The Doors en Radiohead krijgen plaats in Amerikaanse Library of Congress

25/03/15 om 19:02 - Bijgewerkt om 19:02

'OK Computer' van Radiohead werd uitgebracht in 1997, maar is tegelijk een 'waarschuwing voor het huidige digitale tijdperk', terwijl The Doors 'artistieke, seksuele en psychologische grenzen verlegde'.

The Doors en Radiohead krijgen plaats in Amerikaanse Library of Congress

© Koen Keppens

De Library of Congress, in Washington in de Verenigde Staten, heeft 25 nieuwe opnames toegevoegd aan zijn "National Recording Registry". Dat is een lijst van geluidsopnames die "cultureel, historisch of esthetisch belangrijk zijn en/of het leven in de Verenigde Staten informeren of weergeven." Daarbij ook verschillende muziekalbums. Onder meer het album "The Doors" uit 1967 van de gelijknamige groep wordt gearchiveerd. Daarop staan onder meer de hits "Light My Fire" en "The End".

Volgens de Library of Congress is de plaat belangrijk omdat Jim Morrison met zijn groep de "artistieke, seksuele en psychologische grenzen verlegde".

Ook Radiohead haalde de lijst, met het album "OK Computer", dat uitgebracht werd in 1997. De plaat kan ons volgens de bibliotheek nog "waarschuwen voor het digitale tijdperk."

Andere albums die dit jaar onder meer gearchiveerd worden, zijn het eerste album van folkzangeres Joan Baez (1960) en "The Miseducation of Lauryn Hill", het soloalbum van de Fugees-zangers (1998). (Belga)

Onze partners