MTV Europe Music Awards: niets voor Beyoncé, Adele en Rihanna

Bruno Mars © Getty Images for MTV
Wim Denolf
Wim Denolf Wim Denolf is journalist bij Knack Weekend. Liefst schrijft hij elke week over een ander thema.

Rotterdam trok maar liefst 625.000 euro uit om de MTV Europe Music Awards naar de stad te halen. Een verslag met alle officiële – en officieuze – winnaars.

Na de eerste doortocht van de MTV Europe Music Awards (EMA’s) in Rotterdam in 1997 en Amsterdam in 2013 was het MTV-circus zondagavond al voor de derde keer te gast in Nederland. Toch was niet iedereen daar blij mee, niet in het minst omwille van de tickets die per loting verkocht werden aan 60 en 95 euro, en vervolgens voor een veelvoud daarvan aangeboden werden op het internet.

Wie niet tot de gelukkigen behoorde, kon een week geleden deelnemen aan een auditie in de Ahoy, de arena waar het spektakel ook plaatsvond. Verkleed als Nicki Minaj of Ariana Grande, dansend als Justin Bieber, van top tot teen uitgedost met MTV-tattoos of voorzien van zelfgebakken cake: fans gooiden alles in de strijd, weliswaar nadat ze zo’n vier uur in de rij moesten staan.

Bebe Rexha
Bebe Rexha © Getty Images for MTV

Een en ander veroorzaakte niettemin commotie in de Rotterdamse gemeenteraad, die zich afvroeg of zo’n “elitefeestje” wel 625.000 euro waard was, het bedrag dat werd uitgegeven om de show naar de stad te halen.

Recordhouder

De verrassing van de avond was dat zowel Beyoncé (vijf nominaties), eind augustus al de grote slokop op de MTV Video Music Awards in New York, als Adele (vier nominaties) en Rihanna (drie) met lege handen naar huis gingen. Het drietal werd als beste vrouwelijke artieste verslagen door Lady Gaga, en in de categorie ‘Best Live’ door Twenty One Pilots.

Justin Bieber – zelf niet aanwezig – verzilverde wel drie van zijn vijf nominaties: het tieneridool ging met de prijzen lopen in de categorieën ‘Biggest Fans’, ‘Best Song’ voor ‘Sorry’ en ‘Best Canadian’. Daarmee deed Bieber het bijna even goed als vorig jaar, toen hij vijf beeldjes opstreek, en is hij nu EMA-recordhouder, met in totaal 21 awards.

Dit jaar moest hij de award voor beste mannelijke zanger echter aan de vier jaar jongere Shawn Mendes laten, nog een tieneridool dat vorig jaar nog als beste nieuwe nieuwkomer uit de bus kwam en in de Ahoy zijn hit ‘Mercy’ zong.

De uitgereikte beeldjes waren dit jaar trouwens paars: een eerbetoon aan Prince, die in 1994 de eerste EMA’s opluisterde met ‘Peach’ en in april van dit jaar overleed.

Canada boven

The Weeknd
The Weeknd © FilmMagic

Naast Bieber en Mendes vielen nog andere Canadezen in de prijzen. Drake versloeg onder meer Kanye West en Wiz Khalifa als beste hip hop act, terwijl The Weeknd de award voor beste video opstreek met ‘Starboy’, een samenwerking met Daft Punk. Nochtans was de nominatie van de clip – toegekend op basis van een teaser, de volledige video moest toen nog gelanceerd worden – op voorhand fel betwist.

Abél Makonnen Tesfaye, de echte naam van de artiest, liet het niet aan zijn hart komen: de award en zijn live performance zondagavond vormen hoe dan ook een flinke boost voor het album ‘Starboy’ dat later deze maand verschijnt en de tour die hem op 3 maart 2017 ook naar het Antwerpse Sportpaleis brengt. In de Ahoy zong The Weeknd zijn bekroonde hit grotendeels onder een koepel, waarop aan de binnenkant een sterrenhemel geprojecteerd werd.

Promotie

Nog een artiest die de aandacht goed kon gebruiken, was Bruno Mars. Die mocht de show openen met zijn nieuwe single ’24K Magic’, van het gelijknamige album – zijn eerste in vier jaar – dat op 18 november verschijnt. Mars, die al elf EMA-nominaties in de wacht sleepte en vorig jaar een Video Music Award ontving voor ‘Uptown Funk’, deed met zijn optreden denken aan de clip van Michael Jacksons ‘Billie Jean’, inclusief vloer met oplichtende vlakken.

Ook voor OneRepublic, dat in een plaatselijke regenbui speelde, en Kings of Leon waren de wereldwijd uitgezonden optredens mooi meegenomen: beide bands brachten vorige maand een nieuw album uit. De grote winnaar in de officieuze categorie ‘welgekomen promotie’ was echter Bebe Rexha, de hitschrijfster uit Brooklyn die onder meer ‘The Monster’ pende voor Eminem en Rihanna en vorig jaar de charts bestormde met ‘Me, Myself & I’, een samenwerking met G-Eazy. In Rotterdam mocht ze niet alleen de show presenteren, maar ook twee keer optreden: een eerste keer met ‘In The Name of Love’, een samenwerking met de Nederlandse DJ Martin Garrix, en nadien met haar nieuwste single ‘I Got U’. Bij dat laatste nummer kronkelde ze in een gigantische U, bekleed met bont en uitgerust met mechanische ogen – het soort attributen waar Lady Gaga vroeger niet vies van was.

Haar nominaties in de categorieën ‘Best New’ en ‘Best Push’ kon Rexha weliswaar niet verzilveren. Die awards gingen respectievelijk naar de Zweedse Zara Larsson (‘Lush Life’, ‘Ain’t My Fault’) en DNCE (‘Cake By The Ocean’). De prijs voor de meeste podiumoutfits daarentegen zou Rexha moeiteloos gewonnen hebben: ze droeg er niet minder dan vijftien in twee uur.

EDM-ster Garrix zorgde zelf voor een stunt door voor de tweede keer op rij concurrenten als Calvin Harris en David Guetta te verslaan als beste elektronische act. Bovendien won de 20-jarige Nederlander ook in de categorie ‘Best World Stage’. Jammer voor het eveneens genomineerde Tomorrowland, dat vorig jaar in dezelfde categorie verloor van Ed Sheeran. Emma Bale, die als beste Belgische act onder meer Woodie Smalls en Tourist LeMC versloeg, moest in de categorie ‘Best World Act’ dan weer de duimen leggen voor onder meer Zara Larsson en Shawn Mendes.

Verkiezingen

MTV Europe Music Awards: niets voor Beyoncé, Adele en Rihanna
© FilmMagic

Drievoudig winnaar in de categorie ‘Best Rock’ Green Day bracht een potige uitvoering van Bang Bang uit zijn twaalfde album ‘Revolution Radio’. De band greep deze keer naast de prijzen voor de beste rockgroep en beste live act, maar werd later op de avond door Brits acteur Idris Elba wel vereerd met een Global Icon Award. Daarmee trad Green Day in de voetsporen van onder meer Duran Duran (2015), Whitney Houston (2012) en Queen (2011).

“Wat fijn dat we nu even in Europa zijn”, sprak frontman Joe Armstrong, “net nu er verschrikkelijke verkiezingen voor de deur staan. Amerika wacht een collectieve hartaanval”. Waarop de groep de avond gepast afsloot met ‘American Idiot’. Twaalf jaar na datum klonk de tekst – “Everybody do the propaganda. And sing along to the age of paranoia”, “One nation controlled by the media. Information age of hysteria” – eens zo actueel. Het was de enige kritische noot op een avond die, de geschiedenis van de muziekzender indachtig, verrassend weinig oog had voor de actualiteit in de wereld.

BEST SONG: Justin Bieber – ‘Sorry’ versloeg: Adele (‘Hello’), Lukas Graham (‘7 Years’), Mike Posner (‘I Took A Pill In Ibiza’), Rihanna ft. Drake (‘Work’).

BEST VIDEO: The Weeknd ft. Daft Punk – Starboy versloeg: Beyonce (‘Formation’), Coldplay (‘Up&Up’), Kanye West (‘Famous’), Tame Impala (‘The Less I Know The Better’)

BEST FEMALE: Lady Gaga versloeg: Adele, Beyoncé, Rihanna, Sia

BEST MALE: Shawn Mendes versloeg: Calvin Harris, Drake, Justin Bieber, The Weeknd

BEST LIVE: Twenty One Pilots versloeg: Adele, Beyoncé, Coldplay, Green Day

BEST NEW: Zara Larsson versloeg: Bebe Rexha, DNCE, Lukas Graham, The Chainsmokers

BEST POP: Fifth Harmony versloeg: Ariana Grande, Justin Bieber, Rihanna, Selena Gomez, Shawn Mendes

BEST ROCK: Coldplay versloeg: Green Day, Metallica, Muse, Red Hot Chili Peppers

BEST ALTERNATIVE: Twenty One Pilots versloeg: Kings of Leon, Radiohead, Tame Impala, The 1975

BEST HIP HOP: Drake versloeg: Future, G-Eazy, Kanye West, Wiz Khalifa

BEST ELECTRONIC: Martin Garrix

versloeg: Afrojack, Calvin Harris, David Guetta, Major Lazer

BEST PUSH: DNCE

versloeg: Alessia Cara, Anne-Marie, Bebe Rexha, Blossoms, Charlie Puth, Dua Lipa, Halsey, Jack Garratt, Jonas Blue, Lukas Graham

BIGGEST FANS: Justin Bieber versloeg: Ariana Grande, Beyoncé, Lady Gaga, Shawn Mendes

BEST WORLD STAGE: Martin Garrix – Isle of MTV, Malta (2015) versloeg: Duran Duran, Ellie Goulding, Jess Glynne, OneRepublic, Tinie Tempah, Tomorrowland, Wiz Khalifa

GLOBAL ICON AWARD: Green Day

WORLDWIDE ACT: Troye Sivan (Australië), Shawn Mendes (Canada), Maluma (Columbia), GOT7 (Korea), Wizkid (Nigerië), Zara Larsson (Zweden)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content