De legerhit van oom Tom – Mexico: zijn stranden, zijn cocktails, zijn burgeroorlog. Help de brave regering de stoute rebellen mores leren, met dank aan Tom Clancy.

Xbox 360 (PC- en PS3-versies in de lente) Ubisoft Gameplay: 9 l Grafiek: 9 l Geluid: 9

Wij hebben het niet zo begrepen op zelfverklaard Pentagonadviseur Tom Clancy. Zijn boeken vallen vooral in de smaak bij liefhebbers van technische handleidingen en rieken net iets te veel naar propaganda voor de regering-Bush. Maar voor de games die ’s mans naam dragen mag men ons wel altijd wakker maken. Zo stonden de Rainbow Six-, Rogue Spear– en Ghost Recon-reeksen aan de wieg van de tactische shooter: hyperrealistische games waarin je geen salto’s kon maken, maar wel onwaarschijnlijk veel kogels kan incasseren terwijl je raketwerpers vanuit de heup afvuurde. Games ook waarin één onvoorzichtig manoeuvre volstaat om je personage richting ‘game over’ te jagen.

Zo gaat het ook in Advanced Warfighter 2, waarin je opnieuw als teamleider van een met kleine hightech uitgeruste elite-eenheid het door burgeroorlog verscheurde Mexico binnentrekt. Aan jou om te verhinderen dat een paar opstandige generaals en hun aanhang aan het feesten slaan met zwaar wapentuig dat door de VS zelf aan de Mexicaanse regering geschonken werd (ga er voor een optimale inleving even van uit dat je echt met kwaadwillende opstandelingen en een naar vrede snakkende overheid te maken hebt).

Als ‘Ghost’ beschik je over de vuurkracht van een F-16 op twee benen en stuur je in de eerste plaats de zwaarbewapende hoofdrolspeler en teamleider Scott Mitchell aan. Daarnaast commandeer je een driekoppig team van specialisten ( medic, sniper, anti-tank etc.) over de kaart om bijvoorbeeld een goed ingedekte vijand met een wijde flankbeweging in de tang te nemen. Daarbovenop krijg je ook nog eens af en toe de controle over een onbemande verkenningszwever en een gepantserd rupsvoertuig én kan je de hulp inroepen van verafgelegen artillerie of een eskader gevechtshelikopters.

Het lijkt allemaal wat veel voor één mens, zeker als de kogels je om de oren fluiten, maar toch blijft het verrassend overzichtelijk. De zinderende hitte onder de Mexicaanse zon is zo realistisch weergegeven dat de temperatuur in de kamer op slag een paar graden lijkt te stijgen. Scheelt alweer een jas, zouden we zeggen, maar hou toch die kogelvrije vest maar aan. En waag u ook eens online, waar er maar één ding leuker is dan op Mexicaanse juntarebellen schieten: overmoedige Amerikanen naar de eeuwige slagvelden sturen. Daar had Tom niet op gerekend!

Raf Picavet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content