De dag waarop Mia voor eeuwig een ster werd

© VRT

Als eerbetoon aan Luc De Vos zet Studio Brussel ‘Mia’ van Gorki bovenaan in De Tijdloze van 2014. Het kleine lied over een zoekende jongeman groeit zo verder uit tot een klassieker voor alle generaties.

Een dag na het plotse overlijden van Luc De Vos, op 29 november, bereikte een persbericht van Studio Brussel de redactie. ‘De afgelopen uren hebben we van heel veel luisteraars reacties gekregen’, luidde het. ‘Luisteraars die hun stem voor De Tijdloze nog willen veranderen, mensen die de stemming willen heropenen. De meesten willen maar één ding: Mia van Gorky opnieuw op 1 in De Tijdloze.’

Een oprechte vraag en een duidelijk signaal, vonden de radiomakers. Daarom zal vandaag, omstreeks vijf voor acht, het bekendste nummer van Gorki (of ‘Gorky’, ten tijde van Mia) De Tijdloze afsluiten, net zoals in 2003, 2004 en 2005. Zo krijgt De Vos op oudejaarsavond een ultiem eerbetoon, in een lijst die sinds mensenheugenis de mooiste platen uit de muziekgeschiedenis, althans volgens de Studio Brussel-luisteraars, op een rijtje zet.

Existentiële vragen

Dat het een emotioneel radiomoment belooft te worden, betwijfelt niemand. De kneuzing die de onverwachte dood van een beminnelijk man als De Vos veroorzaakt heeft, kan het beste gezalfd worden op de zachte tonen van een meezinger. Een plaat die intussen voor iedereen een eigen betekenis heeft gekregen, en daardoor net mooier is geworden: voor sommigen is het nummer een liefdesverhaal, voor anderen gaat het over de zoektocht van een twijfelende jongeman.

‘Mia bestaat niet’, zei De Vos daar enkele jaren geleden over in een interview met De Morgen. ‘Het was zo’n proletarische naam uit de tijd waarin ik ben opgegroeid. Net als Anja vertelt dat liedje het verhaal van overal afgescheept worden. Bij Anja was dat op liefdesvlak, bij Mia op existentieel vlak. In mijn eigen leven wist ik toen écht niet van welk hout pijlen maken: ik was werkloos, en woonde nog bij mijn moeder. Vandaar: “Mensen als ik vind je overal, op de arbeidsmarkt, in dit tranendal”. De namen Mia en Anja stonden symbool voor alle onbeantwoorde liefdes tot mijn vijfentwintigste.’

Herkenbaarheid

Mia raakt hoe dan ook een gevoelige snaar bij het grote publiek. Niet alleen in De Tijdloze stond het nummer al meermaals bovenaan, ook in de lijst van de honderd beste Belgische songs (op Radio 1) eindigde het nummer op de eerste plaats en in de eindejaarslijst van MNM viel het net buiten de top 10.

Herkenbaarheid speelt daarin een grote rol. De arbeidersjongen uit een onooglijk klein dorpje, Wippelgem bij Evergem, die op bed wat tokkelt op zijn gitaar, omdat de wereld zo groot en overrompelend en het leven zo onzeker kan zijn. Iedereen kan zich dat beeld voor de geest halen, want iedereen heeft ooit zulke momenten ervaren.

Dat is ook de reden waarom we dit nummer lang zullen meedragen. Sinds 1992 heeft Gorki tien albums gemaakt, maar vooral de singles van het eerste album (‘Gorky’) blijven bij: Mia, Lieve Kleine Piranha, Soms Vraagt Een Mens Zich Af en Anja gaan recht naar het hart. Ongeacht de leeftijd, ongeacht de afkomst. Die universaliteit en herkenbaarheid maken van Mia een tijdloos nummer.

Mooiste herinnering

Een tijdloos nummer is daarom perfect om de plotse dood van De Vos te kaderen. Zijn dood heeft zoveel mensen verweesd achtergelaten, dat ze wel naar een song moeten grijpen om de herinnering levend te houden en het verdriet een plaats te geven. Net zoals ‘Smells like teen spirit’ van Nirvana een steengoed nummer is, maar daarnaast ook een manier is om stil te staan bij de tragische dood van Kurt Cobain.

Zo creëert Studio Brussel een collectief rouwbetoon, net voor het begin van het nieuwe jaar. In die paar minuten dat het nummer duurt, zal De Vos een drietal keer ‘Alleen Elvis blijft bestaan’ zingen. Maar door het eerbetoon van Studio Brussel lijkt ook Mia voorgoed op weg om voor eeuwig en altijd een plaats tussen de sterren te krijgen, en zal daarom zeer waarschijnlijk nog jaren op of net naast het podium van De Tijdloze terechtkomen. Een mooiere herinnering aan de mens Luc bestaat allicht niet. (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content