Rock or bust: AC/DC en 3 andere bands die eerder hadden mogen stoppen

© GF
Geert Zagers
Geert Zagers Journalist bij Knack Focus

Op maandag 16/5 doet AC/DC de wei van Werchter aan. Zonder Brian Johnson, mét Axl Rose: een kelk die wij eigenlijk liever aan ons voorbij zouden laten gaan. Vier bands die net iets eerder hadden moeten stoppen.

AC/DC

Doorgaans zijn wij van mening dat het woord ‘rock’ in een songtitel het muzikale equivalent is van het woord ‘hilarisch’ in een kop van Newsmonkey: het maakt zelden waar wat het belooft. Wat dan ook min of meer ons voorbehoud inzake AC/DC verklaart, de songschrijvers achter Rock or Bust, Rock the Blues Away, Rock the House, Let There Be Rock, For Those About to Rock, Rocking All the Way, Can’t Stop Rock ‘n’ Roll, Hard As a Rock, Rock Your Heart Out, Rocker, Rock ‘n’ Roll Ain’t Noise Pollution, Got Some Rock ‘n’ Roll Thunder, She Likes Rock ‘n’ Roll, That’s the Way I Wanna Rock ‘n’ Roll, Rocker, There’s Gonna Be Some Rockin’, Rock ‘n’ Roll Damnation, Rock ‘n’ Roll Dream, Rock ‘n’ Roll Train en Whiskey on the Rocks.

AC/DC met Axl Rose.
AC/DC met Axl Rose.

Mocht u denken dat alle mogelijkheden van het woord ‘rock’ daarmee uitgeput zijn, er rest hen nog eentje: Rocking Chair. En laat nu precies dát de huidige staat van AC/DC beschrijven. Eerst was er Malcolm Young, die in 2014 dement werd en vervangen werd door zijn neefje. Vervolgens kreeg drummer Phil Rudd huisarrest na ‘het uiten van doodsbedreigingen’ – voormalig AC/DC-drummer Chris Slade nam zijn plaats in. En tot slot dreigde zanger Brian Johnson doof te worden, waarna ze naar een gastzanger op zoek gingen.

Uiteraard was dat een samenloop van omstandigheden waar niemand iets aan kon doen. Alleen stel je dan op een dag vast dat AC/DC bestaat uit een 61-jarige man in een schoolpakje, het neefje van de demente gitarist, de vervanger van de gearresteerde drummer en de tijdelijke stand-in van de doof geworden vervanger van de originele zanger. Die dan ook nog eens Axl Rose blijkt te zijn. Een man wiens laatste gerapporteerde contact met de realiteit van 1988 dateert.

Op zich is het niemands schuld. Maar toch.

Het is welletjes geweest.

THE VELVET UNDERGROUND

The Velvet Underground is de meest invloedrijke band ter wereld die zich naar een boek over parenclubs heeft genoemd. Een reputatie die ze hoofdzakelijk aan die plaat met die banaan te danken hebben – en in iets mindere mate aan de drie platen die daarop volgden. Minder geweten is dat hun discografie ook een vijfde plaat telt, Squeeze getiteld. Dat laat zich vertalen als zowel ‘knijpen’ als ‘uitpersen’.

‘Uitpersen’ blijkt accurater.

Rock or bust: AC/DC en 3 andere bands die eerder hadden mogen stoppen
© GF

U moet weten: in 1972 was John Cale al jaren uit de band gestapt, had Lou Reed het voor bekeken gehouden en was drumster Maureen Tucker door de manager buitengegooid. Door dom toeval was de band nooit de facto gesplit, wat betekende dat bassist Doug Yule, die er sinds de derde plaat was bijgekomen, vaststelde dat hijzelf en hij alleen The Velvet Underground was. Iets wat hij spijtig genoeg ook serieus nam: in een poging om te bewijzen dat de band naast John Cale en Lou Reed nog een derde genie huisvestte, schreef hij alle nummers voor de volgende plaat, speelde hij alle instrumenten in en nam hij alles zelf op. Het uiteindelijke resultaat wordt, afhankelijk van de bronnen ‘enkel in naam een Velvet Underground-plaat’ (NME), ‘een smet op de discografie van The Velvet Underground’ (de liner notes bij de VU-verzamelbox), ‘really embarrassing’ (Yule zelf) en ‘Jezus, heb ik daar net achttien euro voor betaald?’ (wij) genoemd. Yule ging vervolgens aan de slag als timmerman. Echt. En dat was het einde van ’s werelds meest invloedrijke band.

Na de release van de plaat kreeg Lou Reed in een radio-interview de vraag waar Yule was. Zijn antwoord: ‘Dead. I hope.’

Dat vatte het wel samen.

THE SPIDERS FROM MARS

Rock or bust: AC/DC en 3 andere bands die eerder hadden mogen stoppen
© GF

Fijn weetje: in 1973, tijdens de legendarische Ziggy Stardust Tour, raakten de drummer en de toetsenist van The Spiders from Mars aan de praat over hoe cool een Lamborghini was. ‘Koop er dan eentje’, zei de toetsenist. Waarop de drummer vroeg: ‘Euh. Hoeveel denk je precies dat ik verdien?’ Het daaropvolgende antwoord leidde tot een discussie binnen de band over elkanders loon, die uiteindelijk door David Bowie zelve beslecht werd door The Spiders from Mars op het podium van Hammersmith Odeon live in te lichten over hun ontslag.

Dat was kordaat.

Evenwel: The Spiders from Mars vormden het soort band dat zich niet door details zou laten kisten. Details als: frontman David Bowie die hen ontslaat. Of stergitarist Mick Ronson die het afbolt. Weinig mensen weten het, maar The Spiders from Mars zijn na dat legendarische laatste concert gewoon doorgegaan. Zonder hulp, goedkeuring of medeweten van Bowie namen de drummer en de toetsenist nog één plaat op, die ze in 1976 uitbrachten. Nu ja, meer dan een plaat was Spiders from Mars een antwoord op de vraag wat een backing band is zonder zijn frontman.

The Gang zonder Kool, zo blijkt.

Het is onduidelijk of Bowie ooit van het bestaan van de plaat op de hoogte geweest is: Spiders from Mars is zo obscuur dat er slechts één nummer van op YouTube terug te vinden is, een medium dat nochtans honderdveertienduizend video’s van Art Garfunkel huisvest. En het werd nog erger: na het debacle van Spiders from Mars werden de toetsenist en de drummer in de jaren negentig lid van Cybernauts, een David Bowie-covergroep. Alwaar ze de nummers mochten coveren die ze ooit zelf hadden opgenomen.

Veel triester wordt het niet.

SUGABABES

Zonder twijfel de verwarrendste meidengroep ooit. Sugababes werd in 1998 opgericht als het muzikale equivalent van een Benettonreclame. Die ándere Benettonreclame, bedoelen we dan. Niet die met die neukende paarden. Je had Keisha, de zwarte met Jamaicaanse roots. Je had Mutya, de zwartharige van Filipijnse afkomst. En je had Siobhán. Die was ros, wat blijkbaar ook als een soort van minderheid telde. Zo rond 2000, toen ze hun eerste single Overload uitbrachten, leek Sugababes even op weg om onze favoriete girlband te worden. Het draaide anders uit.

Rock or bust: AC/DC en 3 andere bands die eerder hadden mogen stoppen
© GF

Eerst werd Siobhán uit de groep gezet en vervangen door Heidi, een blonde. Dan verliet Mutya de band na een verhitte discussie met Heidi over – wij citeren – ‘de kwaliteiten van Britney Spears’ Toxic‘, waarna Keisha en Heidi verdergingen met Amelle, een andere zwartharige, met Marokkaanse roots. Vervolgens werd Keisha ontslagen en vervangen door Jade, ook een zwarte met Jamaicaanse roots. Wat in 2009 tot de ietwat bizarre vaststelling leidde dat Sugababes uit Heidi, Amelle en Jade bestond en exact nul originele leden in zijn rangen had.

Omdat dat niet verwarrend genoeg was, besloten Keisha, Mutya en Siobhán daarop om opnieuw samen te werken. Alleen: nu Heidi, Amelle en Jade de Sugababes waren, mochten Keisha, Mutya en Siobhán die naam niet gebruiken. Om onduidelijke redenen kozen ze als bandnaam Mutya Keisha Siobhán – een naam die de rest van de wereld tot het iets meer behapbare ‘The Original Sugababes’ afkortte. Waarna de echte Sugababes stopten en het originele Sugababes er alsnog langs juridische weg in slaagde om opnieuw de naam ‘Sugababes’ te verkrijgen.

In 2013 maakten de Sugababes bekend dat ze twee jaar eerder gesplit waren.

Tot op vandaag is het onduidelijk op wie dat nieuws exact sloeg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content