Hercules: Brok amusante cultfilmgeschiedenis

Zin in een portie gespierde kitsch op sandalen? Haal dan de Italiaanse fiftiesculthit Hercules in huis.

Hercules (Les travaux d’Hercule) * Pietro Francisci
Ita, 1957
Belga / dvd

Pietro Francisci’s populaire peplum uit 1957 een klassieker noemen zou, met zijn meanderende script, bordkartonnen karakters en hopeloos gedateerde special effects, je reinste hybris zijn. Maar wie houdt van ouderwetse fun met gespierde Griekse helden en schaars geklede Griekse heldinnen komt nog altijd aan zijn trekken.

Bovendien krijg je twee films voor de prijs van één, want naast de werken van het halve godenkind Hercules – geïncarneerd door vleeskolos, übermacho en toenmalig Mister Universe Steve Reeves – krijg je er in het tweede deel ook nog eens de mythe van Jason en de Argonauten bovenop. Kenners van de klassieke oudheid roepen ongetwijfeld Zeus aan bij het zien van zoveel knudde ongein en Reeves, die later zou bedanken voor de rol van James Bond – en gelukkig maar -, is nauwelijks geloofwaardiger dan de pre-cg-monsters die hij bekampt.

In dit digitale tijdperk masseert deze antieke kitschorgie – met gotisch camerawerk van de latere giallomaestro Mario Bava – dan ook vooral de lachspieren. Toch resulteerde het monstersucces van deze Italiaanse productie in een heropleving van de Europese peplum én in een hele reeks sequels en spin-offs, de ene nog uitzinniger dan de andere. Je reinste slapstick in vergelijking met Spartacus (1960), Samson and Delilah (1949) en andere dure sandalenspektakels uit Hollywood van die tijd, maar wel een brok amusante cultfilmgeschiedenis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content