Woensdag 24/3, 21.50 – VitayaWat Trinny en Susannah over de stijl van ondergetekende te zeggen hadden, is niet geschikt voor publicatie. De twee Britse modegoeroes hebben trouwens toch hun handen vol met de honderd landgenoten die ze de komende vijf weken te restylen krijgen in hun grootste uitdaging ooit. In Trinny en Susannah: Missie Vlaanderen tonen de twee dames zich in Leuven, Sint-Niklaas, Oostende, Mechelen en Tongeren zoals steeds hun kritische zelve.

Vorig jaar brachten jullie al een blitzbezoek aan Antwerpen. Wat waren jullie eerste indrukken van de Vlaamse stijl?

Trinny Woodall: Er is weinig unieks aan, vrees ik. Net zoals in de rest van de wereld zie je dat vrouwen zich kleden naar hoe ze zich voelen over hun lichaam. Wel typisch Belgisch: veel donkere en wat aseksuele kleding. En kort haar. In Groot-Brittannië dragen zelfs oude taarten als wij hun haar langer – in een wanhopige poging vast te houden aan hun jeugd. ( Lacht)

Hoe selecteren jullie jullie slachtoffers?

Susannah Constanine: Voor ons is hun persoonlijke verhaal minstens even belangrijk. Net nog ontmoette ik een jonge vrouw die gedumpt is door haar verloofde vlak voor hun grote dag. En dan is er een vrouw wier kinderen het huis uit zijn en die nu enkel een grote leegte ziet. We kiezen vrouwen met wie de kijker zich kan identificeren.

Van Belgen wordt vaak beweerd dat ze een underdogmentaliteit hebben. Aanvaarden ze daardoor makkelijker kritiek?

Susannah: Een underdogmentaliteit? Bollocks! Ik heb hier in een ver verleden nog een jaar gewoond en heb hier de beste feestjes ooit meegemaakt. Alles heb ik hier gedaan: ik ben zelfs mijn maagdelijkheid verloren aan een Belgische vent – rijkelijk laat, dat geef ik toe.

Trinny : Sommige vrouwen tonen zich echt wel erg pittig. Al zijn ze wel allemaal oprecht geïnteresseerd in wat we te zeggen hebben. Het kost bij momenten veel overtuigingskracht en zelfs tranen, maar dat is goed: dan zullen ze onze tips op den duur des te beter toepassen.

Is er één stijltip die voor elke vrouw geldt?

Trinny : Een goede bh! De een draagt een te kleine bh – geloof mij: driedubbele borsten staan niet flatterend – en de ander draagt er een die te weinig steun geeft. Zeker als je een vollere boezem hebt, kan een goede bh wonderen doen voor je figuur.

Susannah: En een paar van ons magische ondergoed! Als je net die week een paar puddinkjes te veel hebt gegeten, krijg je jezelf toch nog in je lievelingsjurk gewurmd.

En hebben jullie ook goede raad voor onze mannelijke lezers?

Susannah: Dat is moeilijker. Of deze misschien: als je een buikje hebt, draag je je broekband beter niet te strak. Die snijdt niet alleen je bovenlichaam in twee, er puilt dan nog allerlei onappetijtelijks over.

Bij wijze van troost: hebben jullie zelf ook enkele ‘fashion faux pas’ op jullie conto staan?

Trinny : Massa’s! Vroeger smeerde ik bijvoorbeeld net iets te enthousiast met de zelfbruiner. Ik had er geen idee van hoe oranje ik eruitzag – en hoe hard het op mijn kleren afging.

Susannah: Waar moet ik beginnen? Tot we samen aan de make-overs begonnen, was mijn hele modeleven een verschrikking. Ik droeg kleren die totaal niet bij mijn figuur pasten en die me er kilo’s dikker lieten uitzien.

Trinny : Dat is onze missie: het gaat niet om het slaafs volgen van de laatste trends, maar wel om het vinden van een outfit die jou past en je zelfvertrouwen geeft. En wel vandaag, niet als je verschillende kledingmaten afvalt of een facelift ondergaat.

Susannah: En hey, als ik het kan, kan iedereen het.

Barbara De Coninck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content