Couleur Café: Kleurrijke muziek uit alle continenten

© Belga

Reggae, hiphop, soul, cumbia, samba, jazz, r&b, dancehall, balkan beat, chachacha… Het hele weekend lang krijg je in het Brusselse Thurn & Taxis weer heel veel multicultureel lekkers voorgeschoteld: de beste garantie voor een uitbundig feest.

Couleur Café, van vrijdag 29 juni t.e.m. zondag 1 juli op de site van Thurn & Taxis in Brussel.

Eclectisch, kosmopolitisch en dansbaar: dat zijn de ordewoorden voor de kleurrijke driedaagse in de hoofdstedelijke kanaalzone, die wellicht vanaf volgend jaar naar een andere lokatie moet uitwijken. Muziek is trouwens lang niet het enige dat op Couleur Café uit de tapkraan druppelt. Trouwe bezoekers komen evenzeer voor de cocktails, de wereldkeuken, de workshops, de kraampjes met exotische prullaria en de kunsttentoonstellingen. De optredens, gespreid over vier podia, vormen gewoon de soundtrack bij een wereldreis waar je niet eens het vliegtuig voor op moet. In het universum van Couleur Café liggen de continenten slechts op wandelafstand van elkaar.

Kiezen is moeilijk, vooral omdat enkele van de interessantste festivaloptredens gelijktijdig zijn geprogrammeerd. Voor wie er enige moeite mee heeft het bos door de bomen te zien, zijn we zo vrij enkele van de potentiële uitschieters op een rijtje te zetten.

* SHARON JONES & THE DAP KINGS. Old school soul met een fikse scheut funk en gospel erin: Sharon Jones, topartieste van het Daptone-label en een soort hedendaagse Aretha Franklin, weet hoe ze een publiek rond haar vinger moet winden. Reken daarbij zowat de beste backingband in het genre (zie ook ‘Back to Black’ van Amy Winehouse) en vuurwerk is gegarandeerd.

* TINARIWEN. Deze Malinese touareg-rebellen spelen hypnotiserende woestijnblues en bouwen een brug tussen West-Afrikaanse muziektradities en die van de Mississippi-delta in het Amerikaanse Zuiden. Of om Robert Plant te citeren: “Naar Tinariwen luisteren is zoals een emmer neerlaten in een diepe waterput.” Geen idee wat hij ermee bedoelt, maar… klinkt goed.

* LEE ‘SCRATCH’ & OMAR PERRY + ADRIAN SHERWOOD. De legendarische dub-pionier, ook wel eens de ‘Jamaicaanse Salvador Dali’ genoemd, bundelt zijn krachten met zijn in Brussel wonende zoon Omar, diens Homegrown Band én de baanbrekende On-U-Soundproducer Adrian Sherwood, die algemeen beschouwd wordt als de grondlegger van de dubstep. Héél veel reggaegeschiedenis op één podium, kortom. Verwacht u aan crazy vibes en een skankend publiek.

* CARAVAN PALACE. Django Reinhardt, gecombineerd met trendy retrofuturisme? Jawel, dit Franse gezelschap speelt zowel aanstekelijke gypsy jazz uit de jaren dertig en veertig als stuiterende electro swing en doet dat zo overweldigend dat zijn debuut bij onze zuiderburen 150.000 keer over de toonbank ging. In Brussel komt de groep haar pittige nieuwe cd ‘Panic!’ voorstellen.

* OMARA PORTUONDO. De enige vrouw die in 1997 deel uitmaakte van het Cubaanse ouderlingenkransje Buena Vista Social Club staat in haar eigen land bekend als ‘la novia del fílin’ (‘”de verloofde van de fílin”, een genre dat berust op latin-interpretaties van gesofisticeerde jazzballads). Inmiddels is deze diva al 82. Het zou dus best de laatste keer kunnen zijn dat je haar op een podium aan het werk kunt zien.

* BEN L’ONCLE SOUL. Kan een Fransman geloofwaardige soul maken? Benjamin Duterde, alias Ben l’Oncle Soul, bewijst van wel. Hij beheerst de tradities van Stax en Motown tot in de puntjes, beschikt over een puike band, schrijft nummers die blijven hangen en heeft zelfs de traditionele danspasjes in de benen. Let vooral op zijn sprankelende cover van ‘Seven Nation Army.’

* HYPNOTIC BRASS ENSEMBLE. Onweerstaanbare fanfare uit Chicago onder leiding van de 85-jarige trompettist Phil Cohran, die ooit zijn carrière begon in het Sun Ra Arkestra. Samen met zijn zeven broers speelt hij een swingende mix van jazz, rock en hiphop, die hij terecht omschrijft als ‘hypnotic’.

Dirk Steenhaut

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content