Jazzpianist Horace Silver overleden

19/06/14 om 08:40 - Bijgewerkt om 08:40

Jazzpianist en componist Horace Silver is op 85-jarige leeftijd overleden. Hij stond bekend om zijn humoristische spel, was een van de grondleggers van de hardbop en bracht enkele klassiekers uit op het Blue Note-label.

Jazzpianist Horace Silver overleden

© GF

Jazzpianist en -componist Horace Silver, pionier van de hardbop in de jaren vijftig van de vorige eeuw, is op 85-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Amerikaanse radiozender NPR, op gezag van de zoon van de muzikant.

Silver werd in Connecticut geboren als Horace Ward Martine Tavares Silva. Zijn familie kwam oorspronkelijk uit de Kaapverdische eilanden. Hij werd vanaf zijn jeugd erg beïnvloed door de muziek uit Kaapverdië. Zijn eerste instrument was de saxofoon. Later koos hij voor de piano en ging hij op tournee met saxofonist Stan Getz.

Silver trok naar New York, waar hij 25 jaar lang voor het Blue Note-label werkte. Zijn eerste album, 'Horace Silver and the Jazz Messengers', wordt beschouwd als de hoeksteen van de hardbop. Deze jazzstijl haalt inspiratie uit rhythm and blues, gospel en blues. (Belga/DB)

Onze partners