Dirk Steenhaut over Luc De Vos: 'Veel meer dan Mia'

30/11/14 om 12:46 - Bijgewerkt op 28/11/15 om 12:49

Muziekrecensent Dirk Steenhaut herdenkt Luc De Vos als een geloofwaardige en veelzijdige rockartiest, die talloze goede nummers voortbracht.

Dirk Steenhaut over Luc De Vos: 'Veel meer dan Mia'

Luc De Vos © BELGA

Zondag 29/11 is het exact één jaar geleden dat Luc De Vos overleed. Wij vroegen Dirk Steenhaut naar de impact die De Vos heeft gehad op de Nederlandstalige rock en waar we hem, naast Mia, voor moeten herinneren. Dit artikel is vorig jaar verschenen.

'Wat opviel aan Luc De Vos, was dat hij als verlegen volksjongen op zijn 27ste zijn rock-'n-roll droom heeft waargemaakt. Zijn actieradius bleef, omwille van zijn keuze voor Nederlandstalige muziek, beperkt tot Vlaanderen en Nederland, maar we moeten hem nageven dat hij heel wat klassiekers heeft voortgebracht.

Iedereen heeft het altijd over 'Mia', maar dit was slechts een van zijn vele goede nummers. Hij werd onterecht vastgeprikt op dat ene nummer, alsof hij niks anders verwezenlijkt heeft. Zo bulkt de debuutplaat van Gorki, toen nog met een y, van de topnummers. Ook de tien platen die volgden en nevenprojecten zijn een bewijs van zijn talent. Dat niet al zijn liedjes klassiekers werden, komt doordat Luc De Vos zichzelf, in muzikaal opzicht, ook vaak herhaalde.

Rock-'n-roll pur sang

Luc was een echte rock-'n-roll artiest. Hij besefte heel goed dat het niet enkel gaat om wat je zegt in je tekst, maar ook hoe het klinkt. Klankmatig zitten zijn nummers dan ook heel goed in elkaar. Wanneer ze gezongen worden door hem, in zijn versie, zijn ze top.

Ik associeer Luc De Vos altijd met het triumviraat van generatiegenoten waar hij met Gorki toe behoorde. De andere twee zijn Stijn Meuris van Noordkaap en Frank Vander linden met De Mens. Ze zijn erin geslaagd om, elk op hun manier, de Nederlandstalige rock geloofwaardig te laten klinken.

Sympathiek en toegankelijk voor iedereen

Luc was als persoon heel toegankelijk en sympathiek. Hij kwam overeen met iedereen en sprak iedereen aan. Ik kwam Luc ook regelmatig tegen op concerten. Hij was namelijk heel nieuwsgierig naar wat er in heel uiteenlopende genres van muziek gebeurde. Ook jonge groepen, die net begonnen, ging hij beluisteren.

De verwarde adolescent

In zijn muziek klonk vaak een soort kinderlijke naïviteit. Luc bekeek de wereld in zijn nummers door de ogen van een kind. Veel nummers zijn geschreven vanuit het standpunt van de adolescent die in de war is en op z'n kamer zit te mijmeren.

Ook kon hij heel enthousiast uit de hoek komen. Denk maar aan een plaattitel als 'Eindelijk vakantie!'.

Gelaagd

Dat Luc een goede songschrijver was, kun je zien aan de gelaagdheid in zijn teksten. Hij hanteerde een eigen soort poëzie en had ook literaire talenten. Zijn teksten varieerden van bijna stripachtig surrealisme en zelfs absurdisme zoals in Tom & Jerry, naar de stijl van jongensboeken.

Ook zat er soms een politieke laag in die het nummer transformeerde naar een protestlied. Zo kan je de zinsnede 'Weg met de winter', uit 'Leve de lente' bijvoorbeeld letterlijk nemen. Maar je moet ook weten dat het werd geschreven in de tijd dat het Vlaams Blok grote verkiezingsoverwinningen behaalde. Zijn liedjes zijn niet wat ze op het eerste gehoor lijken en dat maakt ze net zo goed.

Ironisch

Toen Gorki drie jaar geleden een plaat uitbracht, werd die, tot grote frustratie van Luc, niet gedraaid door Studio Brussel. 'Mia' bleven ze wel draaien, maar de nieuwe nummers kregen geen kans. Ik noem dit het 'leeftijdfascisme van de media'. Nu Luc De Vos overleden is, brengen ze, ironisch genoeg, hommages aan hem, maar ze hadden hem beter geëerd toen hij nog leefde. Een en ander laat bij mij een wrange nasmaak na.

Toen Gorki in 2000 op Rock Werchter stond, ten tijde van 'Eindelijk Vakantie', werd hij om 12 u 's middags geprogrammeerd in de Marquee. Ondanks dit ondankbare moment, speelde hij de tent plat. Iedereen zong uit volle borst mee en kende de cd duidelijk heel goed. Opvallend is dat dit ook het moment was dat Luc zijn platencontract bij Sony kwijtspeelde omdat de plaat niet goed verkocht. Mensen kochten de plaat niet, maar downloaden ze illegaal. Dat is een drama voor artiesten in Vlaanderen. Hun verkoop ligt sowieso al niet hoog omdat we een klein gebied leven. Dat deze artiesten, die heel populair zijn, een mes in de rug krijgen omdat mensen niet betalen voor hun platen, is voor hen een ramp.

Altijd lachen

Mede door zulke tegenslagen was Luc De Vos ook op nevenprojecten aangewezen. Hij schreef boeken en werd regelmatig gevraagd als gast voor tv- en radioprogramma's. Het was dan ook altijd lachen geblazen met Luc en hij zorgde steevast voor leuke quotes. Maar achter die façade ging een soort gevoeligheid schuil. Luc werd soms opgevoerd als mascotte, maar hij was naast gevoelig ook heel intelligent en had over veel dingen iets te vertellen.

Zelfsabotage

Soms saboteerde Luc zichzelf op het podium. Zoals je kan lezen in het concertverslag van zijn optreden uit 2011 in de AB, had hij enkele tics die vermoeiend konden zijn. (Het was een goed concert, maar) Luc relativeerde zichzelf soms kapot. De tussenwerpsels zoals 'joepie' of 'here we go' konden wel eens enerveren. Zijn zelfrelativering, hoe gezond ook, speelde niet altijd in zijn voordeel.

Van vele markten thuis

Tot slot wil ik nog benadrukken dat Luc De Vos een heel veelzijdige artiest was. Hij wordt altijd met Gorki geassocieerd, maar ook met de Engelstalige band Automatic Buffalo, met Axl Peleman, was hij schitterend. Hun plaat is een beetje in de vergetelheid geraakt, maar bevat zeker enkele goede nummers.

Verder bracht Luc een solo EP, waarop hij, naar aanleiding van het Wilem Ellsschotjaar, enkele gedichten van de schrijver op muziek zette.

De nummers van Luc De Vos duiken overal op. Denk maar aan het programma 'Alleen Elvis blijft bestaan', wat een rechtstreeks citaat is uit Mia, en de Award Show de MIA's. De sporen die Luc De Vos nalaat, zijn dus werkelijk onuitwisbaar.

(LP)

Lees meer over:

Onze partners