Is 3D van Massive Attack het brein achter Banksy?

02/09/16 om 14:30 - Bijgewerkt om 15:33

Een Schotse journalist denkt de identiteit van de mysterieuze graffitikunstenaar Banksy te hebben achterhaald: 3D van Massive Attack.

Is 3D van Massive Attack het brein achter Banksy?

© youtube

Werd Banksy ontmaskerd? Het is een vraag die het laatste decennium wel meermaals opdook, tot ergernis van velen die de mysterieuze graffitiartiest een lang en vooral kunstig straatleven in alle anonimiteit toewensen. Deze keer denkt een Schotse journalist het ei van Columbus te hebben gevonden.

Volgens Craig Williams zou Banksy wel eens in de persoon van Robert Del Naja kunnen schuilen. Dat schrijft Daily Mail. Del Naja is de mede-oprichter en toetsenspeler van Massive Attack, ook wel bekend als 3D. Williams ziet een duidelijke link tussen het tijdstip waarop minstens twaalf werken van de beroemde straatkunstenaar werden ontdekt en de steden waar Massive Attack op dat moment optrad of in een opnamestudio vertoefde.

Is 3D van Massive Attack het brein achter Banksy?

Williams heeft meerdere redenen om te geloven in zijn theorie. 3D heeft immers ook een verleden als graffitikunstenaar in Bristol, zijn thuishaven, en zou naar eigen zeggen bevriend zijn met Banksy. Bovendien ging het crescendo met de populariteit van Banksy's street art op het moment dat ook Massive Attack begon door te breken, weet hij.

Plus, beide artiesten hebben ook al samengewerkt. Zo verscheen Del Naja in Banksy's documentaire 'Exit Through the Gift Shop', terwijl Banksy een bijdrage leverde aan het boek '3D & the Art of Massive Attack'. De ene zou ook al de andere, al dan niet expliciet, geciteerd hebben als inspiratiebron.

De Schot sluit echter niet uit dat de street art van Banksy het werk is van meerdere mensen of een collectief onder leiding van 3D. 'Afgaande op de graffiti's in Noord-Amerika, is dit ook perfect mogelijk.'

Een leuk verhaal, dat wel, maar of het ook steek houdt, zullen we misschien nooit weten. (DB)

Onze partners