‘Kurt Cobain kijkt nog altijd over mijn schouder mee’ (Johannes Verschaeve, The Van Jets)

Michael Ilegems
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Van Jets-frontman Johannes Verschaeve werd, wat alternatieve gitaarmuziek betreft, ontmaagd door Nirvana toen hij nog een puber was. “‘Smells Like Teen Spirit’ riep emoties op die ik nog nooit bij muziek gevoeld had.”

Kurt Cobain is op 5 april 20 jaar dood. Knack Focus vroeg 5 Belgen naar hun Nirvanamoment. Vandaag: The Van Jets-frontman Johannes Verschaeve.

Nirvana heeft Johannes Verschaeve ingewijd in de wereld van de alternatieve muziek, toen hij dertien of veertien was. De Van Jets-frontman herinnert zich zijn eerste kennismaking met ‘Nevermind’ nog levendig. “Een vriend van mijn broer had me gewezen op het hoesje met die baby op”, vertelt hij. “Daarna hebben we met z’n drieën samengelegd voor een illegaal gekopieerd cassetje van het album, dat we op de rommelmarkt in Oostende gekocht hebben. Toen ik dat in de cassettedeck van mijn ouders stopte, op play drukte en de intro van ‘Smells Like Teen Spirit’ door de boxen hoorde gieren, riep dat emoties op die ik nog nooit bij muziek gevoeld had – tot dan luisterde ik naar Roxette en consoorten. In het begin kon ik die donkere, gevaarlijke en nijpende muziek van Nirvana en die boze, bijna verwrongen stem van Kurt Cobain moeilijk vatten. Maar het was in elk geval pure opwinding, een revelatie.”

Nadien heeft Verschaeve het hele oeuvre van Nirvana aangeschaft, met geld van zijn ouders. “Ik heb heelder avonden op mijn kamer gezeten om naar die platen te luisteren, altijd met de cd-boekjes bij de hand. Ik begreep amper iets van de teksten, maar in navolging van Cobain begon ik zelf ook donkere, semi-poëtische frasen op papier te zetten. Niemand begreep ze, ook ik niet (lacht). Daarna ging ik Nirvana-songs naspelen, met de gitaar van mijn vader. Dat deed ik op het gehoor, zonder boeken met notenleer. Kurt Cobain gebruikte nooit al te speciale akkoordenschema’s. Hij kon heel primitieve nummers maken, bijna als een kind. Het was ideale muziek om mee te beginnen.”

De beste Nirvana-plaat is volgens Verschaeve misschien wel ‘Incesticide’, een album met zeldzame opnames en B-kantjes uit 1992. “Niet hun meest poppy plaat, maar er staan parels van nummers op, zoals ‘Aero Zeppelin’ en ‘Hairspray Queen’. Vergeleken daarmee klinkt ‘Nevermind’ veel meer gepolijst. Maar uiteindelijk hebben alle Nirvana-platen een eigen karakter.”

Wat hebben The Van Jets van Nirvana opgestoken? Verschaeve: “Cobain is voor mij nog altijd een soort goeroe, iemand die ik niet mag verraden. Als ik begin te experimenteren met drumcomputers of urban stuff à la Prince, voel ik Cobain bijna over mijn schouder meekijken en zeggen: ‘vergeet niet om een organisch geluid te bewaren.'”

Cobain heeft Verschaeve ook een soort ‘antihouding’ ingepeperd, zegt hij. “Hij heeft mij duidelijk gemaakt dat muziek niet altijd te proper of te vriendelijk moet klinken. Een beetje moeilijkdoenerij kan geen kwaad.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content