vlaanderen een belangrijke stap dichterbij komt”, zeggen ze.

Dat dementie een ernstige impact heeft, staven Lieten en Vandeurzen met een reeks cijfers. Vandaag lijden in Vlaanderen 100.000 mensen aan de ziekte, 40% van de Vlamingen kent iemand of heeft iemand gekend met dementie. In 2020 zal het aantal patiënten toegenomen zijn tot 130.000, in 2050 gaat het al om 200.000 Vlamingen. “De ziekte wordt niet voor niets door artsen en wetenschappers beschouwd als de grootste volksziekte van de eenentwintigste eeuw.”

Wereldwijd leden in 2010 35,6 miljoen mensen aan dementie. Tegen 2050 zou dit aantal verdrievoudigen tot 115 miljoen.De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Zeventig procent van de patiënten wordt ermee geconfronteerd. (Belga/KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content