Elvis-gitarist Scotty Moore overleden

29/06/16 om 09:55 - Bijgewerkt om 09:55

De Amerikaanse gitarist Scotty Moore is overleden. Hij begeleidde in de jaren 50 als eerste de jonge Elvis Presley. Moore werd 84. Biograaf en vriend James L. Dickerson bevestigde zijn dood tegenover de New York Times.

Elvis-gitarist Scotty Moore overleden

© Belga

Het was platenproducer Sam Phillips die de gitarist in 1954 met de toen nog onbekende Elvis Presley samenbracht in zijn Sun Studio in Memphis. Moore was dus getuige van de magie die de studio vulde toen "the King" zich waagde aan een swingende interpretatie van Arthur Crudups bluessong "That's All Right". De rock 'n roll was geboren, en ook bassist Bill Black was op die eerste Elvis-song te horen.

Er volgden honderden liedjes samen, waaronder hits als "Heartbreak Hotel", "Don't Be Cruel", "Jailhouse Rock" en "Hound Dog". Moore ging met Elvis op tournee en trad ook op in enkele van zijn films. Met zijn gitaarspel inspireerde hij vele muzikanten, onder wie Keith Richards, George Harrison, Chris Isaak en Jeff Beck. "Alle anderen wilden zijn zoals Elvis, ik wou echter Scotty zijn", zei Richards ooit tegenover Dickerson, de biograaf van Moore.

Moore speelde ook met Ringo Starr, Ron Wood en Dolly Parton en werd in 2000 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. (Belga/DB)

Onze partners