Groezrock, het warmste festival op onze kalender

Het punk- en hardcorefestival in het Kempische Meerhout mag dan wel klein lijken, het steekt in vele opzichten boven andere tweedaagse festivals uit. Groezrock is groots in zijn organisatie, groots in zijn gastvrijheid en groots in zijn samenhorigheid.

Het woord “festivalzomer” herbergt niet langer enkel de grote namen als Rock Werchter, Dour en Pukkelpop. Als muziekminnend land schieten er overal ten velde festivals als paddenstoelen uit de grond. Tweedaagse marktpleinfestiviteiten zijn het, met parkeerplaatsen bij de lokale Delhaize en jeugdhuisbands die het podium mogen warmspringen voor twee of drie echte headliners in ruil voor gratis pilsjes en wie weet zelfs een fles Jägermeister. Huppelrock, hoelarock, herbergrock, een mens zou er op de duur hoorndol van worden. Groezrock valt echter niet in deze categorie. Hoewel het festival ook slechts twee dagen duurt, zich praktisch onder de kerktoren van Meerhout afspeelt en de affiche namen bevat waar de modale middenklasser nog nooit van gehoord heeft, is het festival een ware referentie.

Groezrock is nochtans niet bijster ambitieus begonnen. In de schaduw van de jaarmarkt van de Koninklijke Harmonie Sint-Jorisgilde, ieder jaar op een zondag in april, besloot de lokale jeugd iets te doen met de tenten die er al van vrijdagavond stonden. Fuiven sloegen niet aan en naar de pop- en rockoptredens die ze boekten kwam geen kat kijken -die typische Belgische bandjes speelden namelijk overal. De jongeren van Meerhout besloten gewoon te boeken wat ze zélf tof vonden, skatemuziek. Als er dan niemand kwam opdagen hadden ze zich zelf tenminste stevig geamuseerd. Met bookings van The Brotherhood Foundation en al vrij snel ook de Heideroosjes verdriedubbelde hun bezoekersaantal vanzelf, en de organisatie werd steeds strakker. Het Groezrockcorps houdt als geen ander de vinger aan de pols bij de punk- en hardcoreminnende jeugd om op die manier de affiche aan te passen. Het ene jaar meer screamo, het andere jaar meer ska. Die moeite werd beloond. In de loop der jaren mocht Groezrock een camping en enkele extra podia toevoegen om uit te groeien naar wat het vandaag geworden is: een vaste waarde in binnen- en buitenland.

Nergens is het aantal buitenlandse festivalgangers zo groot als op Groezrock. Fans van hardcore- en punkbands neigen zich als een karavaan door het muzieklandschap voort te slepen, met landsgrenzen die slechts fungeren als een snelle plasstop. De Groezrockgangers zijn één grote familie van mensen die elkaar overal ter wereld tegenkomen; van groezelige clubs in Boston tot grote festivalpodia in Wacken. Straightedgers, punkers, skaters, metalheads en Meerhoutse nieuwsgierigen mengen zich onder elkaar als een interessante smeltkroes die afgezien van wat goed georkestreerde moshpits frontstage amper vijandigheid tonen. Verenigd door de muziek, gedreven door passie, de grote samenhorigheid onder toch wel een grote keure aan subculturen is wat van dit festival een van de warmste op onze kalender maakt. (KS)

Katrin Swartenbroux

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content