VRAAG HET AAN VINCENT BYLOO

BJÖRN SOENENS

Dag Vincent. Heeft dat nieuwe handelsverdrag tussen de EU en Canada ook gevolgen voor de media?

Dat had het kúnnen hebben, beste Hendrik, grote gevolgen zelfs. Maar daar heeft Paul Magnette een stokje voor gestoken. Want laat je niks wijsmaken: die clarifications die hij te elfder ure heeft afgedwongen, hadden maar weinig te maken met milieunormen en nog minder met sociale verworvenheden. Nee, dat A4’tje dat ze vlak voor de ondertekening nog gauw aan die 1600 pagina’s hebben geniet, gaat over jouw en mijn tv. En wat daar in de toekomst wel en niet op te zien zal zijn.

Dat zit zo. Weinigen weten het, maar de Canadese premier Justin Trudeau is een fervent tv-kijker. Grote fan van Le tricheur, al vier jaar lang een populair jeu télévisé op de Canadese zender TVA. Le tricheur is een lollige tv-quiz, maar ook spannend, want één kandidaat is een valsspeler die alle antwoorden op voorhand krijgt. Komt je bekend voor, Hendrik? Hetzelfde gevoel dat Trudeau had toen hij al zappend op zijn satelliet-tv De allesweter tegenkwam. Ook een lollige tv-quiz waarbij een van de kandidaten alle antwoorden van tevoren kent. Goed, bij Le tricheur spelen ze met vijf kandidaten en bij De allesweter slechts met vier, maar de gelijkenissen waren volgens de premier vele malen talrijker dan de verschillen. ‘Plagiarism!’ brulde Trudeau naar zijn tv-scherm in dat schattige accent van hem, en hij verloor zowaar zijn Canadese lankmoedigheid. Dit moest en zou een eerste zaak worden voor het Canadees-Europese arbitragehof voor economische geschillen!

Maar dat schoot dan weer in het verkeerde keelgat bij Magnette. ‘Dat arbitragehof misbruiken om hier programma’s te verbieden?’ brieste hij. ‘Een aanslag op onze televisionele soevereiniteit!’ Niemand moet de dappersten aller Galliërs komen vertellen welke programma’s we wel en niet mogen pikken! En al zeker niet De allesweter, nota bene het programma waar Magnette elke week voor thuisblijft om zijn Nederlands bij te schaven, voor als hij in 2019 zélf premier wordt.

Om maar te zeggen: dáár gingen die ultieme onderhandelingen tussen Canada en Magnette dus over. Onderhandelingen die uiteindelijk uitmondden in een simpel A4’tje, ondertekend op donderdag 27 oktober, precies een week voor de tweede reeks van De allesweter op antenne kwam. Toeval bestaat niet, Hendrik.

Gaan we als burger eigenlijk iets merken van dat Ceta-verdrag?

In Deurne alleszins wel, Karlien. Net als de inwoners van Merksem, Wijnegem, Schoten en bij uitbreiding de hele oostkant van Antwerpen zul je de komende maanden fors moeten investeren in geluidswerende ramen en gewapende deuren. Nu mensen en goederen in de Europees-Canadese vrijhandelszone nóg vlotter kunnen bewegen, zullen Céline Dion en Alanis Morissette nog vaker in het Sportpaleis staan.

Dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen erop zitten, betekent dat ook dat we voortaan de Amerikawatcher moeten missen in Het journaal?

Begin er maar aan te wennen, Dominique. Al die media-aandacht wordt de Amerikawatcher stilaan te veel. Je zou het niet zeggen van iemand die achttien maanden aan een stuk in werkelijk élk Journaal is opgedoken, maar de Amerikawatcher is best bescheiden. Het is maar een van de vele dingen die hij gemeen heeft met zijn soulmate Bruce Springsteen. Iets waar hij nooit over zou opscheppen, maar onder lichte dwang van De Morgen verwoordde hij het onlangs zo: ‘Bruce en ik zouden goed overeenkomen. Hij is van bescheiden komaf, nu wereldberoemd maar blijft zijn wortels onthouden. Dat heb ik ook.’ Dus wereldberoemd of niet, de Amerikawatcher keert nu even terug naar zijn bescheiden wortels.

Stuur uw vragen naar Vincent Byloo: vraaghetaanvincent@knack.be

Hendrik Vervaeck, Oostrozebeke; Karlien Van Laer, Deurne; Dominique De Petter, Hoeilaart

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content