Audiopionier Ray Dolby overleden

13/09/13 om 08:36 - Bijgewerkt om 08:36

Bron: Knack Focus

Ray Dolby, uitvinder van het ruisonderdrukkingssysteem en Dolby Surround, is op 80-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van leukemie.

Audiopionier Ray Dolby overleden

© Reuters

Ray Dolby richtte in 1965 in Groot-Brittannië Dolby Laboratories op. Daar ontwikkelde hij zijn ruisonderdrukkingssysteem Dolby Noise Reduction, dat een revolutie ontketende in de muziek- en filmwereld.

Voorts maakte hij van bioscoopbezoek een ware belevenis door de installatie van verschillende luidsprekers en de invoering van meerkanalentechnologie. Die techniek werd later onder de naam Dolby Surround System ook gemeengoed in de huiskamers.

De uitvindingen van Dolby leverden hem onder meer twee Oscars, verschillende Emmy's en een Grammy op. "Zijn passie voor geluid heeft geleid tot uitvindingen die de manier waarop we naar muziek luisteren en naar film kijken, veranderd heeft", zo klinkt het bij de organisatoren van de Grammy's.

Dolby krijgt volgend jaar een ster op de Hollywood Walk of Fame. Sinds enkele jaren leed Dolby aan Alzheimer. Eerder dit jaar werd bij hem leukemie vastgesteld. (Belga/DB)

Onze partners