Live Herlees: Dit was Dag 4 van Rock Werchter

03/07/16 om 11:13 - Bijgewerkt op 04/07/16 om 01:00

De laatste dag van Rock Werchter is ten einde. Vandaag konden de festivalgangers genieten van The Strypes, Iggy Pop, Lianne La Havas, Beck, Låpsley, Macklemore & Ryan Lewis, Skunk Anansie, Jamie XX, Florence + The Machine en nog veel ander moois.

Herlees: Dit was Dag 4 van Rock Werchter

© Wouter Van Vaerenbergh

 • Rock Werchter sluit af met Florence + The Machine

  Rock Werchter 2016 is afgelopen. Hier eindigt ook onze liveblog, maar morgen blijven wij nog even in de festivalsfeer met concertverslagen en beelden van de laatste optredens, met onder meer Florence + The Machine, Jamie xx en Beck.

 • 5.500 ton zand en 20.000 m3 boomschors gebruikt om festivalweide moddervrij te houden

  Tijdens deze 42ste editie van Rock Werchter, die zondagavond omstreeks 23.30 afsluit met een concert van Florence + The Machine, hebben de organisatoren verspreid over de verschillende dagen in totaal liefst 5.500 ton zeezand en 20.000 kubieke meter boomschors in het Festivalpark verspreid om het terrein moddervrij te houden. Tijdens het festival werd elke nacht met man en macht gewerkt om het terrein terug in orde te krijgen.

  De gratis parkings, die de organisatoren aan de afrit Haasrode van de E40 en op parking C aan de Heizel hadden gereserveerd omdat de parkeergelegenheden in Werchter voorbehouden waren voor festivalgangers met een campingticket, kenden niet zoveel succes. Verspreid over de 4 dagen parkeerden in Haasrode 6.400 bestuurders hun wagen. In Heizel was dat het geval met 4.000 wagens.

  In totaal woonden dit jaar 145.000 unieke bezoekers minstens één festivaldag bij. 60.000 mensen kochten een combiticket voor de 4 dagen, 85.000 anderen een dagticket. Vorig jaar werden 67.000 combitickets verkocht, 82.000 dagtickets en waren er 149.500 unieke bezoekers.

  De organisatoren schrijven deze beperkte daling toe aan de verminderde buitenlandse belangstelling en vermoeden dat dit een gevolg is van de terreuraanslagen van de voorbije maanden. Ook de waterellende van de voorbije weken in de omgeving van Werchter zal de ticketverkoop wellicht geen goed gedaan hebben. (Belga)

  Modder op Werchter

  Modder op Werchter © Belga

 • In beeld: SX

  De Belgische indiepop band SX stond dit jaar voor de tweede keer op Werchter en daar waren ze bijzonder 'exited' over vertelden ze aan Studio Brussel. Bekijk de beelden van hun optreden

  SX

  SX © Rob Walbers

 • In beeld: Macklemore

  Bekijk de beelden van het optreden van de Amerikaanse hip hop artiest Macklemore.

  Macklemore

  Macklemore © Wouter Van Vaerenbergh

 • "Dit was organisatorisch de zwaarste editie" (burgemeester Dirk Claes)

  "Door de gure weersomstandigheden en het terreuralarm was deze Rock Werchter-editie van de 22 die ik als burgemeester heb meegemaakt de zwaarste om te organiseren. Ik wil een dikke pluim geven aan de organisatoren, alle betrokken instanties zoals De Lijn en de vele vrijwilligers voor alle inspanningen die ze geleverd hebben om dit huzarenstuk tot een goed einde te brengen", aldus de Rotselaarse burgemeester Dirk Claes.

  "Er is ontzettend veel extra werk uitgegaan niet alleen naar het opvangen van de gevolgen van de wateroverlast, maar ook naar de toegangscontroles en andere maatregelen in het kader van het terreuralarm, iets waarover vandaag kennelijk niemand meer spreekt. Het is overigens een geluk dat we die maatregelen al in mei bij het concert van AC/DC hebben kunnen oefenen", aldus Claes.

  Dat de organisatoren het doorweekte, modderige terrein nacht na nacht terug in orde gekregen hebben door in totaal meer dan 5.000 ton zand te strooien en grote hoeveelheden boomschors bewijst volgens Claes "hoe professioneel ze zijn om dit op korte tijd te kunnen organiseren". Hij prijst ook de solidariteit bij vele inwoners in de omgeving van Werchter die festivalgangers plaatsen hebben aangeboden om te parkeren en zelfs te kamperen.

  "Door de parkeerproblemen heeft het voor menig festivalganger meer tijd gekost om in Werchter te geraken, maar ze hebben zich daar vrij goed bij neergelegd. We hebben hierover nauwelijks klachten ontvangen. Het festival heeft in het algemeen een zeer rustig verloop gekend zonder incidenten of aanhoudingen en met veel minder verzorgingen dan andere jaren. Ondanks de waterproblemen is de sfeer tijdens het festival steeds goed gebleven", aldus Claes.

  Wat Dirk Claes op muzikaal vlak het meeste zal bijblijven van deze editie speelde zich niet af op de festivalweide, maar in de campings in de nacht van vrijdag op zaterdag. "Ik heb toen verschillende jongeren gehoord die een dag na het concert van Paul McCartney met veel passie liedjes van The Beatles aan het zingen waren. De passage van McCartney heeft een deel van de jeugd kennelijk The Beatles doen ontdekken", aldus Claes. (Belga)

 • In beeld: Last Shadow Puppets

  Bekijk ook de beelden van het concert van de Last Shadow Puppets.

  Last Shadow Puppets

  Last Shadow Puppets © Rob Walbers

 • The Last Shadow Puppets op Rock Werchter: Een vuurtje dat eerder knispert dan knettert

  De één is de frontman van Arctic Monkeys, de ander van The Rascals, maar Alex Turner en Miles Kane zijn types die graag op een artistiek verantwoord manier -pardon our French- naast de pot pissen. Dat deden ze zo elegant op het hoofdpodium in Werchter dat u zelfs bereid was ervoor te applaudisseren. Lees het concertverslag.

  Last Shadow Puppets

  Last Shadow Puppets © Rob Walbers

 • In beeld: Foals

  En bekijk ook de foto's van het concert van Foals.

  Foals

  Foals © Wouter Van Vaerenbergh

 • FOALS op Rock Werchter: de collectieve afmatting

  Plots zag ik de toekomst van deze groep voor me: vele driesterren zal ze nog aaneenrijgen, nu eens magere dan weer vette, maar in iets groters zal hun lot nooit verzinken. Lees het verslag.

  Foals

  Foals © Wouter Van Vaerenbergh

 • De Lijn vervoert 30 procent meer reizigers naar Werchter dan vorig jaar

  De Lijn heeft tijdens deze editie van Rock Werchter 79.100 reizigers vanuit Leuven vervoerd naar de festivalweide. Als je ook de terugritten naar Leuven in rekening brengt, gaat het in totaal om 158.200 vervoerde personen. Dat zijn er 30 procent meer dan vorig jaar. Ook het vorig record - 122.000 reizigers in 2009 - werd moeiteloos gebroken.

  Omdat door de wateroverlast een aantal parkings niet konden gebruikt worden in Werchter en de nog aanwezige voorbehouden werden voor personen met een campingticket, werden de festivalgangers met dagticket opgeroepen om met het openbaar vervoer of de fiets naar Werchter af te zakken. De organisatoren richtten zowel aan de Heizel als aan de afrit Haasrode van de E40 gratis parkings in en legden ook bussen in die van en naar Werchter pendelden. De Lijn, die de pendelbussen vanuit Haasrode verzorgde, zette hiervoor 30 extra bussen in, maar slechts 11.400 festivalgangers maakten er gebruik van.

  In een mededeling stelt Johan Van Looy, directeur van De Lijn Vlaams-Brabant, "zeer tevreden te zijn, dat ondanks de grotere drukte en nieuwe trajecten het busvervoer vlot en zonder incidenten verliep". Omdat er door het groter aantal reizigers na afloop van de festivaldagen op donderdag en vrijdag lange wachtrijen ontstonden aan de opstaphaltes in Werchter, nam De Lijn zaterdag een aantal maatregelen om een en ander vlotter te laten verlopen. Zondagavond en maandag tot 14 uur zet De Lijn extra bussen in om de festivalgangers terug naar Leuven te voeren. (Belga)

 • In beeld: Unknown Mortal Orchestra

  De Nieuw-Zeelandse/Amerikaanse rck band Unknown Mortal Orchestra door de lens van Wouter Van Vaerenbergh.

  Unknown Mortal Orchestra

  Unknown Mortal Orchestra © Wouter Van Vaerenbergh

 • Iggy Pop op Rock Werchter: Een fiets met één wiel

  Hij wil nog steeds uw hond zijn, spreekt zijn muzikanten en zijn fans consequent aan met 'motherfuckers' en smokkelt in iedere zin die hij uitspreekt minstens drie 'fucks'. U begrijpt: Iggy Pop had in Werchter een reputatie hoog te houden. Maar als dit écht als zijn afscheid gold, zoals her en der wordt gefluisterd, was het er toch één in mineur. Lees het verslag.

  Iggy Pop

  Iggy Pop © Rob Walbers

 • In beeld: Iggy Pop

  Iggy Pop beklom de main stage weer in zijn blote, maar door een harde rock-'n-roll lifestyle gehavende torso. Hij bewoog weliswaar minder vlot dan vroeger en mankte een beetje, maar vertikte het zich bij zijn aftakeling neer te leggen. Bekijk de foto's.

  Iggy Pop

  Iggy Pop © Rob Walbers

 • In beeld: Låpsley

  Låpsley is een self-made woman, die de volledige controle behoudt over haar werk. En dat voor een nog altijd maar 19 jaar jonge deerne uit Liverpool. Bekijk de foto's van haar optreden waar de techniek het enigszins liet afweten.

  Låpsley

  Låpsley © Wouter Van Vaerenbergh

 • Låpsley op Rock Werchter: Bass zonder drop

  De techniek liet Låpsley in de steek, en die opdoffer kwam ze niet meer te boven. Lees het hele verslag.

  Låpsley

  Låpsley © Wouter Van Vaerenbergh

 • In beeld: The Strypes

  The Strypes zijn nog piepjong. Maar het zijn wél lefgozers die het aandurven zich te meten met legendarische bands als The Animals, The Yardbirds, The Who en Dr. Feelgood. Fotografen Wouter Van Vaerenbergh en Rob Walbers legden hun concert vast.

  The Strypes

  The Strypes © Wouter Van Vaerenbergh

 • Lianne La Havas op Rock Werchter: een inkijkje in de hemel

  Het wuivende divertimento van Lianne La Havas, dat het 'niets moet'-credo van de late namiddag van een keur aan luimige tinten voorzag, had in geen betere slot geprogrammeerd kunnen staan. Lees het concertverslag hier.

  Lianne La Havas

  Lianne La Havas © Wouter Van Vaerenbergh

 • In beeld: Lianne La Havas

  Lianne La Havas staat op gelijke voet met caramelkleurige folksoul, een bosje funk, een toefje r&b en een plukje chansonjazz. Bekijk de beelden gemaakt door Wouter Van Vaerenbergh.

  Lianne La Havas

  Lianne La Havas © Wouter Van Vaerenbergh

 • Sfeerbeelden op Rock Werchter Dag 4

  De weergoden waren Werchter dan wel niet goed gezind, de festivalgangers genoten er niet minder om. Wouter Van Vaerenbergh observeerde het publiek en maakte deze sfeerbeelden.

  Sfeerbeelden dag 4

  Sfeerbeelden dag 4 © Wouter Van Vaerenbergh

 • Elle King op Rock Werchter: De knepen van het vak

  Elle King heeft iets van een serveuse in een truckerscafé. Begrijp daar vooral uit dat ze tegen een stootje kan. De 27-jarige zangeres is zo zwaar getatoeëerd dat haar armen zich laten lezen als een stripverhaal, waarin 'Dirty Deeds' centraal staan. Grote bek, klein hartje, dachten we even. Maar van haar rootsy Americana hadden we toch niet terug. Lees het verslag hier.

  Elle King op het Eurockeennes de Belfort festival.

  Elle King op het Eurockeennes de Belfort festival. © Epa

Onze partners