Sommige deelnemers van talentenshows zijn jarenlang depressief (studie)

De deelname aan een talentenjacht is voor menig kandidaat een onaangename ervaring en leidt bij een aantal van hen tot een depressie. Dat blijkt uit een Duitse studie.

De deelname aan een talentenjacht is voor menig kandidaat een onaangename ervaring en leidt bij een aantal van hen tot een depressie. Dat blijkt uit een studie van het Internationale Centrale Instituut voor Jeugd- en Vormingstelevisie (IZI) in München en het Instituut voor Media van Noord-Rijnland-Westfalen.

Vooral jonge deelnemers van zo’n 16 en 17 jaar oud kunnen vaak niet inschatten wat het betekent om deel te nemen aan een talentenshow.

“Vaak zijn er gevallen bekend waarbij we kunnen zeggen dat ze schade hebben opgelopen”, zei het hoofd van de studie, Maya Götz. Bij de studie werden 59 voormalige deelnemers van talentenshows tussen de 16 en 34 jaar ondervraagd. Zij hadden deelgenomen aan audities van programma’s zoals de “The Voice Deutschland” of “Das Supertalent”. Zowat de helft vond de belevenis eerder positief, een derde had gemengde gevoelens en voor een vijfde was de deelname een negatieve ervaring.

Götz zei dat de jeugdbescherming zich hier vragen kan stellen. De filmpjes kunnen permanent op het internet bekeken worden door bijvoorbeeld potentiële werkgevers en zijn daarom blijvend schadelijk voor de reputatie.

De kandidaten worden niet alleen in de shows beoordeeld, maar ook door hun omgeving. “De deelnemers komen naar huis en iedereen vertelt hen wat ze verkeerd hebben gedaan”, zegt Götz. Daarmee omgaan is zeer zwaar.

Problematisch is ook dat de makers van de shows de kandidaten in bepaalde hokjes willen plaatsen. Vele kandidaten zijn zich hier niet van bewust tijdens de opnames zelf. Bij de uitzending zien ze dan tot hun grote verbazing dat ze anders voorgesteld worden. Götz eist psychologische begeleiding. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content