Muziekcentrum Vlaanderen maakt kleinkunstarchief

25/02/10 om 16:07 - Bijgewerkt om 16:07

Bron: Knack Focus

Zegt Pater Mestdagh u nog iets? De beginjaren van de Vlaamse chanson in beeld.

Zegt Pater Mestdagh u nog iets? Muziekcentrum Vlaanderen (MCVL) pakt in samenwerking met VRT en zijn cultuursite Cobra uit met een online muziekarchief rond de beginjaren van de kleinkunst in Vlaanderen: de geboorte van het Vlaamse chanson van 1954 tot 1969.

Op de webstek met een lay-out die knipoogt naar de belichte periode komt de muziek van onder andere Mary Porcelyn, Will Ferdy, Wannes Van de Velde en De Vaganten weer tot leven. Deze generatie Vlaamse muzikanten werd destijds snel overschaduwd door de lichting artiesten die na hen het kleinkunstpad bewandelde. ''Deze generatie was ondergesneeuwd'', aldus Quinten Van Wichelen, die belast was met het project.

De in de vergetelheid verzuild geraakte werken werden -soms letterlijk- vanonder het stof gehaald, gedigitaliseerd en online gegooid. Resultaat is 11 uur audio en 3 uur beeldmateriaal, opgesmukt met duidend leesvoer van de hand van journalist Pol Van Mossevelde en Luk Saffloer. Bij deze voldoende materiaal om volledig nostalgisch terug te blikken of op ontdekking te gaan.

Meer van dit? Daarop wordt het voorlopig nog wachten. ''Voorlopig kunnen we niet verder'' zegt Stef Coninx, directeur van het MCVL. Om eventuele volgende projecten als deze te kunnen ontwikkelen is er meer budget nodig, en dat is er niet.

Hieronder nog eens de Wannes Van de Velde van weleer.

Elisah Vandaele

Lees meer over:

Onze partners