Minitentoonstelling gevangenisgedichten in Permeke

Speciaal op Gedichtendag organiseert de Antwerpse bibliotheek Permeke een minitentoonstelling met gevangenisgedichten. ‘We willen door dit project de buitenwereld binnen brengen in de gevangenis.’

Het is vandaag Gedichtendag. Tenzij je onder een glazen stolp leeft, is het je niet ontgaan. Vanop verschillende plaatsen in België en Nederland lonkt de poëzie. In bibliotheek Permeke in Antwerpen zet men een minitentoonstelling met gevangenisgedichten in de kijker. “We willen door dit project de buitenwereld binnen brengen in de gevangenis”, zegt Inge Vandeurzen, medewerker van de gevangenis in Antwerpen.

Voor de Gedichtendag 2014 vroegen de medewerkers van de gevangenisbib aan Antwerpse gevangenen om een gedicht te schrijven. “Dat is niet zo vanzelfsprekend”, zegt Danielle Palmans van bibliotheek Permeke. “Maar het is niet anders dan in de buitenwereld. Ook hier is het een niche.” Toch merkte Inge Vandeurzen, medewerker bij de gevangenis in Antwerpen, dat er heel wat interesse was bij de gevangenen. “Voor de afdeling hebben we nog een groepsworkshop rond gedichten georganiseerd”, vertelt ze. “En dan merken we dat ze het plezant vinden om met de schoonheid van de taal bezig te zijn. Ze zeggen ook dat het vaker mag gebeuren.”

Het thema van Gedichtendag dit jaar is ‘verwondering’. De opdracht voor de gevangenen was dan ook om hierover een gedicht te schrijven. Maar wat kan verwondering eigenlijk betekenen voor mensen die opgesloten zijn? “Verwondering is met een open blik en open geest naar de wereld kijken en de dingen die je omringen”, zegt Danielle Palmans. “Dat is natuurlijk moeilijker voor gevangenen. Maar ook zij kunnen zich net als wij over dingen verwonderen. Het kan voor hen verwondering zijn over waarom ze hier zijn en hoe ze hier komen. Of verwondering over wat er komen gaat.”

Uit de inzendingen van de gevangenen werden vijf gedichten geselecteerd. De winnaars kregen een kantinebon van tien euro. Het beste gedicht ‘Ik vraag me af’ is op postkaartjes gedrukt en wordt uitgedeeld in de bibliotheek en in alle Vlaamse en Brusselse gevangenissen. “Je kan hier naar alle originele exemplaren komen kijken in de minitentoonstelling”, zegt Danielle Palmans. “En de vijf winnende gedichten worden hier in de bibliotheek nog eens opgehangen.”

Een minitentoonstelling van gevangenisgedichten, het is een bijzonder project. Maar het zou ook gevoelig kunnen liggen bij slachtoffers. “Het is belangrijk dat we met een juiste insteek naar de slachtoffers communiceren”, zegt Inge Vandeurzen. “Die insteek is om ook de positieve kanten van de gevangen te laten zien, ook omdat ze vroeg of laat weer in de samenleving terecht komen. Net om te voorkomen ook dat er in de toekomst meer slachtoffers gemaakt worden. En ik denk dat veel slachtoffers daar wel oor naar hebben. Hoewel elk slachtoffer van dit project mag denken wat hij wil.”

Wat de bezielers van het project hiermee willen bereiken? “We willen de buitenwereld binnen brengen in de gevangenis”, legt Inge Vandeurzen uit. “En met de tentoonstelling naar de bibliotheek te brengen willen we het dan weer de gevangenis naar buiten brengen.” Danielle Palmans vult aan: “In de gevangenis zitten ook mensen. Ze kunnen soms afschuwelijke dingen gedaan hebben. Maar ook zij proberen creatief te zijn en aan de samenleving deel te nemen.” De minitentoonstelling is nog tot maandag 3 februari te bezichtigen in de Antwerpse bibliotheek Permeke. (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content