Chaos op festivals helpt je sneller aan bier

Dat een glaasje wijn per dag goed is voor de gezondheid, dat weten we al langer. Maar dat een pintje per dag hetzelfde effect heeft, is minder geweten. Wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat bier en wijn dezelfde gezondheidseffecten hebben. Sterker nog, wijn is een grotere dikmaker dan bier. © BELGA

Aan de festivaltoog is de bedieningsvolgorde chaotisch en willekeurig. Net dat helpt je op festivals sneller aan bier dan elders. Dat blijkt uit een onderzoek aan de UGent.

Aan de festivaltoog is de bedieningsvolgorde chaotisch en willekeurig. En daar is op zich niets mee, integendeel: nieuw gepubliceerd onderzoek van ingenieur Wouter Rogiest en zijn collega’s aan de Universiteit Gent wijst uit dat die willekeur de festivalganger in sommige gevallen gewoon sneller aan bier helpt, zo staat te lezen op de website van het wetenschappelijke tijdschrift Eos.

Concreet stellen we vast dat als periodes van grotere en kleinere bestellingen elkaar afwisselen, zoals dat op festivals gebeurt, willekeurige volgorde het net iets beter doet dan klassieke volgorde. In sommige gevallen valt de gemiddelde wachttijd zo maar even 6 procent lager uit.

Het onderzoek gaat uit van een abstract wiskundig model uit de wachtlijntheorie -de wiskunde van het wachten- en is dus niet gebonden aan een concrete toepassing zoals een festivaltoog. Toch is het er perfect toepasbaar op.

De kunst bestaat er blijkbaar in om de kleine bestellingen net iets vroeger te behandelen, en de grote net iets later. Dit effect kan men niet expliciet najagen, omdat men de grootte van de bestellingen niet vooraf kent. Toch is het precies dit effect dat er voor zorgt dat de festivaltoog het beter doet dan de toog waar een wachtrij voor staat.

Maar toch ook nog dit: bediening in willekeurige volgorde vertoont meer speling of variantie van de wachttijden dan bediening waar iedereen netjes aanschuift. Of, praktisch: aan een festivaltoog worden sommige klanten in vliegende vaart bediend, terwijl anderen wel eindeloos lijken te moeten wachten. En aangezien ons menselijk brein zich achteraf vooral de lange wachttijden herinnert, komt de festivaltoog er misschien toch niet zo goed uit. (BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content