Woensdag 10/2 om 20.45 – VT4

Om meteen met de hele voorgevel in huis te vallen: een meisje heeft 9 procent kans om tijdens haar tienerjaren zwanger te worden, in 2008 bijvoorbeeld werden in Vlaanderen 1321 tieners zwanger en iets minder dan de helft van hen koos voor abortus. Na een reeks over tienermoeders in Nederland volgt VT4 nu enkele Vlaamse meisjes die besloten hun kindje te houden. ‘Veel mensen denken dat tienerzwangerschappen enkel in marginale milieus voorkomen’, zegt eindredactrice Katrin Ploegaerts van productiehuis Kanakna. ‘Maar dat is zeker niet het geval. We volgen zes meisjes, elk met een heel verschillende achtergrond. Twee van HEN zijn al bevallen op het moment dat we hen leren kennen: de 17-jarige Ellen en de 16-jarige Virginie. De 15-jarige Tabitha, 16-jarige Kimberly en 17-jarige Melissa zien we nog tijdens de zwangerschap, net als de 14-jarige Shana, de jongste van de hoop.’

Wat tonen jullie precies?

Ploegaerts: Je moet niet bang zijn: het is geen tweede De Bevalling. (Lacht) We zijn meer geïn- teresseerd in de emotionele en psychologische gevolgen dan in de anatomische kant. Toch volgen we de tieners bij een bezoek aan de gynaecoloog en sommigen van hen zelfs tot in de verloskamer. We tonen hen ook in hun tienerleven met zwangere buik én nadien met hun baby. Hoe vergaat het de tienermoeders op school? Hoe gaan ze om met die plotse verantwoordelijkheid? En hoe reageert de omgeving op zulk nieuws?

Weinig ouders zullen hun dochters een tienerzwangerschap toewensen. Is het een reeks vol drama geworden?

Ploegaerts: Goh, waarschijnlijk is het grootste drama de ontdekking van de zwangerschap, en daar waren we natuurlijk niet bij. Ik vond het opvallend hoe die tieners zich aan hun nieuwe realiteit aanpassen. Plots bespreken ze dingen waarover hun leeftijdsgenoten pas tien jaar later nadenken – het weg krijgen van striemen, het kiezen van een babynaam en het combineren van een baby met school of werk. Ze weten dat het niet had mogen gebeuren, maar dat nieuwe leven verandert hen. Dat geldt ook voor hun ouders: zodra ze van de eerste schok bekomen zijn, doen ze er alles aan om hun dochter te helpen.

De reeks heet wel ‘Tienermoeders’, maar hebben jullie ook aandacht voor de vaders?

Ploegaerts: Drie van onze tienermoeders gaan zonder papa verder, maar als de vader nog in the picture is, komt die ook aan bod. We tonen hun twijfels, hoop en angsten. De tienervaders reageren trouwens erg verschillend: de ene lijkt blijer met het nieuws dan de moeder zelf, de andere heeft al wat meer moeite om zich aan zijn nieuwe rol aan te passen.

Proberen jullie met deze reeks stilletjes ook tieners tot veilig vrijen aan te zetten?

Ploegaerts: Moraliseren is niet aan ons besteed, maar we tonen wel de – soms harde – realiteit. Melissa bijvoorbeeld waarschuwt nu al haar vriendinnen om zowel de pil als het condoom te gebruiken. En een moeder zegt dat ze een gat in de lucht zou springen als haar dochter tien jaar ouder zou zijn, maar dat het nieuws nu als een slag in haar gezicht kwam. Een uitspraak als ‘ik nam de pil niet, want daar word je dik van’ zal heftige reacties uitlokken, maar dat is misschien niet slecht.

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content